Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

První moravská čtvrtfinálová bitva pro Univerzitu Palackého, Olomouc po skalpu Masaryčky vede sérii

Ve středu byl v rámci prvního čtvrtfinálového duelu mezi moravskými univerzitními, hokejovými rivaly Masarykovou univerzitou a Univerzitou Palackého v Olomouci k vidění dynamický a ofenzivně laděný zápas. Hanáci byli lepším týmem ve dvou třetinách utkání, vypracovali si pohodlný náskok, ten sice ve druhé části zápasu ztratili, ale ve třetím dějství si jej dokázali vzít zpět. Olomouc zvítězila s konečným výsledkem nad MUNI 6:3 a je nyní blíže semifinálovým bojům Univerzitní ligy.

Olomouc šla hned na počátku zápasu do vedení. Již ve 2. minutě vyrazil do úniku Vojtěch Krejčiřík, který překvapil a následně i překonal Krále. MUNI chtěla na situaci okamžitě reagovat brankou ze své hole. Mohla tak učinit v nabídnuté přesilové hře, která se ale Brňanům vůbec nepovedla. Nebezpečný byl však moment na sklonku početní výhody, kdy se kotouče ujal Tomaník a z mezikruží jen těsně minul Šoustalovu klec. Následně se domácí pokoušeli vytvořit si souvislý tlak, ten byl ale spíše zdánlivý. Olomouc hrála s hubeným náskokem důsledně dozadu a z každého angažmá MUNI v útočném pásmu se vymanila. 

Srovnat skóre mohl téměř v půli zápasu Mokrohajský, který vyrazil do brejku, ale z pravého kruhu se mu nepodařila přesná koncovka. Následně platilo známé sportovní klišé: nedáš, dostaneš. V řádu sekund se v 9. minutě povedlo Hanákům odskočit do dvoubrankového vedení. Domácí vyhráli vhazování v útočném pásmu, poté ale ztratili kontrolu nad pukem, kterého se zmocnil Dominik Cach. Cach se vydal do útočné třetiny po pravém mantinelu, rozhodl se vzít odpovědnost na sebe a prudkou střelou prověřit Krále, uspěl a Olomouc vedla 2:0.

Tento stav netrval dlouho. Brzy měli Hanáci na své straně znovu jen výhodu v podobě těsného náskoku, jelikož se v půli první části hry Masaryčce povedlo překonat Šoustala. Jakub Voříšek spíše nahazoval kotouč na branku, hostující brankář proti jeho pokusu nezakročil a puk skončil na zadní tyči. Po kontaktní brance MUNI zintenzivnila tlak a snažila se uzavřít soupeře v pásmu, aby měla čas zkorigovat tah na branku. Navíc domácí dostali ke konci úvodní periody výhodu v podobě přesilové hry, ta se jim však nedařila, většinu času s hráčem v poli navíc trávila Masaryčka za svou bránou. Po první třetině byli tedy s výsledkem více spokojení hosté.

V úvodu druhé třetiny zatlačila Univerzita Palackého v Olomouci. Pěcha měl několik šancí. Největší příležitostí na opětovný dvoubrankový náskok Olomouce byl jeho samostatný únik na Krále. Olomoucký útočník měl na zakončení poměrně dost času, nakonec zvolil střelu do dolní poloviny těla, proti které strážce brněnské klece zasáhl svými betony. Dvoubrankový náskok Hanáků byl ale ve 25. minutě zpět. Olomouc využila nepříliš povedeného počínání domácích. MUNI ztratila puk před vlastní klecí, kde se na něj dravě vrhl Dušan Kerda, který jej protlačil do sítě. Hanáci byli po navýšení ještě chvíli u žezla, Sup vyrazil po nepovedené střele z čepele domácích do úniku, ve kterém bekhendovým zakončením trefil tyč.

Poté se ale domácí zmátořili a obrátili obraz hry. Šoustala od další kontaktní branky zachránila branková konstrukce. Bláha vyslal ránu z mezikruží, která skončila na spojnici klece, odkud se odrazila těsně před brankovou čáru, hostující maskovaný muž byl v této situaci bez šance, jeho svatyně jej ale podržela. Následovala fáze nepřesností v podání obou mužstev, než se Masaryčka opět dostala soupeři na dostřel a poté dokonce srovnala skóre zápasu. Obojí se odehrálo ve 34. minutě. Brno snížilo na 2:3 ve hře čtyři na čtyři. Kučera se pokoušel překonat Šoustala střelou po pohledné individuální akci, jeho pokus nebyl úspěšný, ale ke kotouči se dostal Róbert Mokrohajský, jenž jej dorazil za záda brankáře HC UP.

Sedmnáct sekund nato bylo srovnáno. Tomaník vyvezl puk ze třetiny a dostal se do přečíslení s Tadeášem Jakubcem, kterému následně přesně předal kotouč. Jakubec zavěsil nekompromisní střelou pod víko. Srovnání bylo pro Olomouc, která si udržovala poměrně jistý dvoubrankový náskok jako studená sprcha. Navíc MUNI nabyla sebevědomí a snažila se ze vzniklé indispozice soupeře vytěžit další gól a překlopit zápas na svou stranu. O vedoucí branku pro domácí se mohl ke konci druhé periody postarat Kadlic, který ale ani na dva pokusy na Šoustala nevyzrál.

Zato opět platilo: nedáš, dostaneš. Ve 39. minutě, na samém sklonku prostředního úseku klání, urval zápas na stranu Olomouce kanonýr Filip Palička. Krejčiřík se pokoušel překvapit svou akcí, kterou lze nazvat jako „fake Michigan", Krále, zakončit se mu nepovedlo, zato ale rozhodil domácího maskovaného muže. Hosté pak rychle dostali puk na čepel Paličky, který zavěsil za dezorientovaného gólmana. Olomouc si tedy i přes tahanice odnášela po druhé třetině do kabiny hubený náskok.

Ze startu závěrečné části zápasu hrozili domácí. Jakubec dostal puk do mezikruží, odkud mohl pálit, ale než se dostal ke koncovce, byl pokus zblokován hráčem s rytířem na prsou. Masaryčka stupňovala volání po opětovném srovnání. O pár minut později zela na Kadlce prázdná brána, domácí forvard ale těsně před zakončením minul puk.

Naopak ve 46. minutě se v zápase již podruhé do kotouče přesně trefil a síť za Králem rozvlnil Filip Palička. Hostující ostrostřelec v přesilové hře dostal příliš mnoho prostoru ze stran hráčů Masarykovy univerzity na to, aby mohl předvést svůj hokejový um. Útočník se prokličkoval středem kluziště a před Králem byl neomylný. Po snížení volal domácí kanonýr Tomaník, který našel ze své pozice na střelu v mezikruží lépe postaveného spoluhráče na levém kruhu, tomu přihrál, ale pokus z hole jeho kolegy z lajny jen prověřil Šoustalovu výstroj. Zvrátit nepříjemný stav pro domácí mohl i v povedené hře v početní výhodě Račický, jenž z mezikruží vypálil, nebyl ale přesný a klec těsně minul.

Po fázi v roli Masaryčky se ke slovu dostala opět Olomouc a nešlo jen o šance, ale i o jejich zhodnocení. Do tříbrankového náskoku mohl Univerzitu Palackého poslat kapitán Skopal, jenž ale svou dělovkou z levého kruhu těsně minul brankové zařízení. V 52. minutě už ale byli hosté nekompromisní. Hanáci se představili souvislým tlakem, z levého kruhu vyzkoušel Krále Cach, domácí gólman po jeho ráně puk neměl pevně pod kontrolou a k dorážce se tak dostal Mikuláš Rimmel, který se stal posledním střelcem středeční moravské čtvrtfinálové bitvy. Domácí se následně ještě snažili tříbrankové manko stáhnout ale marně. V době, kdy otevřeli obranu, se ještě mohl o sedmou branku Olomouce postarat z brejku Hajšman. Skóre se však zastavilo na konečných 6:3 pro Univerzitu Palackého. 

Hostům z Olomouce se na ledě brněnské MUNI dařilo o poznání lépe, a proto si po zásluze odváží výhru a tím pádem i vedení ve čtvrtfinálové sérii. Moravská bitva bude pokračovat na ledě Zimního stadionu v Uničově, kde se týmy střetnou v pátek 18. března od 17:00.

Povede se Univerzitě Palackého postoupit do semifinále nebo Masaryčka srovná stav a bude se hrát rozhodující bitva v Brně? Tyto otázky zodpoví páteční zápas. Dorazte do Uničova! 

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři