Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Čtyři stateční

Málo kdo by asi tipoval, že skoro pětina týmu jsou budoucí lékaři či záchranáři, ale je to tak. Všechny spojuje láska k hokeji a péče o ty, kteří to zrovna potřebují. Ani tato těžká doba je neodradila a tak dřou tvrdě jak na ledě, tak mimo něj. S Martinem Maťátkem, Lukášem Hebkem, Jirkou Vaňkem a Markem Ladmanem jsme nahlédli na část jejich cesty studiem a hokejem.

Co přesně studuješ a proč sis vybral tento obor?

Marek: Jsem na Lékařské fakultě v Hradci Králové na všeobecném lékařství. Upřímně mě po gymplu nenapadlo nic moc jiného a vždy mě bavila chemie a biologie, tak jsem si řekl, že to zkusím.

Jirka: Studuji obor zdravotnický záchranář na univerzitě v Pardubicích, respektive jsem studoval a 13.12. jsem zdárně dokončil. Už od mala se mi líbilo hrát si se sanitkama, paradoxně při výběru školy, přihláška putovala primárně na stavebku a zdrávka byla až jako 2. možnost, a to jenom díky seriálu Sanitka 2, díky kterému jsem si nakonec vybral zdrávku a této volby nelituju.

Martin: Jsem ve 3. ročníku Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Většinu času na gymplu jsem se viděl jako právník, ale někdy ke konci třeťáku mi došlo, že práva nejsou to, co by mě bavilo. Po dlouhém přemýšlení jsem se rozhodl, že půjdu ve šlépějích svých rodičů, když se na to zpětně podívám, byla to ta nejlepší volba.

Lukáš: Studuju Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Tento obor jsem si vybral, protože mě vždy bavila chemie a zároveň mě zajímalo, jak se připravují různá léčiva, plus můžu pomáhat léčit lidi.

Co tě na tvém oboru nejvíc baví?

Jirka: Nejvíce mě baví a naplňuje možnost pomáhat lidem v situacích, kdy to nejvíce potřebují. Je úžasné umět zachránit život a je super pocit vědět, jak člověku pomoci, když to nutně potřebuje. Jsem rád, že své znalosti můžu využít kdekoliv bez ohledu na to, jestli jsem zrovna v práci, nebo ne.

Martin: Na oboru mě baví určitě možnost pomáhat lidem, což byl i hlavní důvod, proč jsem se pro medicínu rozhodl. Dále se mi líbí rozmanitost oboru, kdy si člověk po dokončení studia může vybrat okolo 40 specializací a v průběhu studia poznává, co by ho nejvíce bavilo.

Marek: Že by mě na oboru něco vyloženě bavilo, se zatím říct nedá, minimálně je to zajímavé (třeba studium preparátů na pitevně). Věřím, že se časem něco zábavného najde.

Jak se ti líbí spojení hokeje a studia?

Lukáš: Spojení hokeje a studia je strašně skvělá věc, kdy při studiu můžu dělat i něco, co mě baví.

Marek: Jsem hrozně rád, že můžu hrát hokej a studovat zároveň. Díky hokeji můžu na nějaký čas vypnout a nesoustředit se na školu.

Jirka: Spojení těchto dvou věcí je úžasný projekt. Vždy jsem záviděl jiným zemím, kde univerzitní sporty byly nedílnou součástí dění na univerzitách a doufal jsem, že to jednou dorazí i k nám. Je super pozorovat, jak se to tu rozvíjí, na naše zápasy chodí kolem 200 – 300 diváků (převážně studentů), kteří umějí udělat perfektní atmosféru a to i v jiných klubech. Toto spojení nedává dohromady pouze sport a studium, ale celkově univerzity mezi sebou, včetně studentů.

Martin: Univerzitní liga je super v tom, že dává možnost spojit hokej a školu. Je to super alternativa pro lidi, co se rozhodnou jít akademickou cestou a zároveň nechtějí na hokej úplně zanevřít. Liga je každým rokem kvalitnější a zájem o ni roste, což je super.

Máš nějakou vzpomínku, nebo zajímavost z praxí?

Jirka: Tak vzpomínek a historek je spousta, většina je ale bohužel nepublikovatelná. Ale jedna z takových, na které nezapomenu je, když jsem byl na praxích na záchrance a zaspal jsem výjezd. Stalo se to lehce po obědě, kdy už moje denní stáž byla téměř u konce a mně tak trošku spadla hlava. Bohužel záchranáři si mysleli, že už jsem šel domů, a tak mě ani nedošli vzbudit.


Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři