Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

První zápas a hned hattrick? „Byla to zásluha celé lajny. Nejvíce mě těší, že jsme zvítězili“ říká o svém snovém debutu útočník Vojtěch Krejčiřík

Útočník Vojtěch Krejčiřík sice zatím odehrál za HC UP jen jeden zápas, ale zato v něm zaznamenal hattrick a dvě asistence. Ve své bohaté kariéře také stihl obléknout dres národního týmu nebo odehrát jeden zápas v extralize za Chomutov. Jak vnímá projekt univerzitní ligy, jak se mu daří stíhat studium s hokejem, nebo jak to vypadá s dalšími starty za HC UP? O tom a o mnohém dalším jsme si povídali v následujícím rozhovoru.

Ze všeho nejdřív se pojďme podívat na tvoje hokejové začátky. Jak k tomu vůbec došlo, že jsi začal hrát hokej?

K hokeji mě přivedl taťka. Ten hrál hokej od mala, ale v juniorce se rozhodl, že dá přednost studiu. Pak hrával okresní a noční ligu. U něj jsem poprvé viděl hokejovou výstroj, kterou jsem si často bral i na sebe. Od čtyř let mě rodiče učili bruslit a od té doby jsem u hokeje zůstal.

V mládežnické a v juniorské kategorii jsi vystřídal poměrně velké množství klubů (Olomouc, Zlín, Přerov a Chomutov, pozn. autora). Byly mezi jednotlivými týmy nějaké výrazné rozdíly, co se týče zázemí a přístupu k hráčům? Případně, kde se ti líbilo nejvíc?

Kdybych to měl shrnout, tak jsem z Olomouce odcházel v dorostu ve třinácti letech, protože jsem se chtěl hokejově posunout. Měl jsem nabídky z více týmů, ale vybral jsem si Zlín, který byl nejblíž. Ve Zlíně jsem strávil dva roky, pak jsem šel na hostování do Přerova a v sedmnácti jsem přestoupil do Chomutova, kde jsem od začátku hrál v juniorce. Nejvíce se mi určitě líbilo v Chomutově, kde se mi i nejvíce dařilo a dostal jsem se do A týmu. Také se mi podařilo nastoupit v Extralize pod panem Růžičkou. Chomutov se mi líbil nejvíce také z hlediska zázemí. Měli jsme k dispozici dvě haly a bylo znát, že se tam v té době hrála extraliga.

V sezoně 2016–17 jsi v juniorce v Chomutově nasbíral 31 bodů v 21 zápasech a ve stejné sezoně jsi debutoval v Tipsport extralize proti Spartě. Jaký to pro tebe byl zážitek nastoupit vedle takových jmen, jako jsou David Kämpf, Jan Rutta nebo Michal Vondrka?

Tak určitě to byla velká zkušenost. Už jen trénovat a nastoupit za extraligové mužstvo pro mě byl zážitek. Když jsem před prvním zápasem v extralize viděl ten plný stadion, byl jsem hodně nervózní a spadlo to ze mě až po prvním střídání. Byl jsem s týmem i další čtyři zápasy, do kterých jsem ale bohužel nezasáhl.

Máš také dva starty za reprezentaci U16. Jaké to byly zápasy a jak jsi vůbec vnímal šanci hrát za nároďák?

Přesně tak, to bylo v dorostu. Byl to trochu slabší výběr, hráli jsme proti Slovákům, kteří přijeli s poměrně silným týmem. Celkově to bylo o něco rychlejší než v dorostenecké lize. Bylo to určitě fajn si zkusit i reprezentaci, ale v té době jsem to moc neprožíval.

V současnosti působíš v týmu Kometa Brno B. Jak se vám v letošní sezoně daří a jaké máte cíle?

Aktuálně jsme na čtvrtém místě, které je poslední postupové do play-off. V současnosti tedy máme cíl se dostat do play-off, což nikdo před sezonou nečekal, protože Kometa B je letos první rok ve druhé lize. Chybí nám posledních pár zápasů v základní části a já věřím, že si play-off vybojujeme a někoho tam potrápíme.

Pojďme na univerzitní hokej. Studuješ na Fakultě tělesné kultury UP, odtud to do HC UP není daleko, mnoho tvých spoluhráčů studuje na stejné fakultě. Přemluvili tě, aby sis vyzkoušel hrát za univerzitní tým?

Celé to začalo díky Honzovi Matuškovi, se kterým se hodně kamarádím. Když se tehdy naskytla možnost nastoupit za HC UP, tak mě Honza přemlouval, abych si s nimi šel zahrát. Slíbil jsem mu, že pokud to bude možné, tak rád za HC UP nastoupím a pomůžu klukům. Taky jsme si s Honzou chtěli zavzpomínat na staré časy v Přerově, kde jsme hráli v dorostu a přáli jsme si spolu ještě nastoupit. Tehdy jsem studoval na UTB ve Zlíně a měl jsem domluvené střídavé starty v Prostějově, a tak jsem ještě minulou sezonu nemohl v Univerzitní lize nastoupit. Letos ale střídavé starty nikde nemám a můžu nastupovat za HC UP. Bohužel to letos vyšlo zatím jen na jeden zápas, protože v Brně nechtějí, abych se zranil.

Tvůj první zápas za HCUP těžko mohl být lepší. Zaznamenal jsi hattrick a dvě asistence a zvítězili jste 8:2. Co na ten zápas říkáš?

Upřímně, před zápasem jsem byl trochu nervózní. Nevěděl jsem, co mám od té ligy čekat, z tribuny jsem viděl jen pár zápasů. Dostal jsem se do útoku k Pavlu Skopalovi a Mikuláši Rimmelovi. Myslím, že celá lajna si sedla dobře. Po prvních pár minutách mi bylo jasné, že to bude těžký zápas, protože Ostrava na nás vlétla a rozhodně jsem si nemyslel, že zápas skončí 8:2. To, že jsem v zápase měl 3+2 je určitě zásluha celé lajny a nejvíce mě těší, že jsme vyhráli a že ty tři body do tabulky klukům pomohly.

Kolik jsi po zápase platil do týmové kasy?

Na to se mě ptali i v Ostravě, ale nikdo mi nic o pokutách neříkal, takže jsem neplatil (směje se).

Zasáhl jsi do všech tří nejvyšších hokejových lig v Česku. Jak se ti jeví kvalita univerzitní ligy v porovnání s ostatními?

Oproti druhé lize byl ten zápas rozhodně víc nahoru dolů a nebyl tak takticky svázaný. Se spoluhráči jsme si řekli pár základních věcí, které budeme dodržovat, což se nám dařilo. Myslím, že zápasy v Univerzitní lize jsou hodně ovlivněné tím, kdo zrovna do daného zápasu nastoupí. Sestava se často mění, kluci mají své studijní povinnosti, někdo hraje v kraji. To v ostatních ligách není.

Jak projekt univerzitní ligy vnímáš jako celek?

Celá ta myšlenka je podle mě fajn. Kluci mají možnost dál hrát hokej, i když se z juniorky nedostanou do A týmu a nemusí hned končit. Pokud se projekt bude posouvat dál a kluci budou mít možnost třeba fasování výstroje nebo nějakého platu, bude to rozhodně pozitivní.

Jak se ti daří stíhat studium spolu s hokejem? Nestává se ti, že musíš jedno nebo druhé upřednostnit?

Já studuji dálkově, což mi vyhovuje hlavně kvůli tréninkům v Brně, protože denní studium bych neměl šanci stihnout. Párkrát se mi stalo, že jsem musel zápas kvůli škole vynechat, ale když to jde, snažím se studiu i hokeji věnovat na sto procent.

Jak to vypadá s tvými dalšími starty za HC UP?

Co se týče mých dalších startů, tak to záleží na Brnu. Vzhledem k tomu, jak se Kometě B daří, tak vedení nechce, abych se zranil a já jejich rozhodnutí musím respektovat. Trochu mě to mrzí, rád bych klukům pomohl. Pokud se naskytne příležitost a Brno mě pustí, rád týmu pomůžu. Stát se může cokoliv, třeba s Brnem nepostoupíme do play-off a tím pádem by byla větší šance nastoupit za HC UP.

Blíží se závěr základní části univerzitní ligy. Jaké jsou podle tebe letošní šance HC UP?

Já doufám, že se kluci udrží na postupových příčkách. Přál bych jim, aby v posledních pár zápasech bodovali a poskočili v tabulce ještě o něco výš. Je škoda, že nevyšel zápas s Engineers, protože si myslím, že měli na výhru za tři body. V létě jsem sledoval, jak hráli v Tipsport UNI Cupu a věřím, že jsou schopní hrát s každým. Bylo by hezké, kdyby se jim podařilo vyhrát i ligu a získat „double“.

Autor: Martin Čeřovský

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři