Přesunout nahoru

Univerzitní lize kralují Kings. Všechno si sedlo v nejlepší možnou chvíli, shodují se hráči

UK Kings Prague dokráčeli, možná trochu překvapivě, pro Pohár Jana Palacha. Pražští hokejisté výborně načasovali formu a dokráčeli si podruhé v historii pro zlaté medaile a stali se republikovými mistry. Celý tým šlapal jako hodinky, ofenzivně však tým nejvíc táhli David Jindra a Samuel Neo Kucharčík, v bráně úřadoval Kristián Novák. A právě tito tři hráči popsali, jak sezóna probíhala jejich očima.

Základní část Kings nevyšla úplně na výbornou, dokonce v říjnu zaznamenali jen samé porážky. Ani závěr základní části nebyl úplně přesvědčivý, z posledních čtyřech duelů zvládli jen souboj s Riders. „Roli určitě hrálo více faktorů, jedním z nich podle mě byla nekompletní sestava. Z různých důvodů nám v každém zápase někdo chyběl. Já sám jsem vynechal více než třetinu zápasů. Taky si myslím, že jsme nebyli správně mentálně připravení. Úroveň ligy se opět zlepšila a my do soutěže vstoupili vlažně a nekoncentrovaně. Za to nás potrestaly i týmy z nižší poloviny tabulky. Byl to ale budíček, který jsme potřebovali,“ popsal David Jindra náročný úvod sezóny.

Jak se z této šlamastiky Kings vyhrabali? „Někteří kluci na sobě začali pracovat i mimo týmové tréninky a na jejich formě to bylo znát. Konkrétně David Volf ke mně pravidelně chodil na osobní tréninky a ke konci základní části výrazně táhl naše mužstvo,“ popsal Jindra.


V play off se Pražané na úvod setkali s nevyzpytatelným týmem z Masarykovy Univerzity. Všichni respondenti se shodli, že to byl nejspíš jejich nejtěžší soupeř v cestě za vysněným titulem. „Každá série byla něčím zajímavá a specifická. Žádný tým nám to nedal zadarmo, ale co jsme se tak s klukama shodli, tak nejtěžší byla asi ta první série s MUNI, a to z toho důvodu, že hráli dost tvrdě a ty zápasy nás dost bolely. Taky nás jako jediní dokázali porazit v celém play off,“ popsal Samuel Neo Kucharčík.

„Čtvrtfinále bylo nejtěžší sérií i pro mě osobně, protože od začátku roku jsem se potýkal s menším úpadkem formy, skoro v každém zápase jsem dostal aspoň 4 góly, a navíc jsem měl v hlavě, že se mi play off ještě nikdy vyloženě nepovedlo. Nemůžu říct, že bych byl nervózní, ale v důležitých chvílích mi chyběla větší sebejistota, a to se plně projevilo v druhém zápase série v Brně, který jsem hloupými góly v nejhorší možný čas v podstatě klukům prohrál. Pak mi ale opravdu hodně pomohlo, že mi vedení projevilo plnou důvěru i do rozhodujícího utkání, a ta nula, kterou jsem nakonec s pomocí skvěle bránících kluků vychytal, mě přesvědčila, že mám na to, být oporou týmu v play off a dovést ho k titulu,“ sdělil gólman Kristián Novák.

Se svými kolegy souhlasil také útočník a král bodování v play off David Jindra: „I když kvalita Black Dogs a Akademiků byla mnohem vyšší než MUNI, tak právě čtvrtfinálová série byla asi nejobtížnější. Kluci si nechtěli připustit, že bychom skončili ve čtvrtfinále a myslím si, že tam byla určitá nervozita z úvodní série. V Brně jsme navíc prohráli a ve třetím rozhodujícím utkání se mohlo stát cokoliv. Oni hráli velice nepříjemně a v určitých fázích nám to dělalo problémy.“


Budějovice byly dalším těžkým soupeřem Karlovky. „V semifinále s Black Dogs se už karta obrátila, za favority byli tentokrát považováni oni, ale my jsme tak nějak věděli, že když na ně nastoupíme nažhavení těžkými souboji s Brnem, budou Budějovice tempo nestíhat, protože už ve čtvrtfinále měli problém s Riders. I v této sérii jsme ukázali vítěznou mentalitu, v prvním zápase jsme pořád dokázali dotahovat, a pak v prodloužení rozhodli. V druhém zápase pak už Black Dogs byli nalomení, a když neproměnili několik šancí, a nám tam naopak několik branek padlo, už to asi i trochu vzdali,“ popsal gólman Kristián Novák.

Ve finále proti Plzni rozhodla také velmi kvalitní příprava. „Před finále s Akademiky jsme se soustředili na věci, se kterými měli proti Plzni v semifinále problém Engineers, v čemž se zase ukázala i síla trenérského štábu. Poté, co jsme takticky ovládli první i druhý zápas, jsme už téměř neměli pochyby, že si znovu dojdeme pro Pohár Jana Palacha, byť nám mnoho lidí před vyřazovacími boji a ani před finálovou sérií nevěřilo,“ svěřil se Kristián Novák.


Co v klíčových momentech rozhodlo ve prospěch Kings? Samuel Kucharčík má jasno: „Nastavení hlavy. My jsme chodili na led s tím, že ten titul chceme vyhrát pro toho druhého, a ne pro sebe. Hráli jsme jako tým a táhli za jeden provaz. To se samozřejmě utvořilo za celou sezónu a v ten nejdůležitější moment si to konečně všechno sedlo. Samozřejmě tomu pomohly i góly v posledních minutách, bez nich by to bylo o dost těžší.“

„Myslím si, že zlom přišel v momentě, kdy jsme otočili úvodní utkání v Plzni. Akademici do té doby procházeli sériemi jako nůž rozehřátým máslem, nikdo je nepotrápil. Najednou jsme přijeli my a takhle jsme je zaskočili,“ popsal David Jindra.

Rozhodující moment podle Nováka? Druhé finálové utkání v Edenu. „Věděli jsme, že druhý zápas bude pro psychiku obou týmů klíčový, což se taky nakonec ukázalo. My jsme do domácího zápasu dobře vstoupili, ale pak jsme Akademiky pustili do hry a po zbytek zápasu asi i trochu tahali za kratší konec. Naštěstí ale máme v týmu Davida Jindru, a on se prostě těch 30 sekund před koncem rozhodl ten zápas definitivně rozseknout. Na klucích z Plzně pak bylo hodně vidět, že jsou psychicky na dně, a že se jim ta série bude otáčet jen hodně těžce,“ přidal své postřehy Kristián Novák.


Kings nakonec ve finále zvítězili v nejkratším možném čase, když zdolali Plzeň poměrem 3:0 na zápasy. Celá sezóna byla trochu jako na houpačce, v závěru se však dokázali semknout a překonali všechny nástrahy. Co byl pro pražské hráče nejsilnější moment celé sezóny? „Těžký, ale asi můj první zápas za Karlovku a to z toho důvodu, že jsem měl dlouhou pauzu od zápasů. Bylo to pro mě dost náročné hlavně na psychiku, ale jsem rád, že jsem to zase zkusil, protože bych jinak přišel o spoustu skvělých momentů. Další silný moment určitě budou oslavy získání titulu,“ přiznal Samuel Kucharčík.

Maskovaný muž Pražanů si z letošního ročníku odnese také hned několik nezapomenutelných chvilek. „Skvělých momentů bylo v průběhu celé sezóny strašně moc, ať už na ledě, či mimo něj, a každý z nich pomohl našemu týmu se semknout a v konečném důsledku vyhrát celou ligu. Asi každého ale hlavně napadne vítězství v bitvě s Inženýry na počátku listopadu v Holešovicích před téměř 9 tisíci diváky. I když šlo jen o jedno z mnoha utkání základní části, tak do konce života nezapomenu, jaký neuvěřitelný rachot dokáže vytvořit několik tisíc divokých pražských studentů, když fandí dvaceti klukům ze svojí školy, co už hrají hokej jen právě kvůli těmto zážitkům. Opravdovým vrcholem sezóny ale bylo play off, a proto skoro každý gól byl jedním z nejsilnějších momentů mojí hokejové kariéry.“


Po vítězství v Plzni se rovnou přešlo k oslavám velkého úspěchu hokejistů reprezentujících Univerzitu Karlovu. „Oslavy probíhaly úplně neskutečně. Bylo to úžasný v tom, jak spontánní to bylo. Nic se naplánovalo. Prostě se slavilo ve velkém stylu. Další plány ještě určitě přijdou. Minimálně nás čeká ještě nějaká týmová formální večeře a pak neformální rozlučka na chatě,“ smál se Kucharčík.

Zeď v pražské bráně se rozpovídala přeci jen o trochu víc: „Ty bezprostřední mistrovské oslavy začaly hned po poslední siréně v Plzni a skončily v podstatě až o víc jak 24 hodin později. Během té doby jsme stihli pořádně pohár i naše kouče vysprchovat a po nádherné cestě autobusem jsme se pokračovali v Praze. Po krátké dopolední pauze jsme se všichni sešli na FTVS na charitativním Běhu pro Fildu, kde jsme i díky heroickému výkonu Michaela Klingera pomohli vybrat nějakých 27 tisíc Kč pro naše spolužáky z Filozofické fakulty. Pak jsme ale stále nepolevili a vydali se na cestu Prahou.“

Oslavit titul se musí pořádně, proto mají hokejisté z Kings plány také na následující týdny. „To ale byla jen ta první fáze oslav, ty rozhodně nekončí. Vše směřuje k už tradiční rozlučce na chalupě u Viktora Martínka, kde strávíme krásné tři květnové dny,“ prozradil Novák.

Autor: Denisa Veselá

Fotogalerie

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři