Přesunout nahoru
čt 4. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Chtěli jsme to moc urvat, zní z Plzně. Jak probíhají oslavy titulu?

Akademici se konečně dočkali a slaví svůj první titul. Kapitán Dominik Beer, neprůstřelný gólman Jonáš Štekr a hrající generální manažer David Prachař popsali cestu za Pohárem Jana Palacha ze svého pohledu. Co bylo zlomovým okamžikem a jak probíhají oslavy se dočtete v následujících větách. Zároveň hráči Plzně nastínili i plány oslav na následující týdny.

Loni Akademici z Plzně po rozpačitých výkonech v základní části obsadili až šestou pozici. V play off však předvedli neuvěřitelnou jízdu, když nestačili pouze na UK Hockey Prague. Letos naopak v základní části dominovali, padli pouze ve dvou případech. Co se v plzeňském týmu změnilo, že to Akademikům letos šlapalo jako hodinky? „Během srpna 2021 jsme se konečně všichni sešli natěšeni na nový ročník po nucené koronavirové pauze. Museli jsme se vypořádat s odchody, ale také přišli noví spoluhráči, a to základní jádro týmu zůstalo pospolu. Od začátku soutěže do lednové pauzy se nám výsledkově bohužel tolik nedařilo. Tým byl silný, ale vždy nám chyběl kousíček. Do lednové pauzy přicházeli stále noví hráči, takže jsme si pořád na sebe zvykali. Během zmíněné přestávky v lednu jsme pořádně kondičně potrénovali a všichni společně jsme si zažívali herní systém. To se poté projevovalo i na konečných výsledcích, kde jsme dokázali porazit soupeře z horních pater tabulky. Nakonec z toho bylo celkové 6. místo po základní části. Poté jsme v play off mohli soupeře jen zaskočit. A to se nám povedlo. Pohádka málem skončila tím nejlepším možným koncem, ale bohužel UK bylo o gól v rozhodujícím zápase v prodloužení šťastnější. Ale kdyby nám někdo před sezónou řekl, že budeme vicemistry ligy, tak to bereme všema deseti,“ vysvětlil kapitán Dominik Beer trable zkraje loňské sezony.

„Co se týkalo letošní sezóny, tak úkol byl jasný. Vystoupat o krůček výš a zvednout Pohár Jana Palacha nad hlavu. Náš management pro to udělal vše. Udržela se základní kostra týmu a tým se doplnil o zkušené hráče. To se poté projevilo i v základní části, kde jsme předváděli dobré a týmové výkony. Byli jsme kousíček od zisku poháru za základní část, ale Engineers Prague byli o bod před námi. Nevěšeli jsme hlavu a věděli jsme, že ta nejdůležitější část sezóny je před námi,“ popsal muž, který v dresu Akademiků odehrál přes sto duelů.

Na závěr základní části si Akademici připsali velmi důležitou výhru proti UK Hockey Prague. Plzeň zdolala celek z hlavního města poměrem 5:0 a úspěšně zakončila základní část. Tento zápas byl velmi emotivní pro gólmanskou jedničku Akademiků, Jonáše Štekra: „Nejsilnějším momentem pro mě osobně byl domácí zápas s UK Hockey Prague na konci základní části. Naši rodinu postihla tragédie a tohle byl můj první zápas od toho, co jsem se vrátil na led. Všichni kluci si doslova mohli vytrhat nohy z pr*ele, abychom vyhráli. Kluci mě podrželi na ledě i mimo něj. Všem bych přál mít kolem sebe takovou bandu lidí, jako jsem v této sezóně měl já. Vyhráli jsme 5:0 pro moji mámu.“

Po dominantní výhře nad Pražany bylo na programu play off. Letos se vyřazovací boje poprvé hrály na tři vítězná utkání, což byla v Univerzitní lize velká změna, kterou vnímali i samotní hráči. Tuto skutečnost potvrdil i hrající generální manažer David Prachař: „Určitě bylo play off letos složitější v tom, že každého soupeře jsme museli porazit třikrát. Na dva vítězné přece jen stačilo jednou zaskočit a hned byl soupeř pod tlakem. Letos musely týmy dokázat, že jsou opravdu lepší.“

Do čtvrtfinále si Plzeň vybírala jako druhá v pořadí. Nejprve si Engineers zvolili pardubické Riders, Akademici poté ukázali na Ostravu. Po dvou těsných domácích výhrách se plzeňští hráči vydali do slezské metropole, kde stvrdili postup dominantním způsobem. „Do vyřazovacích bojů jsme šli z pozice jednoho z favoritů na titul. První dva zápasy byly výsledkově vyrovnané, ale troufám si říct, že jsme měli herní převahu, akorát se nám střelecky tolik nedařilo. Střeleckou smůlu jsme poté prolomili až v Ostravě, kde jsme si bezpečně dokráčeli pro postup před skvělou diváckou kulisou,“ pochvaloval si kapitán Beer.

V boji o finále se opět po roce potkali na ledové ploše s budějovickými Black Dogs a série to byla opravdu vyrovnaná… „První zápas jsme zvládli až po nájezdech, ale ne podle našich představ. V kabině jsme si po zápase řekli, že pokud budeme hrát tímto neideálním způsobem, tak nás Budějovice přejedou. Druhý zápas jsme sice prohráli, ale výkon byl o dost lepší než v minulém zápase. České Budějovice byly kousavé, nepříjemný tým, za mě o dost lepší než loňský rok a mají na čem stavět do budoucích let, ale naše zkušenost a týmový výkon nás posunuly do vysněného finále. Díky tomu, že jsme rozhodli ve čtyřech zápasech a druhá série se hrála až do rozhodujícího pátého zápasu, tak jsme čekali na soupeře a měli jsme dost času na odpočinek,“ popsal Dominik Beer semifinálovou sérii.

O Pohár Jana Palacha si to Akademici rozdali v přímém souboji s pražskými Inženýry. V sezoně se oba celky střetly dvakrát a pokaždé vyhrálo hostující mužstvo. „Věděli jsme, že to bude extrémně vyrovnaná série a budou rozhodovat maličkosti. A to se potvrdilo,“ přikyvoval Dominik Beer.

„Jak by řekl Kuba Koreis: Těěěěžký,“ smál se Jonáš Štekr během hodnocení finálové série. Úvodní duel se konal na pražské Hvězdě. Svatostánek Engineers viděl v uplynulém ročníku pouze jednu prohru, a to proti Plzni v základní části. Ve své pevnosti začali domácí velmi solidně i finálovou sérii. „Před prvním utkáním jsme si říkali, že právě tento zápas nastaví tempo celé série, ale bohužel jsme do něj nevstoupili dobře. Engineers byli hodně střelecky aktivní, agresivně napadali a byli celkově výrazně nepříjemnější než předchozí soupeři. My jsme dělali mnoho chyb při zakládání útoku a těžko jsme se dostávali do pásma soupeře. Tam jsme akce většinou překombinovali a zkušený soupeř nás ubránil. Bohužel jsme nevyužili ani přesilovku čtyř proti třem, ve které jsme prakticky nevystřelili. Rozhodujícím momentem byl rozhodně druhý gól Inženýrů, který jsem měl chytit. Byla to taková vlaštovka, která vypadla zpoza hráče a rozhodla první zápas,“ zhodnotil s odstupem první finálový duel. „V tento moment jsme mohli být rádi, že se série hraje na tři vítězná utkání a věděli jsme, že jsme doma silní,“ potvrdil Dominik Beer.

Od druhého zápasu Plzeň zamkla svou branku na tři západy a odhodila od ní klíč do nedohledna. „Od druhého zápasu jsme se každým zápasem zvedali, ega šla stranou a všichni hráči makali pro ten jeden jasný cíl, a to vyhrát tuto sérii a slavit,“ popsal kapitán Plzně. „Druhý zápas byl jiný, od začátku jsme byli aktivnější, ale soupeře jsme zbytečně pouštěli do úniků a nebezpečných akcí. Ve druhé třetině rozhodl nádhernou střelou od modré Mário Princl. Poté už jsme jen ze všech sil bránili a dotlačili zápas do vítězného konce,“ potvrdil Jonáš Štekr.

Třetí duel na Zimním stadionu Eden byl plný šancí, ale k vidění byla pouze jedna branka, kterou měl na svědomí Štěpán Říha. „Třetí zápas byl určitě zlomovým. Konkrétně pak neproměněná přesilová hra Engineers pět na tři v Edenu. Ten moment, kdy z brankoviště do prázdné nebyli schopni překonat Jonáše, to rozhodlo,“ popsal David Prachař. „Kluci chytili spoustu střel, pomohla nám tyčka a soupeř minul odkrytou bránu. Myslím si, že od té chvíle bylo jasno,“ přikyvovala plzeňská maskovaná jednička.

Poslední krok udělali Západočeši před domácím publikem. Do LOGSPEED CZ Arény dorazilo přes 1500 fanoušků, kteří sledovali jasnou dominanci Plzně. „Čtvrtý zápas byl pohádkovou cestou za pohárem. Engineers jsme téměř do ničeho nepustili a zápas před půldruhou tisícovkou fanoušků naši kluci okořenili nádhernými góly. Já si to z brány moc užíval,“ usmíval se Jonáš Štekr.

Zároveň se plzeňský gólman zamyslel, proč zvedli Pohár Jana Palacha nad hlavu oni, a ne soupeři z Prahy. „Myslím si, že po loňském prohraném finále jsme to všichni strašně moc chtěli urvat. Engineers mají velmi silný a vyrovnaný tým, já osobně jsem nepoznal, jestli byla na ledě jejich třetí nebo první pětka. Na druhou stranu v týmu neměli v týmu lídry, kteří by dokázali otočit zápas, když se jim střelecky nedařilo. Ta deka, která na jejich útočníky padla po prvním, a poté po druhém čistém kontu, byla obrovská. Naši nejlepší hráči byli nejlepší hráči a rozhodovali zápasy. Mário dal vítězný gól ve druhém utkání, dva další kusy přidal ve čtvrtém zápase. Neskutečný hračička Štěpán Říha rozhodl třetí zápas a ve čtvrtém souboji si naprosto povodil obranu soupeře a zakončil pod víko. Honza Kalus je play off zvíře, ten kluk se zlatou helmou blokuje střely, sráží se, jde do všeho naplno a do toho připravuje nádherné akce. Takhle bych mohl mluvit dál a dál. Asi jsem si i dobře postavil tyče. Ve všech třech vítězných zápasech to za mnou zazvonilo, ve druhém dokonce dvakrát. Asi pošlu červenou barvu do Edenu, ať je za tu pomoc natřou,“ zavtipkoval Štekr.

Kapitán Dominik Beer přidal svůj pohled na vítězný celek, kromě opor vypíchl týmovost a poděkoval všem lidem, kteří přidali ruku k dílu na cestě k vytoužené trofeji. „Jonáš byl zaslouženě minulý rok nejlepším brankářem ligy a letos to jen potvrdil. Letošní univerzitní Vezina Trophy poputuje určitě k němu. Samozřejmě mohu zmínit i individuální výkony kluků, kteří bodově táhli tým, ale hokej je kolektivní sport. Každý hráč našeho týmu má určitou úlohu, kterou plní, jak nejlépe umí. Všichni hráli nad své možnosti a nebýt těchto pracantů z ostatních lajn, tak ten titul nezískáme. Proč to zmiňuji. Je to proto, že během sezóny a play off v každém týmu vyskočí 2-3 hráči, kterým se bodově daří, což je samozřejmě důležité, ale je také důležité zmínit právě výkony ostatních hráčů, kteří tam dělají tu černou práci, která sice nejde moc vidět, ale je extrémně důležitá. Všechny naše lajny byli extrémně vyrovnané, herně vyspělé a kondičně dobře připravené, za což patří velké dík celému realizačnímu týmu. Další poděkování směřuji k lidem, kteří nejsou na ledě, ale připravují věci kolem, jako je vymýšlení programů na daný zápas, samotná propagace zápasů, všem kameramanům a fotografům a dalším lidem, kteří nám celou sezónu pomáhají dělat univerzitní hokej ještě krásnější! A samozřejmě na konec bych chtěl poděkovat všem našim fanouškům, kteří nás celou sezónu hnali za vytouženým cílem.“


Velký titul samozřejmě doprovázely i kvalitní oslavy, které však budou v Plzni pokračovat dle slov kapitána ještě nějaký ten pátek. „Ty největší oslavy samozřejmě proběhly hned po zápase, jak v kabině, tak i na následné afterparty, kde se objevila masa lidí a oslavili úspěch s námi. Ti nejodolnější slavili 3 dny v kuse od zisku poháru,“ smál se Beer. „Tento týden už jsme také stihli oslavit titul společně s našimi nejvěrnějšími fanoušky, což bylo strašně super, protože v Plzni fungujeme jako jedna velká Akafamily. V příštím týdnu nás čeká návštěva rektorátu, kam nás pozval náš nově zvolený rektor. Mimochodem podpora našeho rektora byla velkolepá. Nechyběl na žádném finálovém zápase, čehož si strašně moc vážíme a hnal nás kupředu. Dokonce po předání poháru byl s námi na ledě a následně s námi i v šatně. Během dalších měsíců náš čeká ještě předávání ocenění na galavečeru ULLH, poté také galavečer Akademiků Plzeň a samozřejmě nějaká ta soukromá grilovačka, kde se rozloučíme s letošní titulovou sezónou,“ popsal obránce Akademiků plány na nejbližší týdny.

Autor: Denisa Veselá

Fotogalerie

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři