Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Kdo stojí za úspěšným tažením UK v letošní sezoně?

Hokejový tým Univerzity Karlovy v prvním ročníku Univerzitní ligy ledního hokeje střídal dobré výkony s těmi slabšími. Nakonec v neúplném ročníku obsadili pátou pozici. V letošní sezoně ale šlapou na paty očekávanému lídrovi soutěže Engineers a aktuálně drží pětizápasovou sérii neporazitelnosti. Kde se vzala forma UK Hockey Prague? Co změnili v přípravě a kdo stojí za proměnou výkonů týmu Univerzity Karlovy? Jednoznačně krokem vpřed je spolupráce s legendou českého hokeje, zlatým medailistou z Nagana a hokejovým fanatikem, Lubošem Hrouzkem!

V květnu zazvonil hlavnímu trenérovi Aleši Hybnerovi telefon. Dostal nabídku podílet se na přípravě reprezentačního týmu pro nadcházející Mistrovství světa v ledním hokeji. Spolupráce to neměla být jen tak ledajaká. Aleš měl být k ruce legendě českého hokeje, nejlepšímu trenérovi všech dob a zlatému medailistovi z Nagana. To by nebyl Aleš, aby do přípravy nezapojil i hokejový tým Univerzity Karlovy, který trénuje. Ze situace vyplynulo, že se nejedná o přípravu českého národního týmu, ale toho slovenského. A protože slovenský hokej je všem jen pro smích, jak by řekla legenda, tak se Aleš rozhodl hráčům UK zajistit slovenské občanství a posílit tak slovenský národní tým. Fanoušci ledního hokeje jistě tuší, o co se jedná. Správně, hokejový tým Univerzity Karlovy polykal nelidské tréninkové dávky trenéra Luboše Hrouzka a podílel se na natáčení třetí série populárního seriálu z hokejového prostředí Lajna. V seriálu můžete zahlédnout obličeje hned dvanácti borců UK. Kluci se s námi podělili o historky ze zákulisí seriálu. Tak pojďme na to.

Jak vlastně vznikla spolupráce týmu UK na seriálu Lajna? Režie třetí řady seriálu oslovila trenéra UK Aleše Hybnera o odbornou pomoc při natáčení scén z hokejového prostředí. Ono je totiž snadné napsat do scénáře, křídlo přihraje střednímu útočníkovi a ten přesnou střelou překoná brankáře. Je potřeba, aby to vypadalo reálně. A proto obvolal Aleš hráče univerzitního týmu, jestli si nechtějí v Lajně zahrát. Jirka Halberštát ihned nabídku s nadšením přijal a jen doufal, že půjdou termíny natáčení skloubit se školou, což se podařilo. Fredy Hakl se hned dodává, že Lajnu sleduje od první série a ani vteřinu neváhal.

Postavu Luboše Hrouzka hraje charismatický Jiří Langmajer. Role fanatického trenéra vypadá, jako by mu byla ušita na míru. Co byste říkali, kdyby se ujal vedení týmu UK? Přeci jen, jeho tréninkové metody jsou trochu odlišené od Alešových. Hráči se shodli, že Alešovo metody jsou rozhodně lepší, i když by se nebránili přípravě s trenérem Hrouzkem například před play-off. Tam by jeho emotivní vystupování a hokejový fanatismus mohli přinést ovoce. A dodávají, že ač vypadají občas pokyny trenéra Hrouzka absurdně, najdou se trenéři kteří, jako by byli předlohou právě pro postavu fanatického trenéra v bundě s logy týmů NHL a tvrdí, že každý hokejista měl alespoň jednou za kariéru jednoho takového trenéra.

Jak na vás Jiří Langmajer působil? Byly scény naživo stejné, jako to působí v seriálu? Fredy Hakl viděl Jiřího Langmajera spíše jako introverta, ale myslí si, že to bylo spíše jeho profesionalismem a soustředěním na každou scénu, kterou měl zahrát. Ostatní kluci přikyvují a Dominik Havelka přidává chválu na přístup hlavní hvězdy seriálu. „Všechny jeho scény se natočily v podstatě na první pokus a působilo to opravdu věrohodně. Když na nás křičel, tak to byl opravdu pořádný fén. Když říkal vtipy, tak to opravdu podal vtipně, takže vše odsejpalo a jelo se dál. Bylo vidět, že je to opravdu Pan Herec.“ Jednou komparzisté hrající ruské hokejisty rušili jeho soustředění pinkáním pukem o mantinel. Ihned jim dal najevo hrouzkovským způsobem, ať si jdou radši "dělat" něco do kabiny a neruší natáčení. Až tak moc se do role vžil, že ji hrál i mimo kamery.

Při natáčení jste navštívili hned několik lokalit, od pražské O2 areny, přes bratislavské vlakové nádraží, až po pravou slovenskou kolibu. Jak jste si užili natáčení v různých exteriérech? Všichni si užívali místa, kam se normálně nepodívají. Kluci byli v úžasu z toho, že si mohli zahrát hokej a užít si profesionálního zázemí v O2 aréně, kde hraje domácí utkání pražská Sparta nebo Národní hokejový tým a jako malí hokejisté tam jednou chtěli hrát. Tak se jim tento sen konečně splnil, i když jen v seriálu a dvojramenným křížem na prsou. Ale ne vždy bylo natáčení úplně pohodlné. Hráči hned vyjmenovali několik nepříjemných věcí. Od několikahodinového natáčení ve vlaku bez klimatizace, kterým jeli jeden den do Havířova a druhý den na otočku do Bratislavy, brodění v bahně ve skanzenu, který imitoval slovenskou kolibu v pravém geografickém srdci Evropy.

Diváky je zatím jako jeden z nejlepších dílů hodnocený ten, ve kterém odjíždíte s nároďákem na soustředění hledat v sobě podstatu slovenskosti a nabrat kondici. Aplikovali byste něco takového i u týmu UK, např. jet na horu Říp a odmakat společně víkend a zakončit to třeba špekáčky u ohně? Předsezonní soustředění by hráči přivítali. Halbi by určitě zařadil i dojení ovcí. Alespoň by se ukázalo, kdo má šikovné ručičky (smích). Zato Kristián Novák nemá na podobná soustředění nejlepší vzpomínky, protože trenéři stejně jako Hrouzek ordinují nelidské dávky, takže vždy tiše protrpěl každé soustředění.

Jak probíhala spolupráce s herci? V seriálu hraje celá plejáda známých českých i slovenských herců. Dokázal vás hokej spojit a vytvořili jste nakonec jeden tým, který jde za stejným cílem, vytvořit co nejlepší možný hokejový a filmový výsledek? "Ze začátku jsme byli trochu zaražení, ale postupem času jsme vytvořili super partu. Herci se od nás učili hrát hokej a my od nich hrát před kamerou. Pak už to byla jedna velká show, do které přispěli všichni, i kostymérky," vypráví Čmejlík. Fredy Hakl tvrdí, že po posledním natáčecím dnu bylo loučení s herci, jako kdyby se loučili s rodinou a dodnes jsou s některými z nich v kontaktu. Všechny překvapil například herec Václav Neužil, který se ke všem choval, jako kdyby je znal deset let a hlavně překypoval energií na place a třeba brankáře Nováka při každé volné chvilce vybízel k chytání střel nebo nájezdů, nebo Hana Vagnerová, která byla na všechny milá i při dlouhých natáčecích dnech. A v neposlední řadě i celá režie, která brala v potaz poznámky nás hráčů a snažila se nám vytvořit v rámci možností co nejlepší komfort, potvrdil Dominik Havelka.

"Standardní natáčecí den probíhal dvanáct hodin. Vždy byla na srazu připravená snídaně a plní síly jsme se pustili do natáčení," vyprávěl Fredy Hakl. A Dom Havelka dodává, "že občas se na první akci čekalo třeba i dvě hodiny, než šli natočit první záběry. A když už se začalo natáčet, tak se některé záběry opakovali třeba devětkrát a natáčení jednoho záběru zabralo až 3 hodiny. Takže se občas stalo, že se natáčecí den natáhl na 16 hodin. A věřte, 16 hodin v bruslích není žádná paráda pro hokejisty, natož pro herce, kteří nejsou na brusle zvyklí." David Volf přikyvuje a potvrzuje, že mu to změnilo pohled na práci herců a uznává, že to není jen zábava, ale je to opravdová dřina.

Trenér Hrouzek tvrdí, že se slovenskému hokeji posmívá celý svět, ale v UK je jeden z nejproduktivnějších hráčů právě Slovák Oliver Glitta. Jak to má UK se Slováky v týmu? S Olim nemá v týmu nikdo žádný problém. Patří k našim nejlepším hráčům, aktuálně je nejlepší střelec týmu a navíc je to super kluk, shodují se všichni hráči. Občas na něj někdo prohodí, ať mluví česky, nebo ať alespoň něco řekne, jelikož není úplně mluvka. Ale vše jen v legraci, vypráví Filip Čmejla. Brankář Kristián Novák považuje Oliho za jednoho z nejchytřejších hráčů, které kdy viděl hrát a Fredy Hakl, dodává, "Oli má oči snad i vzadu."

Když přišla řeč na nejoblíbenější hlášky ze seriálu, začne to mezi chlapci hučet a tahají z rukávu jednu hlášku za druhou. Mezi nejoblíbenější hlášky hráčů patří hlavně ty, které vypustil Robin Guha, který míchá češtinu s anglickými zkomolenými slovy, jako jsou „Jsi Jidáš Luboši! Jak říkáme my v Améru, jsi Jedi, vole!“ nebo „Mám prsten ze Stanley cupu, vole! Ajem lords of the rings, pi.o!“, kterou herec sám vymyslel během natáčení a když ji poprvé poslal na kameru, nikdo nečekal, co z nej vypadne a všichni propukli v nekonečný smích. Nebo také hlášku Patrika Hrouzka „Tak nás seřvěte. Proč? No, jen tak bezdůvodně.“ To teď hlásí hlavně mladí svěřenci na trenéry mládeže Volfíka a Čmejlíka v Neratovicích, resp. Smíchově. A brankář Novák dostává hrouzkovo hlášky na talíři i na tréninkách, kdy si dělají spoluhráči, ale i rozhodčí při utkáních legraci, že než udělá rozklek, tak mu tam proleze šnek a naklade mu vajíčka do prd…

Kdyby přišla nabídka na natáčení další série lajny, všichni by do toho šli hned bez váhání. "Zůstali nám vzpomínky, na které nikdy nezapomeneme a užili jsme si spoustu legrace," zakončuje rozhovor David Volf.

Od dnešního dne jsou na stream.cz ke shlédnutí všechny díly třetí série nejlepšího českého seriálu z hokejového prostředí.


Fotogalerie

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři