Přesunout nahoru
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Hráči HC UP byli již potřetí darovat krev. Tentokrát ale navíc zlepšili den i personálu

Pomáhat ostatním je důležité a obzvlášť to platí v aktuální situaci. Proto se i tým HC Univerzita Palackého zapojil do iniciativy ULLH a část hráčů byla darovat 470 ml krve ve Fakultní nemocnici Olomouc. Díky dárkům od partnera ligy Kauflandu navíc potěšila hokejová návštěva také personál.

Z hráčů se zúčastnili Tomáš Síkora, Dominik Kuchař, Martin Pěcha a Libor Janků. „Darovat krev jsem byl po čtvrté, nebo po páté, ale pravidelně nechodím, protože mě nebaví chodit sám. Když ale najdu někoho k sobě tak neváhám a jdu,“ sdělil poslední zmiňovaný obránce. „Myslím si, že kdyby neexistovalo darování krve, tak by někteří lidé neměli v určitých situacích šanci na přežití. Při studiu jsem se už párkrát setkal s vážným případem, kdy měl člověk velkou krevní ztrátu. Koneckonců nikdy nevíte, jestli se v životě nedostanete do takové situace taky,“ pokračoval Janků, který mimo jiné také pracuje v testovacím centru na covid-19.

V olomoucké nemocnici běží odběr krve i v době pandemie bez přerušení, jelikož jsou zde hospitalizovaní pacienti, kteří v řadě případů krev potřebují. Odběry se ale Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc snaží plánovat tak, aby krev neexpirovala. Situaci popsala Barbora Chaloupková: „Pandemie způsobila pokles odběrů i úbytek aktivních dárců krve. V roce 2020 poklesl počet aktivních dárců o 800 a odebralo se o 3 % méně krve než v předchozím roce. Na vině byla nejen nepříznivá epidemiologická situace a z ní plynoucí omezení elektivní péče, ale také omezení odběrů kvůli nedostatku personálu. Navíc se řada dárců krve bála navštívit transfuzní oddělení v době pandemie. Tato situace pokračuje i v roce 2021. Pozorujeme ale jedno zlepšení, díky očkovávání je menší nemocnost personálu,“ uvedla.

Ještě před samotným odběrem předali hráči sestřičkám tašky s pochutinami od partnera ligy Kaufland. „Při našem předání nastala i úsměvná situace, kdy jeden ze spoluhráčů řekl, že zdravotník předává zdravotníkům. Já jsem si v tu chvíli uvědomil, že je fajn taky občas něco darovat a ne jenom dostávat,“ komentoval Janků. Dobrý skutek nic nestojí a můžete tím někomu zachránit život, nebo třeba jenom zlepšit den. „Chtěli bychom velmi poděkovat za sladkou odměnu pro naše zaměstnance. Velmi nás potěšila a podělili jsme celý personál transfuzního oddělení FNOL,“ uzavřela Chaloupková.

Nebylo to však poprvé, co byli členové HC UP darovat krev. V minulosti se modrobílí vydali na Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc už dvakrát a v celkovém součtu darovali 7 050 ml krve. Při poslední návštěvě nemocnice se k nim připojil také boxer Petr Řezníček, který se během jarního nouzového stavu angažoval v pomáhání ostatním například rozvozem nákupů.

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři