Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Hokejisté Univerzity Palackého v divokém čtvrtfinálovém utkání play off Tipsport UNI Cupu porazili BO Ostrava Vítkovice STEEL 9:7 a v turnaji postupují do semifinále

Tým HC Univerzita Palackého vyjel opět na led po téměř týdenní pauze od posledního utkání. Olomoučtí studenti se tentokrát v Prostějově utkali s týmem BO Ostrava Vítkovice STEEL v rámci prvního kola play off Tipsport UNI Cupu. Utkání ovšem mělo úplně jiný průběh oproti poslednímu vzájemnému střetnutí v turnaji, ze kterého odešli vítězně hráči BO Ostrava Vítkovice STEEL za stavu 5:4 po prodloužení. Skóre zápasu se nakonec zastavilo na konečných 9:7 a hokejisté olomoucké univerzity tak vstoupili do play off vítězně.

Zápas se již od úvodního buly hrál ve vysokém tempu. Obě mužstva si vypracovala útočné akce a hra se přelévala ze strany na stranu. Přibližně v polovině první třetiny dokonce olomoucký útočník Martin Pěcha trefil tyčku branky Martina Šindelky. Zanedlouho však udeřili hosté. Skóre otevřel v čase 10:30 Dominik Pawliczek, který se po střele dostal k dorážce jako první a z bezprostřední blízkosti se nemýlil. Inkasovaný gól hokejisty Univerzity Palackého nakopl a domácí začali ihned od dalšího vhazování vysoko presovat, napadat a důsledněji bránit, což vyústilo ve faul ostravského celku, čehož ale domácí nevyužili. Olomoucké trápila především koncovka, mnoho střel kryl brankář Šindelka, který měl i notnou dávku štěstí, když Jakub Dušan Vaňo trefil držadlo jeho hole, která vychýlila puk mířící do branky.

Domácí si přenesli aktivní styl i do druhého dějství, což se jim vrátilo v podobě vyrovnávacího gólu. Po zatlačení hostů do jejich obranného pásma vyslal Martin Pěcha přesný projektil za záda bezmocného brankáře Šindelky, jenž měl značně ztíženou situaci cloněním olomouckých útočníků. Pokračující aktivita hráčů Univerzity Palackého přinesla druhou branku po šťastné dorážce Martina Žižlavského a domácí byli rázem ve vedení. Za minutu přišla další branka v síti hostů. Tentokrát po dobré práci u mantinelu v útočném pásmu a po přesné přihrávce zakončoval střelou pod víko Jakub Dušan Vaňo a domácí odskočili na rozdíl dvou branek. Hosté se po tomto smrtícím startu druhé periody zdáli být bezradní. Tlak domácích však přetrvával, stejně jako nedůsledná obrana hostů, a vyústil už v jejich čtvrtý gól, tentokrát z hole Dominika Cacha, který se jako první dostal k odraženému kotouči a na několikátý pokus ho šťastně dopravil za brankovou čáru. Domácí však při útočení často zapomínali na obranu, čehož využil ostravský útočník Dominik Pawliczek a z úniku za obranu domácích přesnou bombou k tyči snížil skóre na 4:2. Tento gól hosty výrazně povzbudil, změnili svou hru, byli aktivnější do útoku a důslednější do obrany, což vyústilo ve faul domácích. Hosté svou přesilovku využili, konkrétně se prosadil Michal Dvořák, který si svým důrazem před bránou udělal prostor, našel kotouč a z hranice brankoviště skóroval třetí gól hostů. Za šestnáct vteřin přišla pohroma pro domácí v podobě školácké chyby v rozehrávce, po níž se k puku dostali ostravští útočníci Pawliczek se Sysalou, jež se ocitli sami před brankářem Lukášem Novotným. Po několika přihrávkách neomylně zakončil Dominik Pawliczek a vyrovnal skóre na 4:4. Zkompletoval tak hattrick již na počátku druhé třetiny. Po spektakulárním vyrovnání byli hosté na koni, což paradoxně vyústilo ve faul z přemotivovanosti. Přesilovku olomoučtí studenti využili, svou šanci podruhé proměnil Jakub Dušan Vaňo pohotovou ranou zápěstím nad beton hostujícího brankáře a poslal tak domácí opět do jednobrankového vedení.

 Stejně jako do předchozích dvou třetin, i do té poslední vstoupili domácí hokejisté velmi aktivně. Po necelé půlminutě hry domácí čistě vyhráli vhazování v útočném pásmu, puk se dostal k Martinu Pěchovi, který nekompromisně zakončil a poslal hokejisty olomoucké univerzity do vedení 6:4. Další gól domácích přidal Jakub Dušan Vaňo, který tvrdou ranou z voleje propálil brankáře hostí a diváci tak sledovali oslavu druhého hattricku v utkání. V pořadí již osmý gól HC Univerzita Palackého padl opět v přesilovce. Situace byla téměř identická jako u předchozí branky, tentokrát však z levé strany tvrdě pálil z první Mikuláš Rimmel. Olomoučtí s pohodlným náskokem čtyř branek začali trochu zapomínat na obranu, což se jim v čase 49:46 vymstilo. Po sérii nepřesností v rozehrávce HC Univerzita Palackého se k puku jako první dostal útočník hostů Jakub Hudec a pohotovým zakončením do téměř kompletně odkryté klece snížil skóre na 8:5. Hosté se v závěru zápasu postarali o zdramatizování zápasu. Hokejistům BO Ostrava Vítkovice STEEL se dařilo držet domácí v jejich obranném pásmu, z čehož těžil Jan Bernát, který vyslal tvrdou střelu, jež po odrazu od horní tyče skončila za zády bezmocného brankáře Novotného a snížil tak skóre na 8:6. Olomoučtí však stihli již za devět vteřin odpovědět. Krásná souhra všech tří útočníků začala efektní přihrávkou a skončila rychlou střelou Jakuba Dušana Vaňa, na kterou ostravský brankář nemohl dosáhnout a posunul domácí do tříbrankového vedení 9:6. Vaňo si tak připsal již čtvrtý gól v zápase. Ostravští studenti se však nevzdávali. V přesilovce dokázal snížit skóre na 9:7 Daniel Szturc, kterému po přesné přihrávce stačilo pouze správně nastavit hokejku a usměrnit puk do odkryté domácí klece. Hosté v závěru zápasu zkusili risk hry bez brankáře, ale domácí se v na samém konci třetí třetiny semkli, předvedli obětavou hru a skóre se již neměnilo.

Domácí se mohli pochlubit vysokou střeleckou aktivitou, na brankáře Šindelku vyslali 59 střel. Naproti tomu hosté se pyšnili vysokou střeleckou úspěšnost, když dokázali skórovat sedmkrát z 27 střel, na výhru a postup to však nestačilo. Divácky atraktivní zápas nabídl hattricky na obou stranách, šest kanadských bodů pak zaznamenal Martin Pecha za dva góly a čtyři přihrávky.

Tým HC Univerzita Palackého se tak stal prvním semifinalistou letošního ročníku Tipsport UNI Cupu a na svého soupeře si bude muset počkat do soboty 4. září, kdy se odehrají zbývající čtvrtfinálové zápasy mezi UK Hockey Prague vs. Black Dogs Budweis, Engineers Prague vs. HC NORTH WINGS Ústí nad Labem a HC MUNI vs. VUT Cavaliers Brno.


Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři