Přesunout nahoru

Legenda legendám: Kavalíři obléknou dresy s podobiznou Svatopluka Číhala

Dobročinný projekt Legenda pomáhá se po dvou letech vrací. Letošní pokračování nese název Legenda legendám a oproti prvnímu ročníku z roku 2017 se rozšíří o ikony všech zúčastněných klubů. VUT Cavaliers Brno jako jediný zástupce univerzitního hokeje pro tuto příležitost zvolil osobnost Svatopluka Číhala. „Naše volba byla jednoznačná. Pan Číhal je osobností nejen brněnského hokeje. Jako vynikající útočník a později trenér byl vždy nositelem ušlechtilých lidských hodnot,“ vysvětlil předseda klubu Filip Vojáček. Kavalíři obléknou dresy s Číhalovou podobiznou v derby s HC Masaryk University ve středu 29. ledna.

PRVNÍ ROČNÍK VYNESL TÉMĚŘ DVA MILIONY

Legenda legendám je společný projekt Nadačního fondu Ivana Hlinky, Českého svazu ledního hokeje a agentury BPA Sport marketing. V prvním ročníku kluby napříč hokejovým spektrem oblékly dresy ušité podle jednotného střihu ve svých barvách s podobiznou někdejšího reprezentanta a později trenéra Ivana Hlinky na hrudi.

Právě osobnost nejvyšší soutěže i národního týmu, která dovedla český hokej k jeho největšímu úspěchu na olympijských hrách v Naganu, je jeho spojujícím motivem. Dresy následně putovaly do aukce a její výtěžek získal Nadační fond Ivana Hlinky. Ten pomáhá bývalým hráčům a činovníkům, kteří se sami nebo jejich rodiny nacházejí v tíživé životní situaci. Na činnost nadačního fondu se můžete podívat zde. Výtěžek prvního ročníku činil téměř dva miliony korun.

V letošním pokračování se projekt rozrostl o jména legend jednotlivých klubů. Dobročinné aktivity se zúčastní všechny celky Tipsport extraligy, Chance ligy, vybrané týmy 2. ligy a VUT Cavaliers Brno jako jediný zástupce ULLH. Kavalíři nastoupí s podobiznou Svatopluka Číhala na hrudi ve středu 29. ledna v derby s HC Masaryk University, následovat bude aukce těchto svátečních úborů na www.sportovniaukce.cz. Na rozpis všech svátečních duelů se můžete podívat zde.


TALENTOVANÉ KŘÍDLO VYTÁHLA KOMETA Z HODONÍNA

Hokejové začátky Svatopluka Číhala jsou spjaty se Slovanem Hodonín, v jehož dresu okusil v roce 1966 coby devatenáctiletý boje ve kvalifikaci o 2. ligu, tehdejší druhou nejvyšší soutěž. V sezoně 1966/1967 již patřil mezi stálé hráče druholigového Slovanu a v osmnácti utkáních si připsal šest vstřelených branek. K tomu také pravidelně nastupoval v dresu hodonínské juniorky. O rok později válčil ve stejném dresu v oblastním přeboru. A Hodonín neopustil ani v následujících dvou letech. V celku 2. ligy Dukla Hodonín si odkroutil dvouletou vojenskou službu a společně s návratem do civilu přišel přesun. Po šikovném křídle sáhla brněnská Kometa hrající tehdy pod názvem ZKL Brno.

I když éra mistrovských titulů byla nenávratně pryč, v prvních letech Číhalova působení byl brněnský celek poměrně slušně našlapán hvězdami šedesátých let. Modrobílý dres oblékali borci jako Nadrchal, Černý, Machač, Farda, Ševčík a Jiřík, na trenérské lavičce šéfoval týmu legendární Vladimír Bouzek.

První sezona byla opravdu rozkoukávací, Svatopluk Číhal nastoupil v modrobílém dresu s číslem 7 do pouhých tří zápasů v základní části, další čtyři čárky si zapsal v prvním play-off. Další roky se však již propracoval do sestavy mužstva, které se snažilo obnovit pohasínající slávu brněnského kolosu. V útoku nejčastěji nastupoval se Zdeňkem Mrázem a Karlem Nekolou, později vystřídal na pozici středního útočníka Zdeňka Mráze Libor Havlíček.

DESET SEZON POD ŠPILBERKEM

V Kometě vydržel hodonínský rodák rovných deset sezon, poslední dvě byl dokonce kapitánem mužstva. Céčko na hrdi převzal po legendárním obránci Oldřichu Machačovi. Ovšem tato éra rozhodně nepatřila mezi ty, na které se pod Špilberkem vzpomíná. V roce 1980 Kometa sestoupila z nejvyšší soutěže a následovala hráčská obměna, která postihla i kapitána.

Svatopluk Číhal však brusle na hřebík zdaleka nepověsil. Nejprve odehrál jednu sezonu ve Žďáru nad Sázavou, následoval přesun do krajského přeboru, konkrétně do Třebíče a přes Rosice doputoval až do celku VŠ Brno (Vysoké školy Brno, předchůdce Techniky a tedy svým způsobem i VUT Cavaliers Brno), kde se stal nejen hráčem, ale také hrajícím trenérem.

Hráčskou kariéru definitivně uzavřel v roce 1990. Ještě v této sezoně přispěl šesti vstřelenými brankami do sítě soupeřů.

Své trenérské angažmá začal Svatopluk Číhal v druholigovém Slovanu Rosice (1982-1985), kde působil coby hrající trenér. Odtud vedla jeho cesta do VŠ Brno a i zde, jak už víme, bojoval na ledě i na střídačce v roli hrajícího trenéra. Odsud byl na jaře 1990 povolán do Komety jako hlavní kouč na místo Zdeňka Kepáka, který se stal jeho asistentem společně s dosavadním druhým trenérem Rostislavem Čadou. Po sestupu však vedení nemělo o prodloužení smlouvy s tímto trenérem zájem a Svatopluk Číhal zamířil do Itálie, konkrétně do týmu Varese.

Z HODONÍNA AŽ DO KHL

Po pěti sezonách se Číhal přesunul do Švýcarska do celku GDT Bellinzona a po dalších dvou letech v zahraničí se vrátil do České republiky, konkrétně do tehdy druholigových Rosic. Po skončení angažmá v již prvoligovém celku Senators Rosice zamířil pro sezonu 2000/2001 opět do Švýcarska. Zde se setkal s Rostislavem Čadou, kterému dělal asistenta u celku Ambri-Piotta. Po návratu do Česka v létě 2003 měl nejprve převzít juniorku HC Krokodýli Brno, nakonec se stal hlavním trenérem druholigového celku HC Hvězda Brno. Odtud zamířil znovu do Komety, aby jí pomohl zachránit prvoligovou příslušnost. Jeho asistentem se stal Lubomír Oslizlo. Baráží prošla Kometa suverénně a Svatopluk Číhal dostal nabídku vést Kometu i v další sezóně.

V sezoně 2004/2005 zaznamenala Kometa velký vzestup, po několika letech nakoukla do prvoligového play-off a celkově se umístila na sedmém místě. Kádr se stabilizoval, stejně jako v následující letní přestávce celý klub. V úvodu dalšího roku se Brňané dokonce ocitli na čele ligové tabulky, ale po 13 kolech klesli až na 10. příčku. Svatopluk Číhal rezignoval, jeho místo zaujal dosavadní asistent Lubomír Oslizlo. Číhal se poté vrátil do Hodonína a převzal místní druholigový celek. V rodném městě strávil na lavičce obrozeného klubu tři sezony. V roce 2009 působil postupně u dvou týmů, v prvoligovém Šumperku a Břeclavi. Následoval další návrat do Hodonína a v zimě a na jaře 2011 si opět odzkoušel dvě role: asistent v Kometě a šéf v Hodoníně.

Ještě na jaře 2012 se Svatopluk Číhal postavil na střídačku Žďáru na Sázavou, aby místním Plamenům pomohl v druholigových bojích. Vše nasvědčovalo tomu, že i následující rok bude šéfovat střídačce celku z Vysočiny, ale osud zasáhl jinak. Přes léto přišla životní nabídka a zároveň odměna. Post asistenta ve Slovanu Bratislava hrajícího KHL nabídl svému spolupracovníkovi a spoluhráči Rostislav Čada. Sezona 2012/2013 tak byla pro Svatopluka Číhala ve znamení ruské KHL a byla úžasnou tečkou za trenérskou kariérou legendy, která se stala patronem VUT Cavaliers Brno v projektu Legenda legendám.

Hokejisté univerzitního brněnského celku obléknou dresy s podobiznou Svatopluka Číhala v první třetině derby s HC Masaryk University ve středu 29. ledna ve Sportcentru Lužánky. 

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři