Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Brno je opět červené! Kavalíři na domácím ledě nadvakrát porazili městského rivala a slaví postup do semifinále

Nový tým, nová forma, nové výsledky. Kavalíři v prvním domácím zápase Tipsport UNI Cup dokázali, že letos jsou mančaftem, se kterým se musí počítat. Přestože ve středu na domácí půdě HC MUNI kavalíři štěstí neměli a prohráli s rozdílem jednoho gólu, v sobotu to Masaryčce bohatě oplatili rovnou dvakrát. Utkání bylo od začátku vyrovnané, závěr už však jednoznačně patřil brněnským kavalírům. V poslední desetiminutovce nastříleli Cavaliers Masarykově univerzitě tři branky, výborně chytající domácí Vojta Burian naopak dokázal tým podržet i při závěrečné power play HC MUNI. „Odehráli jsem oproti středě úplně jiný zápas. Byli jsme sebevědomí, draví po vítězství a zároveň v daleko větším klidu. Chytalo se mi výborně. Cítil jsem, že mi kluci věří, a to v brance vždycky pomůže,“ okomentoval utkání brankář. S konečným výsledkem 5:3 tak přišly na řadu nájezdy, které měly rozhodnout o semifinalistovi turnaje. V brance nahradil Buriana Marek Huzlík. Ten zůstal oproti hostujícímu Tichonovi neprůstřelný a kavalíři tak společně s fanoušky mohli slavit postup do dalšího kola UNI Cupu.

Přestože první utkání Tipsport UNI Cupu dopadlo lépe pro hráče Masarykovy univerzity, nebylo na výkonu kavalírů zklamání ani trochu znát. Stejně jako v minulém zápase se i v první třetině hrálo o každý centimetr ledu a rivalita mezi brněnskými týmy byla téměř hmatatelná. Už ve druhé minutě utkání se naskytla příležitost pro domácí v podobě přesilové hry, kdy si za podrážení šel sednout Adam Strakoš. Přestože od modré prověřoval pozornost hostujícího gólmana třeba Martin Antal a štěstí zkoušel také Ondřej Dlouhý, otevřít skóre se domácímu týmu prozatím nedařilo. Po několika šancích na obou stranách ledu nastal zlom v 11. minutě, kdy si Ervin Halász najel do mezikruží. „Daniel Plitko mě našel krásnou nahrávkou a já ze střely z první překonal brankáře,“ objasnil situaci premiérový střelec Halász. Vedení se však Cavaliers dlouho udržet nepodařilo. Hned při svém prvním oslabení inkasovali od Tomáše Račického, který šikovně zpracoval přihrávku od Vojtěcha Kadlice z mezikruží – 1:1. I zbytek první třetiny se hrál ve svižném tempu a nechybělo mnoho, aby se diváci dočkali dalších branek. Pokusy domácích Martina Antala nebo Jana Malíře stejně jako hostujících Kaluse, Pavla a Strakoše však za zády brankářů neskončily a do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu.

Stejně jako úvodní třetina nabídla i druhá pro diváky atraktivní hokej včetně branek. Ve 24. minutě si šel za podrážení sednout hostující Kučera. Kombinování v útočném pásmu však kavalírům kýžené ovoce nepřineslo, naopak už po minutě přesilové hry se po krosčeku Nutila počet hráčů na obou stranách vyrovnal. Zlepšit reputaci se Nutil po opuštění trestné lavice pokusil nahozením od modré, gól se však kavalírům vsítit nepodařilo. Ani další přesilové hry v polovině zápasu se Cavaliers využít nepodařilo, přestože o šance nouzi neměli. Střela Ondřeje Dlouhého však minula vzdálenější tyč a s Nutilovým vypáleným pukem si zase poradila lapačka hostujícího Nira Tichona. Teprve až v závěru druhého dějství se diváci dočkali dalších branek. V 39. minutě poslal kotouč z rohu Jan Hasoň k Martinu Antalovi na modrou. „Antec vystřelil a já měl štěstí, že gólman vyrazil puk přesně tam, kde jsem měl hokejku a já to jen doklepnul,“ popsal situaci střelec druhé branky Ondřej Dlouhý. Odpověď od Masaryčky na sebe ale opět nenechala dlouho čekat. Při úniku hostujícího Strakoše nedovoleně zakročil obránce David Sedláček a rozhodčí tak nařídili trestné střílení. Toho se ujal Róbert Mokrohájský a bohužel pro Cavaliers neminul – 2:2.

Do poslední třetiny nevkročili domácí ideálně. Hned v úvodu vypíchl puk kavalírskému obránci útočník Adam Strakoš a z úniku vsítil gól – 2:3. Pár minut po vstřelené brance se kavalíři navíc ocitli opět v oslabení. To ale nejenže dokázali skvěle ubránit, dokonce si i vytvořili slibnou šanci, která však naneštěstí v síti hostí neskončila. Druhá polovina poslední periody už jasně patřila kavalírům. V 55. minutě se prosadil kavalírský nováček Jan Řezníček a srovnal na 3:3. „Halász mi to nahrál a já jen napřáhl a vystřelil,“ uvedl lakonicky Řezníček. Pár vteřin na to se tribuny mohly radovat počtvrté, když Ondřej Dlouhý opět neminul síť hostující svatyně a poslal tým do vedení. „Hása opět získal puk ve středním pásmu a jeli jsme spolu dva na jednoho. Milimetrová přihrávka od něj na moji hokejku a mě už nezbývalo nic jiného než trefit puk a jet slavit,“ okomentoval Dlouhý. Slabá naděje za stavu 4:3 svitla HC MUNI ještě v 59. minutě, kdy rozhodčí na trestnou poslali domácího Nutila. Hosté odvolali brankáře a při hře šest na čtyři se ještě pokoušeli zvrátit výsledek zápasu. Tím však jen dali prostor domácímu Janu Hasoňovi, který vypíchnutý puk bezpečně uklidil do prázdné brány a stvrdil výsledek na konečných 5:3.

Po zaznění závěrečné sirény následovaly nájezdy, aby se rozhodlo o postupujícím týmu turnaje Tipsport UNI Cup. Do brány za domácí poprvé za večer nastoupil Marek Huzlík. Kombinace bravurně chytajícího Huzlíka, který za svá záda nepustil jediný kotouč, a neomylné trojice střelců Davida Sedláčka, Jana Řezníčka a Jana Hasoně znamenala pro domácí hladký postup. Kavalíři tak jen potvrdili novou a vylepšenou formu, kterou si již brzy znovu vyzkouší v semifinále turnaje. „Když máš v mančaftu takové skvělé hráče, tak se ti to chytá samo. Nebyl jsem pod tlakem, věděl jsem, že dají gól a že vyhrajeme,“ zakončil Huzlík.

 

 

VUT Cavaliers Brno – HC MUNI 5:3 (1:1, 1:1, 3:1)


Úvodní sestavy: 

VUT Cavaliers Brno: Burian (Huzlík) – Horníček, Antal, F. Malý, Nutil, Sedláček – Knap, Hubáček, Hrstka, Kudlička, Dlouhý, Řezníček, Malíř, Halasz, Aulehla, Kunst, Plitko, Balát, J. Malý, Kmoníček, Hasoň

 

HC Masaryk University: Tichon – Kučera, Grman, Věžník, Grygera – Matov, Říčka, Biolek, Vaverka, Pavel, Kalus, Kadlic, Tomaník, Mokrohájský, Strakoš, Svatuška, Račický

 

Rozhodčí: Kohoutek – Musil, Procházka


Klára Stráská

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři