Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Bez sebevědomí nemůžou hráči růst a podávat kvalitní výkony, tvrdí Aleš Hybner

Měsíc srpen se v týmu UK Hockey Prague nesl ve znamení výběru nových hráčů, kteří by vyplnili mezeru po hráčích, jenž již nebudou dále pokračovat v nadcházející sezoně. Někteří již úspěšně dokončili svá studia na Univerzitě Karlově, někteří se vydali do zahraničí, vyzkoušet si u studentu oblíbený program Erasmus a někteří se již vydali na pracovní dráhu ve svých vystudovaných oborech. Všem těmto hráčům přejeme hodně štěstí v životě a navždy zůstanou členy hokejové komunity UK Hockey Prague. O tom, jak probíhal samotný výběr hráčů a cílech do této sezony se s vámi v rozhovoru podělí hlavní trenér Aleš Hybner.

Aleši, jak probíhal výběr hráčů pro letošní ročník Univerzitní ligy?

Jako velký plus pro letošní ročník bereme počet hráčů, který se nám přihlásil. K výběru jsme přistupovali systematicky. První selekce probíhala už na základě tréninků, kdy jsme se rozloučili s hráči, kteří zatím viditelně nedosahovali kvalit pro univerzitní ligu.

Následně rozhodoval herní projev v přípravných utkáních Tipsport Uni Cupu. Každého hráče, který prošel přes první try outový víkend, jsme chtěli vidět v zápasovém zatížení. Na základě jejich výkonů jsme udělali další selekci, po které nám zbylo 35 hráčů. Musím říct, že každým rokem je výběr hráčů náročnější, ale zároveň zábavnější.

Jak jsi spokojený s kvalitou vybraných hráčů a potenciální sílou týmu do sezony?

Myslím, že se nám letos podařilo dobře doplnit jádro týmu, které nám zůstalo z minulého roku a na kterém jsem chtěl stavět. Při výběru hráčů jsem se snažil sledovat hlavně jejich hokejovost – jejich celkový herní projev v utkáních, ve kterých dostali šanci.

Takže jeden zápas a dost?

Ne všichni dokážou hned předvést svůj nejlepší výkon, to je jasné. Bylo potřeba ty nový kluky sledovat a zaměřit se spíše na jejich návyky, myšlení a řešení herních situací. Sledovat, kdo dokáže plnit pokyny, kdo ne.

Na všech dalších aspektech se dá pracovat v průběhu sezony. Důležité je pro mě zjistit potenciál, na kterém se bude dál pracovat. Musím říct, že s kvalitou hráčů v mužstvu jsem spokojen. Utkání, která jsme sehráli v sestavě, která by teoreticky mohla nastupovat v sezoně, jsme zvládli. A co mě těší, dokázali jsme plnit nějaké základní taktické pokyny bez větších chyb.

Jaké máte tedy cíle? Váš největší rival Engineers mají ty nejvyšší. V přípravě jste je dokázali porazit 4:2. Chcete jim konkurovat?

Myslím, že letos jsme schopní konkurovat nejlepším mužstvům v lize. Je nám jedno jestli to budou Engineers, Brno anebo jakýkoli jiný tým.

Cílem je sestavit fungující tým a systematicky pracovat v průběhu celé sezony. Chceme zvládat plnit nastavené herní systémy, abychom byli spokojení se svojí hrou. Čeká nás dost práce, ale máme jasný cíl, za kterým si půjdeme. Výsledky se dostaví, tím jsem si jistý.

Jakým herním stylem byste se chtěli v sezoně prezentovat?

Určitě chceme, aby náš hokej byl atraktivní. Hráčům zdůrazňujeme hlavně defenzivní povinnosti, chceme, aby pro soupeře bylo těžší se prosadit.

V útočné fázi mají hráči volné pole působnosti. Máme řekl bych několik velmi dobrých bruslařů a technicky dobře vybavených hráčů. Nechci je úplně svazovat nějakou přísnou taktikou. Naopak je nabádám, aby řešili herní situace kreativně.

Trochu odbočím… Nedávno jsem se byl podívat na utkání extraligy juniorů. Na to se nedalo koukat. Celá hra naprosto svázaná pokyny, bez nápadu, bez kreativity. Bez prostoru pro chybu. A to mluvím o naší nejvyšší soutěži, kde bychom měli produkovat hráče pro A-týmy, hráče schopný konkurovat na mezinárodní scéně.

Co tím přesně myslíš?

Myslím tím, kde jsou dovednosti?...

U většiny hráčů se postupně vytrácí chuť a snaha si něco vyzkoušet, udělat něco navíc. Protože když mu ta klička nevyjde? Když bek ztratí kotouč, nebo to za červenou nenahodí? Dostane hned na střídačce pomazánku od trenéra. Udělá to podruhé a jde si sednout. Takže zanedlouho je z toho tým plný strojů, pracantů bez sebevědomí.

Na to, aby dokázali hráči řešit herní situace kreativně je potřeba aby si věřili. Jsi připraven pracovat i na této stránce u kluků?

V univerzitní lize je přesně pro tohle prostor. Snažím se s hráči mluvit a nastavit vztah trenér-hráč na vzájemném respektu a dobré komunikaci. Bez sebevědomí nemůžou hráči růst a podávat kvalitní výkony. Někteří byli na začátku přípravy trochu v křeči a báli se hrát s pukem.

Chci, aby byli v pohodě a ukazovali mi, že umí hrát hokej. Snažím se, aby se hráči necítili zbytečně pod tlakem. Na téhle cestě se musí hokejem především bavit.


Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři