Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Představujeme český para hokej. Co má společného s Univerzitou Palackého?

Mimo klasický lední hokej má v Česku své místo i hokej pro tělesně handicapované. Takzvaný para hokej se na našem území hraje již přes dvacet let a jeho začátky úzce souvisí s Univerzitou Palackého.

Sledge hokej zapustil své kořeny v České republice na přelomu tisíciletí. Průkopníkem se stal Roman Herink, který se inspiroval záběry z paralympiády v Naganu. Výrazně mu přitom mimochodem pomohl i Martin Kudláček, který v tuto dobu kandiduje na post rektora Univerzity Palackého v Olomouci a byl i místopředsedou organizačního výboru mistrovství světa v letech 2009 a 2019. Mimo to je také například autorem vzdělávacího projektu Paralympijských školních dnů. 

Jedná se o jednodenní vzdělávací program, jehož prostřednictvím se děti, žáci, studenti, ale i pedagogičtí pracovníci základních a středních škol seznamují se sportem osob se speciálními potřebami, s možnostmi jejich aktivního trávení volného času, se specifiky životního stylu i s jejich právy. Začátky i současnost para hokeje na našem území jsou tak úzce spjaty s Fakultou tělesné kultury UP.


První hokejový tým pro tělesně handicapované byl založen ve Zlíně pod názvem Sedící Berani. Stalo se tak v roce 2000, přitom ještě rok zpět byly v Česku pouze čtyři sledgehokejové saně, polovina z nich navíc domácí výroby. V roce 2002 se ke zlínskému týmu přidaly další dva, jeden v Olomouci a jeden v Kolíně.

Díky rozšíření hráčské základny se tak mohla začít tvořit i reprezentace. Ta se postupně probojovala mezi světovou elitu a je pravidelným účastníkem olympijských her a mistrovství světa, které Česko poprvé pořádalo v roce 2009. Mezi nejvýznamnější úspěchy národního týmu patří dvě pátá místa na ZOH a konečná čtvrtá příčka na domácím šampionátu v roce 2019.


Poslední mistrovství v para hokeji v České republice zaznamenalo nevídaný divácký zájem a dokonce překonalo historický rekord v počtu diváků na jednom utkání. Dokument o vydařeném turnaji najdete zde. Aby toho nebylo málo, setkání nejlepších sledge hokejistů se do Ostravy vrátí i v roce 2021! Česko tak bude první země, která turnaj bude pořádat dvakrát za sebou!


Autor: redakce

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři