Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

UK jsem si vybral kvůli prestiži a možnosti spojení hokeje se vzděláním, říká posila David Volf

Po try outu a přípravných utkáních mohl tým UK Hockey Prague definitivně uzavřít soupisku pro sezónu 2020/2021. Jedním z nově příchozích hráčů, který bude oblékat dres Univerzity Karlovy, je letňanský odchovanec David Volf. Zeptali jsme se nejen na jeho zkušenosti z akademie Red Bull v Salzburgu, ale i na život v Norsku a na to, jak se cítí jako nováček v univerzitním týmu.

Ahoj Davide, za pár dní začíná tvůj úplně první semestr na vysoké škole. Prozraď nám, jaký obor budeš studovat? 

 Ahoj, je to tak. Vybral jsem si Politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

Proč jsi se rozhodl právě pro Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy?

 Dá se říct, že jsem si Univerzitu Karlovu vybral kvůli prestiži. FSV a konkrétně můj obor zase kvůli tomu, že měli nejzajímavější nabídku předmětů, které se i shodovaly s mými zájmy. Vždycky mě bavila historie a obory s ní související. Samozřejmě mě taky velice lákalo si vyzkoušet českou univerzitní ligu a když jsem zjistil, že UK má svůj vlastní hokejový tým, rozhodování nebylo složité.

Mohl bys nám příbližit tvou dosavadní hokejovou cestu?

 K hokeji mě přivedl táta. On i starší bratr hokej hráli, a tak jsem šel v jejich stopách. První krůčky byly na Mělníku, kde jsem začínal ve 3 letech. Asi v 7 letech jsem přešel do Letňan, kde jsem hrál až do mladšího dorostu. Potom následovala nabídka zúčastnit se try outu v Red Bull akademii v Salzburgu a to byla nabídka, která se neodmítá. Nakonec jsem byl vybrán a v Salzburgu jsem zůstal dva roky. Lillehammer v Norsku byla další štace, kde jsem zakotvil. Zde jsem odehrál tři roky. Poslední zahraniční angažmá jsem strávil v norském Gjoviku, tam jsem nastupoval půl sezony v druhé nejvyšší norské soutěži. Druhý půlrok jsem dohrál v Neratovicích, kde bydlím. Teď se těším na novou výzvu v univerzitní soutěži. Máme kvalitní tým a věřím, že naše cesta skončí zvednutím poháru.

Red Bull Akademie je jedním z nejmodernějších tréninkových center v Evropě, jaké pro tebe bylo strávit tam 2 roky?

 Byla to skvělá zkušenost, osobně mě to posunulo nejvíc v mé krátké kariéře. Prostředí, přístup, atmosféra… Nic tomu místu nechybělo.  První rok jsme tam vyhráli juniorskou soutěž po vzoru EBEL. V druhém roce jsme zase hráli proti českým klubům ze staršího dorostu a jezdili na turnaje, dá se říct po celém světě. Nezapomenutelný zážitek. Turnaje jsme odehráli např. ve Švýcarsku, Finsku či v Kanadě.

Jaký vnímáš největší rozdíl mezi salzburskou akademií a těmi českými?

 První dojem na vás určitě udělá prostředí. Na akademii je vše po ruce. Ledová plocha, skatemill, střelnice, tělocvična, posilovna, fotbalové i volejbalové hřiště, také wellness, jídelna, váš pokoj a další pomůcky nebo potřeby. 

Hlavně bych ale vyzdvihl tamní přístup. Prostředí, personál, vše je přizpůsobeno pro váš hokejový růst. Zároveň je ale stěžejní udělat z vás slušného člověka i mimo hokej.  Například pokud zanedbáváte školu, máte špatné známky nebo se nechováte dobře k rodičům či trenérům, na trénink vás nepustí. Opravdu se zde lze bavit o akademii, protože máte spojenou školu s hokejem a systém vás vede oběma směry, to se mi na tom líbí nejvíce. Proto mě zaujala i univerzitní liga a samozřejmě UK Hockey Prague. Jde sice už o vysokou školu, ale za mě skvělý nápad a příležitost pro mladé hokejisty, kterým záleží na vzdělání, ale zároveň by se chtěli věnovat hokeji.

Norsko není úplně typickou hokejovou zemí. Co tě přivedlo právě tam? 

 Do Norska jsem se dostal celkem náhodou. Při turnaji v Salzburgu byl naším soupeřem právě tým z Norska, kde působil český trenér a potom, co mě oslovil, jsem se rozhodl zkusit něco nového. V Norsku je přinejmenším zajímavé, jak je to sportovně založený národ. Všichni sportují. Kluci, holky, hned odmala až do vysokého věku. Každý den potkáte plno lidí na kole, běžkách… Asi proto jsou Norové tak úspěšní na zimních olympiádách. V týmu, kde jsem hrál, měli spoluhráči ve škole na výběr z asi 15 sportů, od hokeje až po skoky na lyžích.

Již jsi odehrál 3 zápasy za UK Hockey Prague. Jak jsi v týmu spokojený a co říkáš na úroveň Univerzitní ligy?

 Spokojený jsem nadmíru. Máme super tým, rychle jsme si sedli. Myslím si, že jsme prokázali kvalitu letošního kádru, když jsme dokázali porazit Engineers. Zápasy byly v hodně rychlém tempu a padalo hodně gólů, takže úroveň je vysoká a těším se na další zápasy.

V pondělí odehraje tým UK Hockey Prague první utkání sezóny proti Univerzitě Palackého v Olomouci. Jste na zápas důkladně připraveni?

Tak určitě. Budeme dělat všechno proto, abychom domů přivezli 3 body.


Autor: Anet Pejsová

Foto: Aneta Procházková

Fotogalerie

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři