Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Ostravané porazili olomouckou univerzitu a jsou blíže postupu. Kovalski vstřelil čtyři góly

V prvním kole poháru Tipsport UNI CUP na sebe narazili hráči HC UP a BO Ostrava Vítkovice Steel. A lépe ho zvládli hosté z Ostravy, kteří vyhráli vysoko 8:2. O osudu utkání rozhodli už v první třetině, kterou vyhráli 4:0. Čtyři branky si v utkání připsal hostující Marek Kovalski. Odveta v Ostravě je na programu v neděli od 12 hodin.

Branky a nahrávky: 22. Cach (Rimmel), 37. Horváth (Skopal) – 5. Kovalski (Szturc), 7. Kovalski (Fejko, Pawliczek), 17. Kovalski (Sysala, Gelnar), 17. Žídek (Moravčík, Klus), 38. Sysala (Kovalski, Szturc), 48. Gřesík (Sysala), 55. Kovalski (Sysala), 57. Fejko (Gřesík, Klus)

HC Univerzita Palackého v Olomouci: Novotný – Dubovčí, Fojtášek, Dohnal – Formánek, Hovráth, Žižlavský, Hajšman (C), Rimmel, Skopal (A), Šíp, Cach (A), Lainka.

BO Ostrava Vítkovice Steel: Šindelka (Vedra) – Gřesík, Hranoš, Piskoř, Baca (C), Szturc, Klus – Gelnar (A), Fejko, Kosina, Dýrr, Moravčík, Pawliczek, Sysala (A), Žídek, Kovalski.

Rozhodčí: Grygera – Bubela, Šimčík.

Diváci: 52.

Na první branku se nemuselo čekat moc dlouho, do vedení šli hosté z Ostravy, a to v 5. minutě, kdy se po nahrávce Daniela Szturce prosadil Marek Kovalski. Olomoučtí o dvě minuty později mohli klidně srovnat, protože Dominik Cach byl velmi důrazný na brankovišti a puk se kutálel jen kousek od brankové čáry. Ihned po něm se ke kotouči dostal jeho spoluhráč Lukáš Horváth, ale z prostoru mezi kruhy trefil jen tyč Šindelkovy brány.

Poté se potvrdilo známé hokejové přísloví nedáš – dostaneš. Z protiútoku Ostravané udeřili, když Kryštof Fejko z levého kruhu našel naprosto přesně hůl Marka Kovalskiho, který střelou z první vsítil svou druhou branku v utkání.

Čtyři minuty před koncem úvodní periody hosté využili svou první přesilovou hru, když z levé strany David Sysala nalezl před brankou osamoceného Marka Kovalskiho, který tak zkompletoval hattrick! A to nebylo vše. O půl minuty později ve hře čtyři na čtyři ujeli hráči BO Ostrava do protiútoku a střela Dominika Moravčíka se odrazila příhodně k Janu Žídkovi a ten neměl problém, aby černou gumu dopravil do poloprázdné klece a zvýšil stav na 4:0 pro svůj tým.

Univerzita Palackého vlétla do druhé periody nadějně. V přesilové hře dostal puk mezi kruhy Dominik Cach, který švihem zamířil přesně k tyčce a snížil na 1:4 z pohledu domácích. V polovině hrací doby ujel v oslabení hostující Jakub Gelnar, ujížděl si to zcela sám na brankáře Lukáše Novotného, ale ten jeho střelu na vyrážečku pokryl. Pět minut po této velké šanci trefil horní tyč ostravský Dominik Moravčík, který střílel z pravého kruhu. A aby toho nebylo málo, tak pár sekund po něm trefil konstrukci branky z prostoru před kruhy obránce Daniel Szturc.

Na druhé straně si přesněji počínal Lukáš Horváth, protože propálil brankáře povedenou střelou mimo jeho dosah. Tato branka dala Olomouci naději, když byl stav už o dvě branky, ale to netrvalo dlouho. Ve 38. minutě si Ostrava vytvořila velký nápor, který využila! David Sysala elegantně objel branku a upravil na 5:2 po hosty.

Tým z Hané to měl poté těžké, ve 48. minutě vyhrál vhazování David Sysala přímo na Davida Gřesíka, který propálil vše, co mu stálo v cestě. Další zásah hostů přidal pět minut před koncem nezastavitelný Marek Kovalski, ten z levého kruhu zavěsil puk k bližšímu hornímu rohu. A o minutu a půl později už vedla Ostrava 8:2. Kryštof Fejko mířil přesně, čímž uzavřel stav utkání ve prospěch BO Ostrava Vítkovice Steel.

Autor: Josef Prášek

Foto: Hana Butcher

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři