Přesunout nahoru
so 16. 3. 2024, 17:30
NWU
ENG
po 18. 3. 2024, 18:00
ENG
NWU
po 18. 3. 2024, 18:30
UKP
MUNI
čt 21. 3. 2024, 18:00
ENG
AKA
po 25. 3. 2024, 19:30
BDB
UKP
út 26. 3. 2024, 19:00
AKA
ENG
čt 28. 3. 2024, 18:30
UKP
BDB
čt 28. 3. 2024, 19:15
ENG
AKA
po 1. 4. 2024, 18:30
BDB
UKP

Play-off je tady, Univerzitu Palackého čeká Masaryčka

Historicky první nástavbové boje v Univerzitní hokejové lize začaly již toto pondělí. HC Univerzita Palackého ale na čtvrtfinálové střetnutí s MUNI ještě čeká. Moravská bitva startuje ve středu 16. března v Brně, následně se v pátek 18. března přesune na Hanou. Před startem zápasů se pojďme podívat na oba celky v číslech, ať už po týmové nebo i po individuální stránce.

HC MUNI

Tým Masarykovy univerzity uhájil po základní části čtvrtou pozici s 29 body. Brňané měli shodný bodový zisk s North Wings, ale výhodnější pozici před Ústím jim zajistily lepší vzájemné zápasy. MUNI letos devětkrát vyhrála za tři body, dvakrát brala ze zápasu alespoň bod a sedmkrát odešla z utkání naprázdno. Masaryčka měla kladné skóre, vstřelila celkem 63 branek a inkasovala jich pouze 54, což je třetí nejnižší počet v soutěži.

Brňané měli jako čtvrtý celek právo volby soupeře z hůře postavené čtveřice v rámci takzvaných ULLH Picks, ale jelikož před nimi vybírali tři lépe postavení soupeři, museli se s volbou Olomouce víceméně smířit.

Na zápas se MUNI podařilo vstřelit průměrně více než tři branky, naopak brněnský celek neinkasoval více než tři góly. Masaryčka je disciplinovaným celkem. V průměru si na trestné lavici Brňané odsedí jedenáct trestných minut na zápas, což je třetí nejnižší počet v soutěži.

O souboje MUNI je ze strany diváků velký zájem, který se snad promítne i do vyřazovacích bojů play-off. Masaryčka má vůbec nejvyšší průměrnou návštěvnost v Univerzitní lize, a to 552 diváků na utkání. Na domácí zápasy dorazí průměrně 837 diváků, na venkovní souboje zavítá až 266 fanoušků.

Nejproduktivnějším hráčem MUNI je útočník Pavel Tomaník, kterému se v sedmnácti zápasech povedlo posbírat 25 (14+11) kanadských bodů, s nimiž patří mezi pět nejproduktivnějších hráčů ligy. V ofenzívě si Hanáci budou muset dávat rovněž pozor na Tadeáše Jakubce, jenž ve čtrnácti odehraných utkáních nasbíral 14 (8+6) bodů. Dařilo se i Jakubovi Voříškovi, ve třinácti zápasech si připsal 13 (3+10) bodů. V zadních řadách nejvíce bodoval Robert Věžník 6 (1+5) ve třinácti kláních.

Mezi brankáři dostal nejvíce prostoru David Holub, odchytal deset duelů. S Holubem v zádech MUNI zvítězila čtyřikrát. Brankář Brňanů čelil celkem 205 střelám, z nichž inkasoval 24 branek. Jeho procentuální úspěšnost čítá 88,29 % a jeho gólový průměr na zápas je 2,92.


HC Univerzita Palackého v Olomouci

Olomouc se do play-off probojovala až na samém sklonku sezóny. Hanákům se povedlo získat 22 bodů, čímž se zařadili na osmé, poslední postupové, místo. Univerzita Palackého tedy musela v rámci výběrů soupeřů do nástavbových bojů čekat, kdo si ji zvolí.

Mužstvo HC UP letos šestkrát zvítězilo za plný počet bodů, v jednom případě získalo dva body po výhře po prodloužení. Hanáci v devíti případech ztratili veškerý bodový příděl a ve dvou kláních si připsali bod. Skóre olomouckého mužstva je záporné. Olomouc vstřelila celkem 81 branek, obdržela 84 gólů. Hanácký celek vstřelí průměrně více než čtyři branky na zápas, ale také v průměru více než čtyři góly na zápas obdrží. Olomouc je nejtrestanějším týmem v lize. Průměrně si Hanáci na trestné lavici posedí až dvacet minut na zápas.

HC UP má nejnižší návštěvnost v soutěži, což snad vylepší vyřazovací boje. Na domácí utkání přijde v průměru 53 příznivců, na venkovní zápasy dorazí 118 diváků, celková průměrná návštěvnost Olomouce je tedy 86 diváků. S touto statistickou se ale ještě do budoucna dá něco dělat, proto dorazte v pátek k dramatické moravské bitvě do Uničova!

Po individuální stránce se nejvíce dařilo forvardovi Filipu Paličkovi, který sedmnácti zápasech posbíral 26 (15+11) kanadských bodů a s patnácti vstřelenými brankami se stal králem střelců Univerzitní ligy. Brňané si budou muset dávat z útočných řad pozor nejen na něj, ale i na Mikuláše Rimmela 20 (8+12) ve čtrnácti utkáních. Bodově se činil i kapitán Olomouce Pavel Skopal, jenž nastoupil ve všech osmnácti zápasech, z nichž si odnesl 19 (12+7) bodů do tabulky produktivity. Mezi obránci se bodově nejvíce prosadil Libor Janků, třináct klání 10 (3+7).

V brance Olomouce dostal více prostoru Michal Šoustal. Odchytal celkem jedenáct zápasů, z nichž šest skončilo pro Hanáky výhrou. Celkem čelil 237 pokusům soupeře, 40 z nich skončilo gólem. Jeho úspěšnost zásahů je 83,12 % a jeho brankový průměr na zápas čítá 3,80 gólu na utkání.


Vzájemné zápasy v letošní sezóně:

Dá se očekávat, že souboje moravských celků přinesou atraktivní boje, které nebudou mít nouzi o rivalitu. Týmy se v letošním ročníku střetly poprvé v přípravném poháru Tipsport UNI CUP, jehož celkovým vítězem se stala právě Olomouc. HC UP v srpnu nestačilo na MUNI 2:7. Tuto nepříjemnou prohru ale Hanáci Brňanům vrátili i s úroky, když je porazili ve finále poháru poměrem 5:4.

Během sezóny se doma Olomouci podařilo v listopadu nadělit MUNI deset kousků a zápas skončil pro domácí 10:2. Na sklonku ročníku se zase Masaryčce povedlo nastřílet Olomouci šest branek a ve druhém zápase tedy naopak brali body Brňané s konečným výsledkem 6:2.


Systém play-off:

Připomínáme, že play-off se hraje na dva vítězné zápasy. Série začíná na ledě lépe postaveného soupeře, to znamená, že čtvrtfinálová moravská bitva bude začínat v Brně.

Pokud se o vítězi zápasu nerozhodne po základní hrací době, tak bude bezprostředně následovat tříminutové prodloužení tři na tři, když ani nastavený čas nerozhodne, proběhne série pěti samostatných nájezdů v podání různých exekutorů. V případě, že prodloužení nerozhodne ve třetím utkání série play-off, bude jeho doba upravena na deset minut.

Po čtvrtfinálových bojích bude znovu následovat výběr soupeřů do semifinále.

Vítěz Univerzitní ligy získá pohár Jana Palacha.


Termíny zápasů:

1. zápas HC MUNI vs HC Univerzita Palackého v Olomouci

středa 16. března

18:45

Sport centrum Lužánky (Hokejové haly Lužánky Brno)

2. zápas HC Univerzita Palackého v Olomouci vs HC MUNI

pátek 18. března

17:00

Zimní stadion Uničov

Autor: Alena Ryšavá

Foto: Daniel Klement 

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři