Přesunout nahoru

HC Univerzita Palackého v Olomouci má nového kapitána, Hajšman předal céčko Skopalovi

V olomouckém univerzitním celku došlo k předání kapitánského céčka, které do ledna letošního roku nosil Dominik Hajšman, jenž se své role vzdal z vlastní iniciativy: „Člověk by měl vědět, kdy nastane ten moment, že už týmu a klukům dále nemá co předat, to já už momentálně nemám." Tým HC Univerzita Palackého od února vede Pavel Skopal: „Hajši za mnou přišel s tím, že by mi funkci rád přenechal. Táhneme to v tomto týmu více méně od začátku, v rozhodnutí vzít na sebe odpovědnost, mě podpořil i trenér," řekl nový lídr mužstva. Jak Dominik Hajšman vzpomíná na tři roky s céčkem na prsou, proč předal „kapitánství" právě Pavlu Skopalovi, jaké cíle má nový kapitán?

V roli kapitána se loučí Dominik Hajšman

„Pocit vítězství je nepopsatelný, ale mít k němu ještě lidi, co milujete, to je to nejvíc a já jim za to děkuji." 

Bývalý kapitán olomouckého celku se rozpovídal o důvodech změny kapitána, vzpomínkách a zážitcích. K výměně došlo na jeho popud: „Došel jsem k názoru, že je čas jít dál, měl jsem pocit, že když se 'kapitánství' vzdám, tak to pro mě osobně může být krokem dozadu, ale zároveň to může celý tým posunout o dva kroky vpřed," komentoval své rozhodnutí Hajšman. Zavzpomínal také na celou cestu s týmem s céčkem na prsou.

„Kapitánem jsem byl tři roky, můj první zápas s kapitánským céčkem, jsem odehrál ještě v původní Evropské univerzitní hokejové lize," řekl ke svým začátkům lídra týmu útočník. „Hráli jsme tehdy proti Trenčínu, byli jsme jednu prohru od vyřazení v play-off a Trenčín nám dal u nich nakládačku 16:1. Muselo se něco změnit a tou změnou jsem měl být já," vzpomínal. „Když jsem tehdy přišel do kabiny, cítil jsem poraženeckou náladu. Nikdo nevěřil, že se můžeme do série vrátit a Trenčín porazit, s odevzdaným výkonem jsme tehdy prohráli 2:10," řekl k hořkým začátkům v nové roli Hajšman. „Věděl jsem, že tohle už nikdy nechci zažít. Může být někdo lepší než my, ale zařekl jsem se, že pod mým vedením v kabině nechci slyšet, že do nějakého zápasu jdeme s tím, že nemůžeme vyhrát." 


Kromě vymýcení poraženecké nálady toužil Hajšman také po úspěchu s týmem, ve kterém hrálo a stále hraje mnoho jeho kamarádů z dětství. „Od prvního zápasu bylo mým cílem urvat nějaký úspěch, jelikož se s některýma klukama znám od malička a hokejová cesta nás nakonec svedla do jednoho univerzitního týmu." Nejen pro spoluhráče z dětství se Hajšman snažil o zvýšení sebedůvěry, která je dle jeho názoru důležitým faktorem nejen na ledě. „Je pro mě důležité, aby si lidé kolem mě věřili, každý je v něčem lepší, rychlejší nebo šikovnější než vy, ale to neznamená, že to vzdáte. Takhle to funguje nejen v hokeji, ale i v životě, důvěra v sebe samotného je důležitá," poznamenal. Hajšman hodnotí své přínosy pro tým kladně: „Myslím si, že se mi povedlo mou mentalitu přenést i na kluky a do každého zápasu jdeme s tím, že když do toho dáme srdíčko, tak můžeme porazit kohokoli."

Jako vrchol své kariéry kapitána hodnotí Hajšman výhru v Tisport Uni Cupu 2021. „Vítězství v Uni Cupu je pro mě největším úspěchem, kterého jsem jako kapitán s týmem dosáhl. Předvedli jsme, že v kolektivním sportu je nejdůležitější právě kolektiv a ne individuality," hodnotil letní úspěch univerzitního celku jeho bývalý kapitán. „Po zisku poháru jsem měl pocit zadostiučinění a cítil jsem, že poslání, se kterým jsem funkci bral, se naplnilo," komentoval moment zvážení přenechání céčka forvard. „Role kapitána mě stála, mimo jiné, za ty roky i mnoho sil, přece jen fungujeme úplně jinak než většina kapitánů na světě, mnohdy je toho na člověka opravdu moc," popsal i stinné stránky lídra týmu Hajšman. Dle jeho názoru je také třeba vědět, kdy je potřeba se role kapitána vzdát. „Člověk by měl vědět, kdy nastane ten moment, že už týmu a klukům dále nemá co předat, to já už momentálně nemám," okomentoval své rozhodnutí. „Můj sen se splnil, chtěl jsem s touhle partou vyhrát pohár. Možná se budu opakovat, ale člověk ani neví, co to pro mě osobně znamenalo, když jsme si museli jako tým projít nejrůznějšími překážkami. Pocit vítězství je nepopsatelný, ale mít k němu ještě lidi, co milujete, to je to nejvíc a já jim za to děkuji." Uzavřel své vzpomínání na svou roli kapitána v týmu krásnými slovy s díky Hajšman. 


Novým kapitánem se stal Pavel Skopal. Proč to byl právě on, kdo si zasloužil převzít kapitánské céčko? „Skopi je momentálně nejlepší volbou, jelikož céčko přece nepředám někomu, kdo se nenarodil v Šumperku," smál se odchovanec hokejového celku z podhůří Jeseníků. „Ne, kecám, na Skopim teď je, aby přinesl do týmu nový vítr, je to srdcař. Každý, kdo ho zná, ví, že jde do všeho na sto procent. Jeho energie je přímo nakažlivá, je to správný vůdce, který týmu obětoval hodně a zaslouží si mužstvo vést k dalším úspěchům," okomentoval svou volbu povzbudivými slovy na konto nového muže s céčkem na hrudi Hajšman. „Myslím si, že bude mnohem lepší než já, já jsem tomu dal základ, ale pravý potenciál, dle mého názoru vykvete z týmu až pod Pavlem," srovnával se exkapitán se svým nástupcem. „Známe se od malička, takže moc dobře vím, jak dokáže působit na lidi. Pod jeho taktovou lze očekávat velké věci," uzavřel hodnocení nového vůdce olomouckého celku pozitivními slovy plnými naděje Hajšman.  

Co od sebe nyní bývalý kapitán očekává a jaké jsou jeho cíle? „Já se teď budu moct po dlouhé době na zápase více věnovat sobě a i mimo led si ukrojím více času na sebe, nic totiž netrvá věčně, " řekl. „Nakonec bych chtěl poděkovat klukům, že jsem mohl být jejich kapitán. Samozřejmě to, že nenosím na svém dresu písmenko, nic neznamená a budu se dále snažit týmu přinášet co nejvíc," uzavřel emotivní rozloučení s rolí kapitána týmu HC Univerzita Palackého v Olomouci Dominik Hajšman. 


Céčko nově nosí Skopi

„Hrozně rád bych vyhrál ligu, vyhrát ji navíc s céčkem na drese by pro mě bylo něco nezapomenutelného. To je můj cíl a za ním si s celým týmem jdeme."

Ke své nové roli se vyjádřil i Hajšmanův nástupce. „Předání přišlo znenadání, Hajši dovedl tento tým k prvnímu poháru, léta plnil roli kapitána skvěle a prostě cítil, že už je na čase ji pustit, aby měl prostor soustředit se víc na sebe," okomentoval působení svého předchůdce Skopal a potvrdil důvody předání role. Nový kapitán také popsal, proč si Hajšman vybral právě jeho: „Hajši za mnou přišel s tím, že by mi funkci rád přenechal. Táhneme to spolu v tomto týmu prakticky od začátku." K novému kapitánovi se vyjádřil kladně i trenér Janeček. „Tréner si mě zavolal a řekl mi, že by byl také rád, kdybych byl kapitánem právě já. To mě utvrdilo v tom, že tuto roli přijmu." 


Skopal bere svou nově nabytou funkci jako velkou čest: Stoprocentně je to pro mě čest a pocta být kapitánem. S céčkem budu mít sice teď víc starostí a budu i více pod tlakem, ale mám to tak rád," prozradil nový lídr olomouckého celku. Skopal se také vyjádřil ke svým cílům, které by s mužstvem rád naplnil. „Nikdy jsem nic nevyhrál a hrozně rád bych vyhrál ligu, pohár. A vyhrát ji s céčkem na drese by pro mě bylo něco nezapomenutelného. To je můj cíl a za tím si s celým týmem jdeme," vyjádřil odhodlání nový kapitán. „Věřím, že se může stát všechno, tým máme skvělý, jak po hokejové, tak po lidské stránce. Strašně bych si to přál, tak snad to vyjde!" Vyslovil své přání nový kapitán HC Univerzita Palackého v Olomouci Pavel Skopal. 

Autor: Alena Ryšavá

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři