Přesunout nahoru
so 16. 3. 2024, 17:30
NWU
ENG
po 18. 3. 2024, 18:00
ENG
NWU
po 18. 3. 2024, 18:30
UKP
MUNI
čt 21. 3. 2024, 18:00
ENG
AKA
po 25. 3. 2024, 19:30
BDB
UKP
út 26. 3. 2024, 19:00
AKA
ENG
čt 28. 3. 2024, 18:30
UKP
BDB
čt 28. 3. 2024, 19:15
ENG
AKA
po 1. 4. 2024, 18:30
BDB
UKP

Medik Maťátko v době nouzového stavu pomáhá v krajské nemocnici.

Karanténa kvůli Koronaviru ukončila předčasně premiérový ročník Univerzitní ligy ledního hokeje zasáhla i studenty vysokých škol. Veškeré studium je aktuálně pozastaveno, nebo probíhá skrz video výuku. Někteří studenti berou tento krizový stav jako volno od učení. Jiní se rozhodli aktivně pomáhat. Studenti Lékařských fakult Univerzity Karlovy byli vyzváni, aby přidali ruku k dílu a pomohli v nemocnicích, které čelí nevšednímu náporu. Jedním z dobrovolníku je i student oboru Všeobecné lékařství na Univerzitě Karlově v Hradci Králové a útočník týmu UK Hockey Prague Martin Maťátko.

Martine, ty jsi se rozhodl jako student Lékařské fakulty UK pomáhat v nemocnicích během krizového stavu kvůli pandemii Koronaviru. Když byli studenti lékařství vládou vyzváni, aby pomáhali ve vytížených nemocnicích, věděl jsi ihned, že pomůžeš?

Ze začátku, když byly zavřeny vysoké školy, jsme se už se spolužáky bavili, že bychom chtěli určitě pomoct, jenže v té době bylo ještě nakažených minimum. Takže nás ještě nebylo potřeba. Příležitost se mi naskytla o pár dní později, kdy sestřička u mého otce v ordinaci řekla, že po dobu nouzového stavu chodit do práce nebude. Tak jsem se nabídl, že mu půjdu pomáhat já. Jsou to velice cenné zkušenosti a jsem rád, že alespoň nějak mohu pomoci.

Ve které nemocnici jsi se rozhodl pomoci a na jakém oddělení? A jaká je aktuálně v nemocnici situace? Jsou i zde připraveni na boj s Koronavirem?

Pracuji v ORL ambulanci v Turnově. Každým dnem se bezpečnostní opatření zpřísňují, při každém vstupu do nemocnice je člověku měřena teplota, omezilo se vydávání obědů pouze pro zaměstnance a přijaly se opatření, aby se lidé neshromažďovali v čekárnách. Zároveň každý pacient, který k nám přijde má papír, na kterém je napsáno, jak moc rizikový je.

Jsi student prvního ročníku všeobecného lékařství. Zimní semestr jsi zakončil se stoprocentní úspěšností. Pomáhají ti získané znalosti ze školy také v praxi, nebo je pro tebe vše úplně nové? Tak první tři roky na lékařských fakultách jsou pouze teoretické, takže spousta věcí pro mě byla nových a musel jsem se je naučit za chodu. Ale určitě to jsou zkušenosti, které se mi budou hodit a zároveň i motivace.

Studium lékařství je velmi náročné. Ty navíc oproti ostatním spoluhráčům nestuduješ na fakultě v Praze, ale v Hradci Králové. Na každý trénink jsi dojížděl vlakem. Jak se dalo skloubit studium a hokej v Univerzitní lize?

Tak ze začátku to nebylo jednoduché, tréninky jsme měli každý čtvrtek, kdy jsem musel ve 13:30 jít na vlak v Hradci a na kolej jsem se vrátil před desátou večer. Ale tréninky mě bavily, máme skvělou partu a je to i příjemné odreagování. I učení ve vlaku mi vyhovovalo, takže jsem ten čas ve vlaku strávil nějak užitečně aspoň. Horší situace byla ve zkouškovém období, kde jsem musel vynechat nějaké tréninky i pár zápasů.


Jak si ti líbil první ročník Univerzitní ligy? Hraješ zároveň i severočeský kraj za Lomnici nad Popelkou. Dají se tyto dvě soutěže nějak porovnat? Už když jsem nastupoval na vysokou školu, tak jsem byl nadšený, že vznikla tahle soutěž v Česku. A musím říct, že mě univerzitní liga opravdu příjemně překvapila. Tým jsme měli výborný. Začátek sezony nám nevyšel úplně podle představ, ale postupem času jsme se zlepšovali a je škoda, že byla soutěž přerušena. Protože si troufnu tvrdit, že bychom se dostali daleko. Hlavně se mi líbilo, jak je soutěž propagovaná, ať už to jsou dva živé přenosy na ČT Sport, tak každý zápas se vysílal na Tipsport TV. I rozhovory s hráči po zápasech a podobné věci, které se dělají v Česku snad jenom v extralize. Kvalita univerzitní ligy je vysoká, určitě větší než v krajské lize. Obzvlášť zápasy s týmy na špičce tabulky byly náročné a ve vysokém tempu.

Rád trávíš čas v posilovně. Ty jsou teď ale zavřené. Jak nahrazuješ cvičení s železem?

Snažím se cvičit doma s expandery. Nebo kousek u baráku máme workoutové hřiště. Posilovnu to sice nenahradí, ale je to příjemná změna a aspoň nějak se člověk může zabavit v karanténě.

Uvidí tě fanoušci v dresu UK Hockey Prague i příští sezónu?

Určitě! V klubu jsem maximálně spokojen a těším se na další sezonu v dresu UK.

Fotogalerie

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři