Přesunout nahoru

Marek Duben vyměnil 2.ligu za univerzitní hokej a soustředí se hlavně na studium

Dalším členem týmu UK Hockey Prague, kterého jsme vyzpovídali, je jeden z hráčů, jenž má zkušenosti z 2. ligy. Je odchovancem táborského hokeje a v extralize juniorů plnil v HC Sparta Praha roli kapitána. Tři ročníky odehrál ve 2.lize v mužstvu HC Tábor a patří mezi opory našich obranných řad. Je jim lídr kanadského bodování mezi obránci týmu Marek Duben.

Marku, ty jsi odehrál 3 sezóny ve 2.lize, pro tento rok jsi se rozhodl jít hrát univerzitní soutěž. Co tě k tomu vedlo?

Druhá liga je časově ohromně náročná soutěž. Tréninky jsou v podstatě denně, 2x týdně se hraje. Já jsem do Tábora denně z Prahy dojížděl. Mám tady školu i práci, bylo hodně těžké všechno skloubit, vlastně jsem nic nedělal pořádně. Hned po prvním roce jsem věděl, že je to neúnosné, že to takhle dál nejde, ale nechtěl jsem s hokejem úplně skončit. Proto jsem pokračoval, hlavně teda na úkor školy. Za jiný druholigový tým jsem hrát nechtěl, přece jenom, v Táboře jsem vyrostl, mám tam rodinu, znám to tam. Byl jsem smířený s tím, že letošní sezonu vynechám, dokončím školu a pak se uvidí. Pak jsem se ale dozvěděl o tomhle novém projektu a strašně mě to zaujalo. Myslím si, že univerzitní liga má obrovský potenciál do budoucna.

Jak se ti zatím zamlouvá úroveň univerzitního hokeje?

Myslím si, že úroveň je poměrně vysoká. A upřímně, nečekal jsem to. Ligu hrají převážně mladší kluci, hodně se bruslí. S druhou ligou se vůbec tato soutěž nedá srovnávat. Je to úplně odlišný styl hokeje, ale mě osobně víc sedí a baví mě. Tempo bych přirovnal k extralize juniorů, ale není tam tolik nepřesností, v mnoha týmech jsou poměrně zkušení hráči, co umí podržet puk a mají skvělé individuální dovednosti. Často se hraje útočný hokej a diváky to musí bavit. Všem bych doporučil, aby si udělali čas a sami se přišli přesvědčit na vlastní oči.

Ty studuješ na Fakultě tělesné výchovy a sportu, jak se ti daří ve škole?

No, vždycky by to mohlo jít líp, ale když se na to podívám celkově, tak celkem dobře. To hlavní mě v tomto roce čeká, musím dokončit 3. ročník, napsat bakalářku a uspět u státnic. Pokud se to letos podaří, tak všechny drobné nezdary, které mě provázejí, budou zapomenuty. (úsměv)

Teď znovu zpět k hokeji. O tobě je v týmu známo, že nerad prohráváš. Jak jsi nesl těžký vstup do sezóny?

Kdo říkal, že nerad prohrávám? (smích) Nesl jsem to těžce, ale věřil jsem, že si to sedne a budeme se postupně zvedat. V našem týmu je hodně mladých kluků, kteří ještě nemají tolik zkušeností s dospělým hokejem. V prvním utkání jsme hned narazili na Engineers, kteří mají výborný, sehraný tým, složený ze starších kluků, kteří už mají oproti nám něco odehráno. Další věc je, že my jsme měli 1 společný trénink, zatímco oni už měli i pár přípravných zápasů. To všechno bylo znát. Je ale dobře, že jsme se hned na začátku podívali pravdě do očí a všichni si uvědomili, kolik práce nás čeká, abychom se s těmito týmy mohli srovnávat.

Výsledky napovídají, že se tým začal zvedat. Na čem jste při tréninkách pracovali?

Určitě, tým jde postupně nahoru a podle mého názoru máme stále obrovský prostor pro zlepšení. Hlavně jsme se začali společně sehrávat. Trenéři nám nakreslili a ukázali nějaké základní věci, které bychom měli ve hře dodržovat a které nás srážely v prvních utkáních dolů. Hodně jsme se věnovali prostoru okolo modrých čar, kde jsme byli nedůslední a ztráceli hodně puků. Dále jsme trénovali hru v obranném pásmu.

V posledním utkání jste těsně prohráli s favoritem z Olomouce. Co by si měl tým z této porážky odnést?

Byl to urputný, vyrovnaný zápas, bod jsme si určitě zasloužili. Nás může mrzet druhá třetina, kde jsme měli velkou herní převahu, ale nepodařilo se nám dát gól a jít do vedení. V takovýchto zápasech je potřeba větší důraz do brány, který nám trošku chyběl ke vstřelení většího počtu branek. Tento týden nás čekají dva soupeři z čela tabulky. 

S jakými očekávání vstupujete do soubojů proti HC Masaryk University a Engineers Prague?

Budeme chtít urvat nějaké body za každou cenu! Ani jeden ze soupeřů si nemyslí, že by s námi mohl prohrát, ale to nám v téhle situaci vyhovuje a já věřím, že překvapíme a favority zaskočíme.

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři