Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Olomouc smetla Karlovku a je jednou nohou ve finále

Ve středu se Univerzita Palackého vydala poprat o finálový souboj do Prahy. Poslední zbývající moravský celek si do semifinále vybral vítěz základní části, UK Hockey Prague. Olomouc ale ukázala, že je velmi nepříjemným a nevyzpytatelným soupeřem. Hanáci zaskočili favorita svým ofenzivě laděným výkonem a na Moravu si po vysoké výhře 6:2 odvezli vedení ve semifinálové sérii.

Začátek zápasu odpovídal papírovým předpokladům. Favorizovaní domácí šli po aktivnějším vstupu do utkání do vedení. Ve 4. minutě Marek Novák vystřelil na Šoustala, olomoucký gólman pokus odrazil vedle branky lapačkou, k volnému puku se ale nejrychleji dostal domácí Milan Bořík, který svým bekhendovým zakončením našel mezeru u pravé tyče olomoucké klece. Branka Pražany povzbudila, o pár minut později mohl poslat svůj tým do dvougólového vedení Jindra, který ale z kruhu na Šoustala nevyzrál.

Olomouc si v první polovině úvodní třetiny příliš mnoho příležitostí nevytvořila, zato z první možné šance skórovala. V 10. minutě bylo vyrovnáno. Rosecký poslal v útočném pásmu bekhendovou přihrávku na střed kluziště na Dominika Hajšmana, který bekhendovým blafákem nad pravý beton brankáře Nováka, srovnal stav zápasu. Po vyrovnávacím gólu se Pražané dostali do tempa a Karlovka měla více ze hry. Hosté byli často po tlakem, navíc chybovali v rozehrávce, z čehož se domácí snažili těžit. Šoustal se musel v bráně otáčet. Na druhou stranu ale Hanáci dobře bránili vlastní pásmo a čistili předbrankový prostor, a tak se domácím přes veškeré snahy nepodařilo skórovat. První část hry skončila nerozhodně 1:1. 

Do druhé třetiny vstoupili hosté s o poznání větší energií i vervou a hra se tímto vyrovnala. Na straně HC UP i domácích bylo k vidění nespočet šancí. Nejvýraznější z nich byl únik do útočného pásma v podání Krejčíříka, který svoji nabídku v branku nepřetavil. Následovala fáze, v níž se kus černé gumy střídavě vyskytoval na čepelích domácích i hostů. Předvedená hra nabírala útočnějšího charakteru a maskovaní muži obou celků museli být v neustále permanenci. V této fázi zápasu bylo jasné, že rozhodne sebemenší chyba, která může zcela určit vývoj klání. Oba celky se ale nesnažily hrát z defenzívy, právě naopak, o útočné akce nebylo nouze, přesto bylo nad ledem v pražském Edenu cítit vědomí, že vstřelená či inkasovaná branka může určit vývoj utkání.

A tak se také stalo. Gól na 2:1 pro hosty nakonec určil, že si Hanáci půjdou pro vítězství. Za druhou brankou stála pěkná akce v provedení Davida Roseckého, který vedl obrat svého celku. Ve 37. minutě byl svým pokusem z mezikruží nebezpečný Kropáč. Kristián Novák jeho ránu mířenou na betony zlikvidoval, ale v předbrankovém prostoru nebyl nikdo v bílých dresech, kdo by kotouč poslal do bezpečí, a tak se kus černé pryže dostal na čepel dojíždějícímu Roseckému, jenž našel mezeru mezi nohama nekoncentrovaného strážce pražské klece. Po olomouckém gólu se domácí snažili okamžitě odpovědět, vytvářeli si souvislý tlak, ale jejich počínání na branku nestačilo. Po druhé části zápasu odcházeli s hubeným náskokem do šaten šťastnější hosté.

Ve třetí části, po rozpačitých úvodních minutách, Univerzita Palackého odskočila do dvougólového vedení. Ve 46. minutě Hanáci využili přesilovou hru. Mikuláš Rimmel vystřihl parádní individuální akci. Olomoucký útočník se na levém kruhu kličkou zbavil bránícího hráče domácích a následně vymetl všechny pavučiny v pravém horním rohu pražské klece.

Možná by bylo v této fázi hry pro hosty bezpečnější, aby se po třech vstřelených brankách, které jim zajistili relativně pohodlné dvoubrankové vedení, stáhli do defenzívy a pokusili se do konce hrací doby betonovat. Počínání Olomouc ale bylo zcela opačné. Hanáci byli na koni. Kralovka začala ztrácet kontrolu nad zápasem a hosté cítili, že mají šanci svůj náskok navýšit. A bylo tomu tak. Tříbrankové vedení HC UP přišlo v 51. minutě, kdy od modré čáry vystřelil Pírek, jehož ránu usměrnil mimo dosah Kristiána Nováka kanonýr Filip Palička.

Panoval stav 4:1 a hosté začali na ledě zcela dominovat. Pražané si na hráčích v modrých dresech marně vylamovali zuby. Přesto domácí nesložili ruce do klína a rozhodli se pro risk. V početní výhodě, který jim byla nabídnuta v 58. minutě, odvolali strážce své klece a o stažení nepříjemného manka se pokoušeli s šesti hráči v poli proti čtyřem Olomouckým. Power play přinesla své ovoce v čase 58:21 UK Hockey Prague snížilo na rozdíl dvou branek. Volf se pokoušel prosadit po kličce k pravé tyči, Šoustal jeho pokus vyrazil. Naneštěstí pro hosty kotouč doputoval přesně na hokejku Davida Rudolpha, který neměl mnoho problému se zakončením za bezmocného gólmana Hanáků.

Po snížení šli domácí znovu do risku, tentokrát jim to už ale nevyšlo. V čase 59:12 Olomouc získala na svou stranu ztracené tříbrankové vedení. Kralovka nezvládla situaci na útočné modré čáře a puk se dostal k Vojtěchu Krejčíříkovi, který si jej ještě vyměnil s Paličkou a následně první jmenovaný pohodlně dovezl puk do odkryté svatyně Pražanů. Krejčíříkova branka ale nebyla poslední gólovou tečkou za zápasem. V čase 59:27 se ni postaral Jan Kropáč. Rosecký v útočném pásmu našel svého kolegu u protějšího mantinelu, Kropáč vyslal prudkou, křižnou ránu, na kterou byl Kristián Novák krátký.

Olomouc po aktivní třetí třetině rozprášila v první semifinálovém střetnutí UK Hockey Prague 6:2.

Hanáci tímto udělali krok pro vstup do finále Univerzitní ligy. Druhý semifinálový souboj se odehraje v pondělí 4. dubna na půdě Olomouce, a to na Zimním stadionu v Prostějově od 18:00.

Autor: Alena Ryšavá

Foto: Alena Zapletalová

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři