Přesunout nahoru

Kavalíři pomáhali českým lesům. Zasadili stromy nové generace

Do programu Lesů ČR za obnovu české krajiny se v sobotu zapojili hráči VUT Cavaliers Brno. Fanoušci ULLH se tak v Brně už za pár let dočkají vzrostlých kavalírských třešní a bříz pojmenovaných po brněnských hokejistech. Podle organizátorů přečkají stromy, odolnější vůči škůdcům i měnícímu se klimatu, staletí. „Zasadili jsme stromy pro budoucí generace. Budou je potřebovat víc než my,” podotkl kapitán Cavaliers Martin Antal.

Sucho, škůdci, klimatické změny. V posledních letech čelí české lesy kalamitě, kvůli které zorganizovali pracovníci Lesů ČR akci Den za obnovu lesa. Do sobotní výzvy, při které budou dobrovolníci sázet nové stromy, se rozhodli zapojit také brněnští kavalíři. „Domníváme se, že se jedná o důležitý krok pro budoucnost naší krajiny, za kterou cítíme spoluzodpovědnost. Na akci se těšíme a doufáme, že se na ní potkáme i s našimi fanoušky,“ okomentoval sportovní manažer VUT Cavaliers Brno Pavel Pospíšil.

Události se mohou zájemci zúčastnit na čtrnácti místech České republiky. Cavaliers si vybrali domovské Brno. Směs sazenic pro Jihomoravský kraj se bude skládat převážně z listnatých stromů. Už za několik let se tak fanoušci mohou těšit na vzrostlý kavalírský javor, buk, jilm nebo lípu. Vysázené stromky budou druhově bohaté a vytvoří několik výškových pater.

Kromě sázení se hráči Cavaliers zúčastní také doprovodných aktivit. Vyzkouší si drobné lesnické práce jako prořezávku, zjišťování objemu stojícího stromu nebo řezání klády na čas. V hodu na cíl zároveň otestují i atletické schopnosti. Kavalíři však nejsou jediní sportovci, kteří odpověděli na apel Lesů ČR. Svoji účast potvrdily i osobnosti jako snowboardistka Eva Samková, atlet Tomáš Dvořák nebo skifařka Mirka Knapková.

Podle organizátorů znamená vysazení byť jediného stromu přijetí důležité výzvy. „Tím, že v takové dosud nevídané míře sázíme nový les, tvoříme úplně novou krajinu,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Vysázené hvozdy budou odolnější vůči škůdcům i měnícímu se klimatu. Zabrání půdní a větrné erozi, uchovají chlad i vlhko. Nové stromky přečkají podle organizátorů staletí a zajistí správné fungování lesa, bez něhož se česká krajina neobejde.


Klára Stráská

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři