Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Jak to mají budoucí Inženýři s prací při studiu?

Leden je na univerzitách měsícem zkouškového období, ale jelikož se výuka přesunula do online prostředí, zajímali jsme se tentokrát o to, jak hráči Engineers pojí studium s prací. Čemu se ve svém oboru věnují a kde se vidí po absolvování školy? Z každé univerzity, kterou Engineers zastupují, tedy ČVUT, VŠE a ČZU, jsme se ptali tří hráčů, současných studentů i pracantů.

Nejprve se podíváme na “ČVUŤÁKY”. Marek Klement, náš dlouholetý obránce a PR manažer, studuje FELku, program Otevřená informatika a obor Interakce člověka s počítačem. Bakaláře má úspěšně za sebou a nyní pokračuje v prvním navazujícím ročníku magisterského studia. Martin Suda, týmová útočnická stálice, studuje také FEL - Elektronika a Komunikace, obor Rádiové systémy a stejně jako Marek, tak i Sudič navázal magisterským studiem. A do třetice další FELák, Patrik Sedliský, který je engineerským obráncem a věnuje se oboru Softwarové inženýrství a technologie. 

Drtivá většina vysokoškoláků si při studiu přivydělává. Máš brigádu nebo práci v oboru, který studuješ? O co přesně se jedná?

Marek: Ano, ani já nejsem výjimka. Už vlastně od konce prváku pracuji v oboru. Teď jsem nově začal dělat v AKKA na pozici vývojáře.

Martin: Ano, mám práci, která není přímo v mém oboru, ale je mému oboru velmi blízká. Jedná se o automatické testování softwaru, v tuto chvíli v oblasti automotiv.

Patrik: Práci v oboru ještě nemám, ale zatím mám brigádu ve spisovně na ministerstvu.

Je z daného odvětví nějaká zajímavost, kterou bys chtěl přiblížit laikům?

Marek: Neopravujeme počítače. Pokud nás o to požádáte, většinou budeme chvilku předstírat odbornou znalost (nejlépe otevřením příkazové řádky) a pak jen restartujeme počítač.

Martin: Díky automatickým testům se dá častěji testovat daná funkcionalita a tím ideálně odhalit více potenciálních nedostatků.

Patrik: Momentálně nejzajímavějším tématem v oboru je pro mě rozhodně virtuální realita. Sice ještě není tak propracovaná jako ve filmu Ready player one, ale pomalu se k tomu blížíme. 

Kam by ses po dostudování rád dostal v profesním žebříčku?

Marek: Já ani nemám moc ambice stoupat v profesním žebříčku. Spíš bych chtěl chodit do práce rád, mělo by mě to hlavně bavit. Nejraději bych měl něco vlastního, tomu ale dávám volný průběh.

Martin: Mé směrování je zatím nejasné. Chtěl bych se teď v dohledné budoucnosti věnovat právě automatickému testování a nakouknout také do vývoje softwaru. Také v rámci studia jsem součástí týmu, kde vyvíjíme prototyp pro testování algoritmu navigace uvnitř budov pomocí viditelného světla, takže tato cesta je také otevřená.

Patrik: Jelikož jsem se stále nerozhodl, co za práci bych chtěl dělat, tak nevím, ale určitě bych se chtěl věnovat té virtuální realitě.

Ze studentů VŠE se o odpovědi podělil David Vobořil, obránce a druhák na Fakultě financí a účetnictví, v programu Účetnictví a finanční řízení podniku. Lukáš Vopat, engineerský útočník, studuje též druhým rokem Národohospodářskou fakultu, obor Národní hospodářství. Obránce Lukáš Spurný je prvním rokem na magisterském oboru Management a podniková ekonomika.

Drtivá většina vysokoškoláků si při studiu přivydělává. Máš brigádu nebo práci v oboru, který studuješ? O co přesně se jedná?

David: Ano, mám brigádu v oboru, jako účetní junior ve společnosti Saunia, s. r. o.

Lukáš V.: Práci ani brigádu nemám. Mám za sebou svoji rodinu, která mi ve všem pomáhá, i co se financí týče, za což jsem jim samozřejmě moc vděčný. Bokem ke studiu obchoduji na burze s měnou a akciemi, ale jde spíš jen o koníček.

Lukáš S.: Ano. Nejsem výjimkou a od doby, co hraji za Engineers, tak zároveň i pracuji. Vždy jsem hledal práci, která souvisí alespoň částečně s oborem, který studuju. Momentálně od října minulého roku pracuji jako Audit intern v jedné z firem tzv. Velké Čtyřky.

Je z daného odvětví nějaká zajímavost, kterou bys chtěl přiblížit laikům?

David: Zajímavost asi ne, ale je skvělé mít brigádu v oboru, který studujete, více věcí vám začne dávat smysl.

Lukáš V.: Akciový trh jako takový je vcelku složitá záležitost, je třeba mít nějaké základní znalosti v oblasti ekonomie a trhů, aby člověk věděl, co je na čem závislé a jak se budou ceny pohybovat, tedy předvídat.

Lukáš S.: Zajímavost… asi bych zde našel podobnost s hokejem. Obě činnosti jsou sezónní a v letních měsících je možné čerpat zaslouženou dovolenou. Klidně několik týdnů v kuse.

Kam by ses po dostudování rád dostal v profesním žebříčku?

David: Velmi rád bych se vypracoval na úroveň finančního ředitele.

Lukáš V.: V profesním žebříčku samozřejmě co nejvýše, což chce pravděpodobně každý. Ale celkově mám zatím VŠ od toho, aby mi pomohla najít ten správný směr, kde bych rád po úspěšném dostudování našel své místo.

Lukáš S.: Těžká otázka pro mě jako studenta momentálně. Chci si během studijních let vyzkoušet dostatek prací, abych po skončení studia už věděl, kam chci směřovat. Stáží a intershipů je k dispozici alespoň tady Praze dostatek, takže myslím, že v tom poznávání budu ještě nějaký čas pokračovat.

A konečně zemědělka, ČZU, kterou v dresu Engineers reprezentuje jako obránce Ing. Miroslav Žáček, který tento akademický rok odstartoval Velký doktorát v oboru systémové inženýrství a informatika. Z útočníků jsme vyzpovídali takové duo Tomáš Fabiánek - Provozně ekonomická fakulta, obor Provoz a Ekonomika druhým rokem a Tomáš Kadlec - stejná fakulta, obor Podnikání a administrativa, 3. ročník.

Drtivá většina vysokoškoláků si při studiu přivydělává. Máš brigádu nebo práci v oboru, který studuješ? O co přesně se jedná?

Míra: Tím, že jsem vědecký pracovník školy, tak jsem odměňován měsíčním stipendiem. Plus mám s mým otcem a švagrem softwarovou firmu. Děláme online firemní systémy, weby, eshopy a online marketing. Téma mého výzkumu jsou metody řízení softwarových projektů. V naší firmě řídím softwarové projekty. Takže je zřejmé, že má práce a mé studium jsou více než propojené.

Tomáš F.: Práci v oboru úplně nemám. přivydělávám si u táty ve firmě. To znamená, že v zásadě dělám to, co je zrovna potřeba. Ať už expedice, komunikace s dodavateli nebo zásobování poboček. Jelikož se v tomto oboru pohybuju od mala, tak vím co a jak u nás funguje.

Tomáš K.: Pracuji na částečný úvazek, konkrétně 30 hodin týdně, jako Sales assistant ve společnosti Display me s.r.o. Tato firma je distributorem mnoha celosvětově známých značek, jako například Sonos, Skullcandy, Saucony. Mou náplní práce je podporovat prodej, pomáhat s logistikou a administrativou a starat se o kontakt se zákazníky. Dá se říci, že to je práce v oboru, protože se zaobírám obchodem a administrativou.

Je z daného odvětví nějaká zajímavost, kterou bys chtěl přiblížit laikům?

Míra: Napadá mě, že programátoři a další pracovníci z IT jsou zvláštní sorta lidí, trochu takoví „nerdi“. Člověk to s nimi musí umět. Na druhou stranu jsem rád, že takoví jsou, protože bych jinak neměl co studovat.

Tomáš F.: Jsme firma na nápojové a prodejní automaty. To si asi každý dokáže představit. Člověk by nevěřil kolik sušenek, baget a kafe se dokáže v nějakém místě sníst/vypít.

Tomáš K.: Až donedávna jsem si neuvědomoval, kolik vlastně práce obnáší logistika produktů. Došlo mi to až v momentě, kdy jsem vezl zboží do skladu a viděl jsem, jak přijíždí obrovské kamiony s přívěsy a také stroje, které zmíněné přívěsy přesouvají. Cesta od vyrobení až po koncového zaměstnance mi přijde velmi zajímavá.

Kam by ses po dostudování rád dostal v profesním žebříčku?

Míra: Po dostudování bych se chtěl jednoho dne stát největším odborníkem v zemi v oboru řízení softwarových projektů. Chtěl bych mít úspěšnou firmu, dělat školení pro ostatní lidi z byznysu a byl bych rád, kdybych i po studiu mohl zůstat aspoň v omezeném režimu na univerzitě a v nějakém menším objemu přednášet.

Tomáš F.: Popravdě ještě nemám úplně naplánovanou budoucnost. Jak vidím fungování firmy jak ze zaměstnaneckého, tak z majitelova pohledu, řekl bych, že se budu rozhodně chtít angažovat v nějakém podnikání. Zadávat práci, vymýšlet zlepšení pro firmu atd. Ale kam mě vítr zanese to opravdu nevím, rozhodně se na to těším. Jsem sám zvědavý, jaká příležitost se mi naskytne.

Tomáš K.: Úplně nejradši bych si založil vlastní firmu, která by pomáhala studentům s výběrem vysoké nebo střední školy, ale ani cestu zaměstnance úplně nezavrhuji. V firmě, ve které v současnosti pracuji, je podle mě velký potenciál a velmi by se mi líbilo, kdybych se stal jedním z obchodních zástupců a ideálně částečným majitelem firmy.

Studenti mohou získat praxi i u našich partnerů, například společnost AKKA, náš generální partner, nabízí odbornou týdenní stáž. Více info najdete na jejich Facebooku. V AKKA našlo své místo i několik našich Engineerů - Marek Klement, Martin Suda i náš fotograf Lukáš Kozel. Pokud vás tedy zajímají technická témata, tak se neváhejte připojit.

Tímto přejeme štěstí (nejen) pracujícím studentům během zkouškového a držíme palce v dalším semestru!

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři