Přesunout nahoru
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Univerzita Palackého v Olomouci se poprvé doma představila prohrou, MUNI jí nadělila sedmičku

V nedělní podvečer se během Tipsport UNICUP na Zimním stadionu v Prostějově střetly dva velmi silné a ambiciózní celky. HC Univerzita Palackého a MC MUNI platí za jedny z favoritů na letošní Tipsport UNICUPU, což bylo znát z vyrovnanosti hokeje v první periodě. Následně si ale MUNI vyšlápla na olomoucký celek, otevřela si ve druhé třetině střelnici a po výhře 2:7 si do tabulky připíše své první tři body.

HC Univerzita Palackého nastoupila do letošního ročníku Tipsport UNICUPU výhrou 4:5 na ledě pardubických Riders. Ke druhému klání vyzvala na domácím stadionu MUNI, pro kterou byl zápas proti olomouckým premiérou. V první třetině byla znát převaha domácího celku. Olomouc ohrožovala hostujícího gólmana Krále početnými střelami.

Tlak domácích ustal, když byly oba celky střídavě vylučovány a činit se musel i domácí brankář Novotný. Díky jeho výtečným zákrokům Olomouc v první periodě neinkasovala, ba naopak v 17. minutě otevřela skóre utkání. Po Kropáčově přihrávce zacílil z předbrankového prostoru za Krále Pavel Skopal. Úvodní třetina víc branek nenabídla, zato nabídla atraktivní, přímočarý a rychlý hokej, gólmani obou týmu si v první dvacetiminutovce připsali nespočet zákroků. Do kabin po první dvacetiminutovce odcházeli šťastnější domácí. 

Ve druhé třetině však hostující HC MUNI zahájila kanonádu. Gólovou spoušť brněnských spustil po 39 odehraných vteřinách druhé periody, nakonec nejproduktivnější hráč utkání, Pavel Tomaník, který si vzal puk, vyrazil do útočného pásma, položil si Novotného a vyrovnal zápas.

Následně MUNI nadále vytvářela tlak, ze kterého padla v 28. minutě první vedoucí branka, kterou připravil střelec prvního gólu MUNI. Po chybě v olomoucké obraně získal Tomaník puk a naservíroval jej před branku, kde si sjel Tadeáš Jakubec. Brno nabralo vedoucím gólem sebevědomí, Olomouc zůstala jako opařená. Hosté nakonec prostřední část hry vyhráli 0:4.

Následující dvě branky vstřelili v rozdílu 58 sekund. Nejprve ve 31. minutě brněnská univerzita vytvořila tlak, na bránu střílel Jakubec, jeho ránu Novotný zkrotil, ale následně mu puk nekontrolovaně vypadl. Nejdříve jej našel Jiří Svatuška, který již neměl těžkou práci s dopravením kotouče za Novotného. Závěrečnou branku třetiny vstřelil Ondřej Bláha, který napřáhl na modré čáře a jeho střela, kterou Novotný neviděl rozvlnila síť domácí klece. Tým HC MUNI ovládl prostřední třetinu a otočil průběh hry na svou stranu, avšak domácí se nevzdávali a snažili se stůj co stůj se skóre zápasu něco udělat. 

Začátek závěrečné části utkání patřil HC Univerzita Palackého. Domácí se s výsledkem nechtěli spokojit, vytvořili si několik šanci. Olomouc riskovala a vytvářela chyby a jedna z nic byla ve 46. minutě potrestána. Špatné vyhození zachytil Grman, vystřelil a jeho pokus nechytatelně tečoval Martin Švarcberger. Domácí celek už ale na tuto branku našel odpověď. Po hrubce Brna se dostal puk k Paličkovi, který přihrál na Jakuba Dušana Vaňu, který z předbrankového prostoru překonal Krále. Ve 49. minutě však opět zaúřadovala MUNI. Druhou branku vstřelil Tadeáš Jakubec, který dostal přihrávku od Tomaníka, jenž sám prošel celé obranné pásmo a následně našel svého kolegu před bránou. Druhý jmenovaný si v nedělním utkání nakonec připsal tři body (1+2). Utkání se po šesté brance MUNI pouze nedohrávalo, ba naopak se domácí snažili upravit výsledek. Tečku za utkáním nakonec přece jen udělala brněnská MUNI. Z akce dva na dva se prosadil Kryštof Bednařík.

Olomoucká univerzita doma podlehla MUNI 2:7. Hosté si připsali první body do tabulky. Oba celky se představí během UNI CUPU i příští týden.

Domácí čekají dvě bitvy. Nejprve se ve středu 18.8.2021 ve 19:30 utkají v ostravě s Báňskou Ostravskou Univerzitou, následně doma v neděli 22.8.2021 vyzvou v 17:00 brněnské VUT Cavaliers. MUNI odehraje první zápas doma ve čtvrtek 19.8.2021 v 15:00 rovněž proti VUT Cavaliers. 

Sledujte sociální sítě Univerzitního hokeje a obou celků: HC Univerzity Palackého a HC MUNI. 

Sestavy: 

HC Univerzita Palackého: Novotný – Veselský, Fojtášek, Síkora, Janků, Kuchař, Pírek, Dubovčí – Žižlavský, Palička, Formánek, Rimmel, Janošek, Skopal (A), Kropáč, Hajšman (C), Pěcha, Rosecký, Cach (A), Vaňo

HC MUNI: Král (Koval) – Grman, Kubica, Bednařík, Bláha, Bazala, Věžník, Pitucha – Švarcberger, Kopecký, Háněl, Říčka, Drlík, Svoboda, Voříšek, Matov, Tomaník (C), Jakubec (A), Svatuška, Aulehla Račický (A)

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři