Přesunout nahoru

Univerzitní turnaj 3 na 3 pod širým nebem: HC Univerzita Palackého obsadila druhou příčku

V úterý se v Brně v zázemí Olympijského festivalu a Českého olympijského týmu uskutečnil venkovní univerzitní turnaj 3 na 3. Netradiční souboje ovládl tým Univerzity Karlovy. Olomoucký celek se umístil na druhém místě. Akce se těšila zájmu ze strany návštěvníků Olympijského festivalu, které univerzitní hokej vtáhl. Čas ke zhlédnutí brněnského festivalu mají sportovní příznivci do neděle. Akce, i když už bez přítomnosti zástupců z řad univerzitního hokeje, zcela jistě stojí za návštěvu.

V úterý se na brněnském olympijském festivalu střetla v rámci turnaje 3 na 3 univerzitní hokejová elita. Tým HC Univerzita Palackého v Olomouci na turnaji reprezentovali: Dominik Hajšman, David Rosecký, Dominik Kuchař, Dominik Dubovči, Filip Palička, Dominik Cach a brankář Lukáš Novotný.  Akce se zúčastnila i výkonná asistentka a marketingová specialistka Nika Tótová. 


Turnaj začínal během poledne a probíhal až do večerních hodin. Univerzitní celky byly v rozděleny do tří skupiny. Skupina A a B měla tři členy, ve skupině C se utkala čtyři mužstva. Olomoucký tým byl součásti skupiny B. Mužstvo HC UP se střetlo s UK Hockey Prague a Engineers Prague. V rámci skupin se hrály zápasy o délce deseti minut. První zápas proti Engineers Olomouc ovládla poměrem 3:2. Následně prohrála s týmem Univerzity Karlovy 1:3


Poté se týmy utkaly ve vyřazovacích soubojích o délce 2x7 minut. Ve čtvrtfinále tým HC UP porazil BO Ostrava 5:2. Následně ovládl semifinále proti Black Dogs Budweis 4:2. Olomouc prošla díky svým výkonům až do finále, kde nestačila opět poměrem 1:3 na svého přemožitele ze skupiny, UK Hockey Prague. Z turnaje si tedy odvezla krásné druhé místo. 

Akce vyvolala mezi zástupci olomouckého univerzitního celku pozitivní emoce. „Turnaj 3 na 3 byla super akce, jsem rád, že jsem mohl reprezentovat náš tým," řekl brankář Lukáš Novotný. „Kdyby nám někdo před akcí řekl, že budeme hrát finále, tak bych mu nevěřil. Hra 3 na 3 je hodně o štěstí, a to se nás naštěstí drželo celý turnaj až do finále," prozradil. Novotný se vyjádřil i samotnému finálovému souboji, kde tým podle něj štěstí maličko opustilo: „Při jednom gólu se mi bohužel zasekla brusle v ledu, následně nám soupeř odskočil do dvoubrankového vedení a kluci už jej nedokázali stáhnout," komentoval nepříjemnou část turnaje olomoucký gólman. Celkově ale akci hodnotí jako pozitivní zážitek: „Turnaj byl super, vydařilo se nám i počasí a přilákali jsme spoustu fanoušků z řad návštěvníků Olympijského parku." 


Akci zhodnotil také obránce Dominik Dubovči. „Na turnaj do Brna jsme vyrazili s jedním cílem – hlavně si to užít. Byla to výjimečná akce, všichni jsme se těšili a byli jsme rádi, že máme možnost vyzkoušet si netradiční hokej 3 na 3 na malém kluzišti pod širým nebem. Jsme skvělá parta, takže jsem věděl, že turnaj bude jedním velkým zážitkem.” 

Dubovči také blíže okomentoval jednotlivé zápasy a průběh celého turnaje. „Měli jsme těžkou skupinu – pražské Engineers a Karlovku. Ale role outsidera nám sedí, o to víc nám pak chutnají výhry,” prozradil. „Vítězný první zápas nás povzbudil, zjistili jsme, jakým stylem se tenhle „hokejíček” hraje, a navíc jsme si zajistili postup do čtvrtfinále," řekl. „Když jsme pak za soupeře dostali Ostravu, věděli jsme, že máme na postup. Mají sice kvalitní tým, ale jejich styl hry nám vyhovuje, prostě na ně umíme, což se pak i potvrdilo.”


Olomoucký zadák ale řekl, že v turnaji šlo hlavně o to si jej užít, proto měl radost, že mužstvo úspěch posouval ve vyřazovacích bojích dál a bylo možné strávit jako parta delší čas v areálu Olympijského parku. „Postup se rovnal úspěchu – nemuseli jsme jet domů brzy a byli jsme ve hře o „medaile”. Turnaj jsme si o to víc užili, pokecali jsme i u piva, prohlédli si areál. Celou akci provázela prostě uvolněná atmosféra," pochvaloval si turnaj bek. Nešlo ale o to si akci jen užít a nesoustředit se na hokej. Po vyhraném čtvrtfinále čekala Olomouc bitva s Českými Budějovicemi. „Budějovice byly asi nejsilnější možný soupeř, ale k zápasu jsme přistoupili zodpovědně a s velkou touhou vyhrát. Dali jsme první gól, to nám dalo klid a sebedůvěru. Soupeř naopak znervózněl, my jsme využili příležitosti a podle mě po zásluze ten hezký zápas vyhráli."

Finálový souboj byl dle Dubovčiho soubojem, kdo s koho: „Věřili jsme si, opět jsme šli do vedení, bohužel jsme pak ale brzy inkasovali. Následně jsme trochu hůř bránili a Univerzita Karlova využila našich chyb, my jsme naopak svoje šance neproměnili. Také podle mého rozhodl výkon jejich brankáře. Musím uznat, že soupeř byl lepší," hodnotil finálové klání obránce. 


Akce jako taková se dle jeho slov velmi povedla. „S celým turnajem jsme naprosto spokojení, pro mě osobně to byla velká radost, protože kluci z týmu jsou fakt super," nešetřil pozitivními slovy Dubovči. „Zahráli jsme si pět zápasů a zase jsme si ukázali, že se můžeme řadit k nejlepším. Přestože někdo říká, že jsme výherci zbytečných turnajů, tak o čem jiném hokej je, než o pocitu z vítězství a zábavě s partou kamarádů?" 

Autor: Alena Ryšavá

Foto: Kryštof Hanžl a Nika Tótová

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři