Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Brno zčervenalo! Kavalíři ovládli napínavé derby před zraky sedmi tisíc diváků

Úterní zápas ve Winning Group Aréně, kde domácí HC Muni hostili městského rivala VUT Cavaliers Brno, přišlo na stadion sledovat neuvěřitelných 7017 fanoušků. Nově utvořený rekord v návštěvnosti sliboval atraktivní podívanou, která se na ledě také odehrála. Napínavý zápas rozhodlo až prodloužení, v němž se vítězným gólem stylově rozloučil s univerzitním hokejem kapitán VUT Cavaliers Brno Ondra Dlouhý. Neskutečný výkon předvedl v kavalírské bráně Vojtěch Burian a právem se tak stal vedle dvougólového Daniela Plitka a kapitána Dlouhého hrdinou zápasu.

V atmosféře zaplněného Ronda odstartovalo utkání poněkud opatrně. Mírně navrch měli v začátku hosté, pro které bylo derby vrcholem sezóny, pro některé navíc posledním zápasem univerzitní ligy vůbec. Naproti tomu hráči HC Muni stále hráli o umístění v soutěžní tabulce a pozici pro play-off, proto se zkraje nepouštěli do žádných velkých útočných výpadů a spíš si hlídali, aby neudělali chybu ve vlastní obraně. I kavalíři byli v obraně houževnatější, než je zvykem, první třetina tedy i přes povedené akce na obou stranách, domácí přesilovou hru a jedno zazvonění břevna gól nepřinesla.

Pořádné drama začalo v prostředním dějství. Oproti očekáváním byli týmem otevírajícím skóre hosté. Daniel Plitko si našel perfektní pozici před domácí bránou a na milimetry přesně tečoval Pernického střelu od modré za záda gólmana Krále. Opaření domácí zahájili tažení na Burianovu bránu, z jejich obléhání ale nic nebylo. Na druhé straně ledu naopak zahrozil Lukáš Kaukič, když jeho rána cinkla o tyč Královy brány. Kavalírům se pobytem v útočném pásmu povedlo získat výhodu přesilovky, kterou bez váhání využili. Na konci krásné kombinace byl opět Daniel Plitko a hosté rázem vedli 0:2. „Dlouhán to poslal na Antece (Martin Antal) a ten dal neuvěřitelnou žabičku backhandem křížem přímo na mě. Klobouk dolů,“ vyzdvihl spolupráci své formace střelec. Vzápětí ale dali hosté soupeři šanci v podobě vyloučení obránce Pernického a hosté tentokrát nezaváhali. Početní výhodu využil Tadeáš Jakubec a snížil na rozdíl jediného gólu. Změna skóre výrazně zrychlila hru, domácí se hnali za vyrovnáním, hosté si chtěli vedení uchránit. Na jedné straně ledu Král likvidoval Šenkovu střelu z ideální pozice v mezikruží, na druhé zase Vlašák trefil pouze konstrukci Burianovy klece. Domácí se ale srovnání nakonec přece jen dočkali. Backhandová dorážka Tadeáše Jakubce znamenala změnu skóre na 2:2 a pomyslný čistý štít před poslední částí zápasu.

Zkraje třetí periody dostal Daniel Plitko šanci stát se ultimátní hvězdou a završit hattrick, když jej v šanci zastavil jeden z domácích obránců a rozhodčí nařídili trestné střílení. Mezi betony Filipa Krále ale tentokrát místo nebylo. Hra se nadále přelívala z jedné strany ledu na druhou, aniž by měl některý z týmů jakkoli navrch. Domácí fanoušci ale hecovali své hráče hlasitými chorály k aktivitě a ke konci zápasu způsobili nepříjemný závar před kavalírskou bránou. V tu chvíli ale začal čarovat gólman Vojtěch Burian a jeho pravý beton. Nejprve famózně zlikvidoval tutovku Pavla Tomaníka, v úplném závěru základní hrací doby pak vleže zastavil dorážku Mirka Bazaly a poslal týmy do prodloužení.

Nastavený čas derby neměl dlouhého trvání. Neuběhlo ani půl minuty a Brno zčervenalo. Vítězný gól za VUT Cavaliers Brno nevstřelil nikdo jiný než legenda klubu, hvězdný kapitán Ondra Dlouhý, který se tak s univerzitním hokejem rozloučil tím nejstylovějším možným způsobem. „Měli jsme výhodu, že jsme získali puk z prvního buly. Zakombinovali jsme, dostal jsem se s pukem na střed a vystřelil přes obránce. Celý zápas měl úroveň, divákům se musel líbit. O to víc, že skončil naším vítězstvím,“ shrnul kapitán. Před plnou arénou se tak za hlasitého jásotu ochozů stali pro letošní rok vládci Brna hráči VUT Cavaliers Brno. Dlouhý v pozápasovém rozhovoru přiznal, že vítězství před zaplněnou Winning Group Arénou vnímá jako vrchol své hokejové kariéry, podobně reagoval i Plitko. „Pro mě osobně to byl asi nejlepší moment v mé hokejové cestě, nepopsatelný a nezapomenutelný zážitek, zkrátka něco neskutečného. Chci vyzdvihnout celý tým, velké díky klukům, hráli jsme jako jeden,“ uzavřel dvougólový střelec.


Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři