Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Co přecházelo angažmá v semifinále Univerzitní ligy? Základní část týmu HC Univerzita Palackého v Olomouci pod drobnohledem

Olomoucký tým má za sebou hořký konec sezóny. HC UP skončilo těsně před branami finále Univerzitní ligy. Ačkoli se Hanáci v bojích o pohár Jana Palacha nepředstaví, v letošní sezóně ušli velký kus cesty, který stojí za detailní zmínku. V našem článku se ještě jednou ohlédneme za vítězstvím v přípravném Tipsport UNICUPU a následně si krok po kroku představíme průběh ročníku 2021/22 v podání celku z olomoucké univerzity.

Příprava na jedničku – Olomouc ovládla Tipsport UNI CUP

HC Univerzita Palackého v Olomouci vyhrála přípravný turnaj před letošním soutěžním ročníkem, který nesl název Tipsport UNI CUP. Během UNI Cupu se týmy utkaly jednokolově ve skupinách po pěti mužstvech. Celky byly do skupin umístěny dle geografické polohy. Olomouc se utkala s týmy z Moravy: brněnskými VUT Cavaliers a HC MUNI, s BO Ostrava Vítkovice Steel a také s východočeskými Pardubice Riders. Po kláních v základní skupině následovaly jednozápasové vyřazovací boje.

Výsledky v základní skupině přípravného poháru nebyly ze strany Hanáků nijak přesvědčivé. Olomouc ale ve vyřazovacích bojích ukázala, že je týmem, jenž disponuje výborně semknutou partou, která když chce, tak dokáže na ledě vymyslet velké věci.

HC UP se letos poprvé představilo 9. srpna na ledě pardubických Riders, které v rámci úvodního zápasu UNI CUPU těsně přetlačilo 5:4. První domácí zápas se Olomouci příliš nepovedl, Hanáci nestačili na rivala z brněnské Masaryčky 2:7. Utkání s BO Ostrava skončilo po prodloužení 5:4 pro soupeře. Přesvědčivým vítězstvím se Olomouc představila až proti Cavaliers, které porazila 4:0.

Ve čtvrtfinále vyzvali Hanáci BO Ostrava. V utkání padlo dohromady šestnáct branek, a nakonec si vítězství 9:7 připsala Olomouc, čímž postoupila do semifinále. V dalším kole vyřazovacích bojů se HC UP střetlo s pražskými Engineers. V těsné zápase vedly oba celky o dva góly, nakonec muselo o vítězi rozhodnout až prodloužení. Univerzita Palackého využila přesilovku a po výhře 5:4 postoupila do finále.

Finále poháru se odehrálo na neutrální půdě v Pardubicích. Šlo o divokou přestřelku, ve které měli po celou dobu zápasu blíže k vítězství studenti z Masarykovy univerzity. Olomouc ale ke konci střetnutí srovnala tempo a minutu do konce ovládla duel s konečným výsledkem 5:4, čímž si zasloužila vítězství v Tipsport UNI CUPU.

Další úspěch před sezónou – bronz z Akademického mistrovství České republiky

UNI CUP Olomouc ovládla 19. září. Za zmínku ale stojí i Akademické mistrovství České republiky, které se v půlce září odehrálo v Benátkách nad Jizerou. Tým přijel do severních Čech ve velmi okleštěné sestavě, nakonec se mu ale povedlo vybojovat bronzovou medaili. HC UP v základní skupině získalo body po kontumaci s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy, následně Hanáci porazili Riders a přemohli i VUT. Ve čtvrtfinále zvítězili nad Fakultou tělesné kultury Univerzity Karlovy 6:1, v semifinále si ale nedokázali poradit s Technickou univerzitou v Liberci 0:4. V boji o třetí příčku porazili MUNI 4:3 po prodloužení a z Benátek si přivezli bronz. 


A teď už na ostro! Sezóna jako na horské dráze nakonec přinesla kýžené play-off

Týmové statistiky aneb HC UP jako nejtrestanější tým z ligy

Po povedené přípravě by se dalo čekat, že Olomouc bude zářit i v samotné lize. Výsledky HC UP byly ale hodně nekonzistentní a proměnlivé. Přesto se nakonec Hanákům podařilo rozsáhlé angažmá ve vyřazovacích bojích, o které se zasadili na sklonku základní části.

V základní části letošního ročníku se olomoucký tým představil celkem osmnáctkrát. Dohromady si připsal 22 bodů, což mu nakonec zajistilo osmé, poslední postupové, místo v tabulce.

Olomouc v základní části letošní sezóny vstřelila 81 branek a 84 inkasovala. Vyhrát za plný počet se jí z osmnácti případů povedlo šestkrát, v jednom zápase zvítězila po prodloužení. Naopak v devíti případech HC UP prohrálo s veškerou bodovou ztrátou, ve dvou zápasech urvali Hanáci bod po prohře po základní části.

Univerzita Palackého vstřelila v průměru více než čtyři góly na zápas, ale také v průměru více než čtyři góly na utkání inkasovala. Šlo také o nejtrestanější tým v lize. Studenti olomoucké univerzity si na trestné lavici běžně poseděli 20 minut na duel. Celkem jich Hanáci v sezóně nasbírali 405.

Individuální statistiky

Král střelců a jeho družina

Po individuální stránce se Hanákům dařilo. Nejvyšší počet kanadských bodů nasbíral v sedmnácti zápasech Filip Palička 26 (15+11), který se s patnácti přesnými zásahy stal králem střelců základní části letošního ročníku Univerzitní ligy. Bodovat se dařilo i Mikuláši Rimmelovi, jenž si ve čtrnácti střetnutích připsal 20 (8+12) bodů. Vedlo se také novopečenému kapitánovi HC UP Pavlu Skopalovi, který odehrál všech osmnáct duelů a zaznamenal 19 (12+7) bodů. Devatenáct bodů si ve čtrnácti zápasech připsal i Dominik Cach 19 (6+13). Bodové zisky zaznamenal v sedmnácti utkáních i letošní nováček v mužstvu David Rosecký 15 (9+6).



Pilíře defenzívy a jistota v bráně

Mezi zadáky byl bodově nejúspěšněji Libor Janků, který si ve třinácti zápasech připsal 10 (3+7) bodů do tabulky produktivity, ve kterého ho ze zadních řád doplňují Dominik Dubovči 7 (3+4) ve čtrnácti kláních a Jan Kropáč 7 (1+6) rovněž ve čtrnácti zápasech.

V bráně Olomouce dostal více prostoru Michal Šoustal, který naskočil do jedenácti duelů, vítězstvím pro HC UP skončilo šest z nich. Šoustal měl procentuální úspěšnost 83,12 % a jeho gólový průměr čítal 3,8 branky na zápas. Jeho kolega, druhý maskovaný muž, Lukáš Novotný, odchytal sedm zápasů. Jeho úspěšnost činila 85,12 % a jeho brankový průměr byl 5,73 gólů na zápas.


Krok po kroku, měsíc po měsíci…

Září 2021 – Úvodní zápas sezóny nevyšel, Olomouc na úspěšnou přípravu nenavázala

V půlce září se konalo Akademické mistrovství ČR a vrcholil UNI CUP, vyloženě za rohem ale byla už i soutěžní sezóna 2021/22. Po vítězství v přípravném poháru ale UPOL vstoupil do ročníku poměrně vlažně. V prvním ligovém zápase se představil na domácím ledě proti Univerzitě Karlově. Olomouc na Pražany nestačila poměrem 3:8. Karlovka ovládla zápas ve druhé části, kdy vstřelila čtyři branky a Hanáci už na ně i přes vyrovnaný začátek neměli šanci.


Říjen 2021 – Měsíc nezdarů…

Olomouci se moc nedařilo ani ve druhém herním měsíci. Hanáci si získali bod na ledě Riders, se kterými prohráli po prodloužení 5:6. Výkon HC UP ale nebyl ze začátku zápasu nikterak valný, Olomouc po první třetině prohrávala o tři góly, během zápasu se jí však povedlo díky bojovnosti vyrovnat a urvat ze špatně rozehraného klání alespoň bod do tabulky. Na bodový zisk ale Olomouc ve druhém venkovním zápase na ledě Cavaliers nenavázala a s Brňany těsně padla 3:4. O všechny tři branky Hanáků se postaral David Rosecký, jehož bravurní individuální výkon nenapomohl týmového úspěchu v podobě zisku prvních tří bodů.


Listopad 2021 – Zlom s rivalem, pak desítka a jedenáctka do vlastní sítě

Z kraje měsíce listopadu Hanáci stále čekali na výhru. Ta však nepřišla v duelu s Engineers Prague, se kterými HC UP drželo při vyrovnaném stavu do druhé třetiny krok, ale v závěrečné části Pražané vstřelili tři branky a Olomouc se nemohla radovat s prolomení smolné série proher.

Zlom nastal až ve střetnutí s rivalem z MUNI, kterého Olomouci z domácího ledu vyprovodila 10:2. Tímto se Hanáci odlepili ode dna tabulky, kam spadli brněnští Cavaliers. Toto utkání bylo zároveň součástí celosvětové dobročinné akce Movember, který podporuje boj proti rakovině varlat a prostaty. Nešlo o ojedinělou dobročinnou akci, které se celek Univerzity Palackého zúčastnil, v následujících měsících hokejisté darovali krev nebo se zúčastnili projektu O kapku lepší hokej, který podporuje děti, které bojují s poruchou srážlivosti krve.

Možná se dalo očekávat, že vysoká výhra proti MUNI povede k lepším výsledkům, ale nebylo tomu tak. V následujícím zápase Olomouc na venkovním ledě inkasovala stejný počet jako nadělila jihomoravské univerzitě. S českobudějovickými Black Dogs prohráli olomoučtí studenti po gólovém uragánu ve druhé třetině 10:1.

Univerzita Palackého v další střetnutí s North Wings zřejmě toužila navázat na desítku, kterou nadělila MUNI, ale bohužel šla ve stopách té inkasované v jižních Čechách. V klání proti Ústeckým na svého soupeře nestačila 3:11 a znova spadla na dno tabulky.


Prosinec 2021 – Dobročinnost, kterou zatrhl covid, šest inkasovaných a šest vstřelených branek

V prosinci se měl v stát hřebem měsíce v předvánočním čase charitativní zápas proti olomoucké juniorce, který má mezi kluby tradici. Naposledy se odehrál v době „předcovidové", výtěžek z akce putoval na konto Fakultní nemocnice a její nadace Šance. Stejné plány měli organizátoři i letos, ale z důvodu protiepidemická opatření se zápas z 8. prosince přesunul na neurčito.

Olomouc před Vánoci a zimním zkouškovým obdobím prohrála s UK Hockey Prague 6:3, následně ale v přestřelce s Pardubicemi 6:5 slavila druhé vítězství. Tímto počinem se Olomouc znovu odlepila ode dna tabulky a ke konci kalendářního roku se zbavila nože na krku, který byl ve znamení neúčasti ve vyřazovacích bojích.


Leden 2022 – Blýská se na lepší časy, tři zápasy – tři výhry, BOčko, demolice Cavaliers během Winter Classic a zaskočení Akademiků

Olomouc navázala po více něž měsíční pauze na výsledek z prosincové bitvy proti Riders a na venkovním ledě porazila BO Ostrava. Za vítězstvím si však došla s větším klidem a po takticky zvládnutém zápase slavila s konečným skóre 8:3.

Úspěchem skončilo i venkovní klání v Rýmařově. Na sklonku ledna se Olomouc představila pod širým nebem v podhůří Jeseníků. Na rýmařovském kluzišti vyzvala brněnské VUTečko, které rozdrtila naprosto jasně poměrem 11:0.

Na venkovní zápas se Olomouci povedlo navázat i v dalším střetnutí, které bylo na programu hned další den. Šlo o duel s plzeňskými Akademiky. Zápas byl od začátku vyhrocený, ale Olomouc jej zvládla lépe po technické a produktivní stránce. Vítězstvím nad Plzní 4:1 završila úspěšný leden a začala si dělat naděje na vyšší příčky v tabulce či možnost zahrát si play-off.


Únor 2022 – Poslední měsíc základní části, občas zataženo, občas slunečno, turnaj 3 na 3 a hlavně postup do play-off a nový kapitán

Zkraje měsíce se Olomouc vydala k odvetě do Plzně, kde tentokrát nestačila na Akademiky 3:6. Následně ale Hanáci na domácím ledě opět ukázali svou sílu, tentokrát vyzvali pražské inženýry, které po vyrovnaném klání přemohli 3:2 po prodloužení.

Kromě soutěžních zápasů se Olomouc vydala i na turnaj 3 na 3 v rámci Olympijského festivalu v Brně, kde obsadila druhou pozici. 

V ligových bitvách Hanáci prohráli s ostravským Bočkem 4:5. Vyrovnané utkání, ve kterém Olomouc měla v mnoha ohledech navrch, Ostrava rozhodla pouhé sekundy do konce. Chuť si Hanáci spravili v posledních dvou zápasech základní části, kdy porazili doma Black Dogs vysoko 7:1 a následně nedali šanci MUNI 6:2.

Tyto výsledky nakonec přinesly kýženou osmou pozici, která Olomouc začadila do vyřazovacích bojů play-off. O boji „outsidera“ v kláních o pohár Jana Palacha zase příště, důležité je ještě zmínit jednu událost z února, a to změnu nositele kapitánského céčka. Dlouholetý kapitán Dominik Hajšman předal vedení týmu Pavlu Skopalovi, jenž se v roli lídra rozkoukal a následně správnou volbu Hajšmana potvrdil v play-off…

Ale nepředbíhejme, vyřazovací boje v podání HC Univerzity Palackého v Olomouci si zaslouží samostatný příspěvek!

Foto: Alena Zapletalová, Hana Řezníčková, Josef Polehňa a Daniel Klement 

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři