Přesunout nahoru
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Výhody ve škole nemáme. To je jen mýtus, který tady v Čechách koluje. Říká talent Vomáčka

V přípravě na nadcházející sezonu jsme si pro vás připravili rozhovor s hráčem zámořské univerzitní hokejové ligy, talentovaným brankářem Tomášem Vomáčkou, který nastupuje v NCAA za univerzitu v Connecticutu a byl draftován týmem NHL Nashville Predators. V zámořské univerzitní lize má za sebou 3.ročník, ve kterých předvádí velmi dobré výkony. Hned v první sezoně byl nominován na cenu Mika Richtera pro nejlepšího brankáře NCAA a dělá tak čest české brankařské škole. V rozhovoru se s námi podělil o své dojmy z americké univerzitní ligy.

Tomáši, ty také nastupuješ v univerzitní soutěži. Poslední 2 roky chytáš v NCAA. Jak jsi se do této soutěže dostal?

S rodiči jsem řešil v sedmnácti letech, jak dál pokračovat v kariéře. Dostal jsem nabídku odejít do americké juniorky s vidinou toho, dostat se poté do univerzitní soutěže a za tuto příležitost jsem ohromně vděčný. Po dobré sezoně v juniorce mně kontaktovaly univerzitní týmy, které o mně měly zájem. Já jsem si vybral University of Connecticut a se svou volbou jsem moc spokojený.

Přechod ze střední školy je pro někoho náročný i v Čechách natož pak za mořem. Jak probíhala tvá aklimatizace na univerzitě?

Měl jsem to štěstí, že jsem byl před nástupem na univerzitu už 2 roky v juniorce, takže ten přechod ze střední nebyl tak náročný. Je to hodně o angličtině. Když dobře mluvíš, tak to ve škole není tak těžké. Dělal jsem při nástupu srovnávací testy, ale nebyly nijak náročné. Určitě je dobré mít dobrou angličtinu a pak se to dá poměrně dobře zvládnout.

Jaké podmínky musíte plnit jako hráči týmu D1 ve škole? Tady se říkávalo, že mají v Americe titul vrcholoví sportovci zadarmo, ale asi to tak není, že?

Tak to určitě není. To je nějaký mýtus, který tady byl. Máme normální rozvrh jako běžní studenti a studijní povinnosti máme také stejné. Takže určitě žádné výhody nemáme a musíme se plnohodnotně věnovat studiu, abychom mohli nastupovat za univerzitní tým.

Cesta do NHL skrz univerzitu není mezi českými hokejisty tolik vyhledávaná. Jak se ti zatím zamlouvá tvé rozhodnutí?

Vždycky říkám, že kdybych mohl někomu doporučit, jakou cestou pokračovat v hokejové kariéře, tak vždy doporučím cestu přes univerzitní soutěže. Jelikož hráč nemá jen hokej, ale otevírá si tím i zadní vrátka díky vzdělání. A to vnímám jako velmi důležité, nevsadit pouze na jednu kartu.

Jak blízko mají nejlepší hráči z NCAA do NHL? A je univerzitní liga v USA dobrou přípravou právě na nejlepší ligu světa?

Myslím si, že je to vidět každý rok. Kluci, co jsou dobří v univerzitní soutěži, tak mají potom jednodušší přechod do profesionálního hokeje. Týmy zde trénují na profesionální úrovni. Je to takový mezistupeň mezi juniorkou a dospělým hokejem. V Americe je to ohromně respektovaná soutěž. Když se podíváte na mistrovství světa do 20ti let, tak týmy USA a Kanady jsou plné hráčů z univerzitní ligy. Mně to hodně pomohlo, že jsem dospěl jako člověk i jako brankář. Takže já si to ohromně pochvaluji.

U nás se snažíme zapojit studenty do chodu mužstva. Dostávají studenti prostor i okolo v podstatě profesionálního Univerzitního týmu?

Určitě ano. Všichni činovníci okolo týmu jsou studenti, až to jsou kustodi, nebo videotrenéři, nebo žurnalisti. Všichni jsou studenti a dobrovolníci. Studenti se zapojují nejen okolo hokeje, ale i jiných sportů, fotbalu, basketbalu, tak, aby to bylo co nejvíce provázané. Celá univerzita sportem žije a díky tomu, že okolo týmu pracují studenti, tak přitáhnou další studenty na utkání a vytváří fantastickou atmosféru.

Na letním turnaji v Mělníku nastupuješ s klukama z UK. Dokázal by se někdo z nich prosadit v týmu University of Connecticut?

Reálně asi ne. (smích) Ale určitě by bylo super, kdyby se univerzitní soutěž dál zvedala a třeba by se někdy přiblížila kvalitě americké univerzitní ligy.

Děkujeme za rozhovor a držíme ti palce v další kariéře.


Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři