Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Galavečer zakončil čtvrtou sezonu ULLH. Kdo si odnesl ocenění?

Univerzitní hokejová liga zažila už svůj čtvrtý ročník, kompletně se však odehrály poslední dvě sezony. Sezona 2022/2023 Univerzitní ligy je minulostí. Už v polovině dubna se v plzeňské LOGSPEED CZ Areně předával Pohár Jana Palacha do rukou Akademiků. Symbolickou tečkou za ročníkem byl tradiční galavečer ULLH, kde se předávala individuální ocenění.

Druhá kompletní sezona byla velmi náročná. Po 118 duelech zná Univerzitní liga nové šampiony, kterými jsou Akademici z Plzně. Na tradičním galavečeru, který formálně zavírá dveře za právě skončeným ročníkem, bylo předáno 11 individuálních trofejí a odtajněna byla i podoba AllStar týmu.

V rámci základní části se odehrálo celkem 90 utkání, z nichž hned několik mělo status TOP utkání, kdy na stadion díky zvětšené propagaci dorazilo více fanoušků. Během letošního ročníku byl stanoven nový divácký rekord Univerzitní ligy, který vytvořil Hokejový souboj univerzit, v něm se střetli VUT Cavaliers Brno a HC MUNI. Do brněnské Winning Group Areny dorazilo 7700 diváků, i díky tomu si Kavalíři vysloužili ocenění za Největší přínos pro ligu, cenu převzal předseda klubu Filip Vojáček.

Rozdávaly se i ocenění za jedinečné individuální výkony v základní části. Cenu pro vítěze kanadského bodování mezi útočníky si odnesl Marek Princl, který jich posbíral za 16 zápasů 38, na záda mu však slušně dýchal ústecký Matěj Harkabus.

Cena pro nejlepšího střelce základní části putovala do Českých Budějovic, Matouš Masopust rozsvítil červené světlo ve 25 případech, dvakrát se mu v zápase povedlo vstřelit hned čtyři branky. Stejný hráč opanoval statistiku +/-, za kterou obdržel další ocenění, skončil s celkovým skóre +26.

Nejproduktivnějším zadákem se stal Jakub Štochl z Plzně, který posbíral přes bod na zápas. Brankářům kraloval další hráč Akademiků, Jonáš Štekr byl o pár desetin lepší než Jakub Maličkay z Engineers. Plzeňský dlouhán naskočil do 14 zápasů, zapsal 12 výher včetně čtyř vychytaných čistých kont.

Budějovický Matouš Masopust získal zaslouženě další ocenění, když byl vyhlášen Nejlepším nováčkem ligy. Ke skvělým statistikám v základní části přidal i výborné výkony v play off. V osmi zápasech pálil přesně sedmkrát a přidal tři asistence.


Nejlepším trenérem byl vyhlášen Daniel Fuks, lodivod pražských Engineers. Pětatřicetiletý trenér šéfuje Inženýrům už od dob, kdy se hrála Evropská univerzitní hokejová liga. Fuks letos dovedl svůj celek k zisku Poháru České asociace univerzitního sportu a propracoval se s ním až do finále bojů o Pohár Jana Palacha, nakonec však Engineers brali stříbrné medaile.

Ocenění pro nejlepšího manažera sezony ULLH putovalo do Pardubic. Jan Vacek se na pozici generálního manažera Riders dostal před uplynulým ročníkem, když nahradil Jana Kratochvíla. Šestadvacetiletý Vacek patřil v sezoně k jednomu ze čtyř hrajících generálních manažerů, svůj tým vedl i z pozice kapitána. I díky němu udělali pardubičtí Riders velký pokrok nejen na ledě, ale i mimo něj.

V neposlední řadě se udělovala ocenění za působivé výkony ve vyřazovacích bojích. Kanadské bodování opanoval David Jindra, hráč Univerzity Karlovy posbíral v 10 utkáních 19 bodů a navázal na velmi povedené play off, které prožil minulý rok.

Cenu pro nejužitečnějšího hráče play off si domů odnesl Jonáš Štekr. Plzeňský fantom předváděl v průběhu vyřazovacích bojů fantastické výkony, jeho úspěšnost zásahů se vyšplhala téměř na 96 %. Forma v průběhu play off u plzeňského strážce svatyně gradovala, celkem si připsal čtyři čistá konta, to první ve velmi důležitém utkání proti Black Dogs, po kterém Akademici slavili postup do finále. Tři nuly v řadě pak zapsal i ve finálové sérii a byl jedním z klíčů k zisku Poháru Jana Palacha.


Do ligového AllStar týmu se pak dostali hráči z pěti různých celků. Brankoviště druhý rok v řadě obsadil Jonáš Štekr. Jedním z oceněných obránců Patrik Vašíček z HC MUNI, který jako jeden z mála hráčů ULLH reprezentoval Česko na Univerziádě. Druhým do party byl David Vobořil, nejproduktivnější obránce vyřazovacích bojů a pilíř obrany Engineers. Mezi útočníky byli do AllStar týmu vybráni tři nejproduktivnější hráči ze základní části: Marek Princl, Matěj Harkabus a Matouš Masopust.

Univerzitní hokej se během uplynulé sezony posunul zase o kus dál a podíl na tom má každý jeden člověk, který se na tomto projektu jakkoliv podílel. I když byl v pátek 19. května teprve oficiálně zakončen čtvrtý ročník, týmy už se pomalu začínají připravovat na pátou sezonu, která by měla startovat v září.

Nejproduktivnější útočník ZČ: Marek Princl (Akademici Plzeň)
Nejlepší střelec ZČ: Matouš Masopust (Black Dogs Budweis)
Nejproduktivnější obránce ZČ: Jakub Štochl (Akademici Plzeň)
Hráč s nejlepší bilancí +/- ZČ: Matouš Masopust (Black Dogs Budweis)
Brankář s nejlepší úspěšností ZČ: Jonáš Štekr (Akademici Plzeň)
Nejlepší Nováček: Matouš Masopust (Black Dogs Budweis)
Největší přínos pro ligu: za Hokejový souboj univerzit Filip Vojáček (VUT Cavaliers Brno)
Manažer sezóny: Jan Vacek (Riders Univerzita Pardubice)
Nejlepší Trenér: Daniel Fuks (Engineers Prague)
Nejproduktivnější hráč Play off: David Jindra (UK Hockey Prague)
Nejužitečnější hráč Play off: Jonáš Štekr (Akademici Plzeň)

AllStar tým:
Brankář: Jonáš Štekr (Akademici Plzeň)
Obránci: Patrik Vašíček (HC MUNI), David Vobořil (Engineers Prague)
Útočníci: Matěj Harkabus (HC North Wings Ústí nad Labem), Marek Princl (Akademici Plzeň), Matouš Masopust (Black Dogs Budweis)

Autor: Denisa Veselá

Fotogalerie

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři