Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Finále bude skvělá show! těší se student medicíny Martin Dlabola

UK Hockey Prague mají za sebou doposud skvělou sezónu. Dokázali se probojovat až do finálových bojů, kde se utkají s plzeňskými Akademiky. Jak jízdu základní části a samotné vyřazovací boje vnímá střelec postupové branky, student třetího ročníku 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Martin Dlabola? Přečti si rozhovor s jedním z lídrů týmu UK.

Dlabi, dostali jste se do finále. Kdyby ti to někdo tvrdil před sezonou, věřil bys mu?

Před startem sezony jsme odehráli přípravný turnaj, ve kterém jsme sice nezazářili, ale nebrali jsme ho úplně na výsledek. Spíše jsme ho využili na vyzkoušení nových hráčů, kteří přišli do našeho týmu. Nemyslím si, že to byl nějaký ukazatel síly našeho týmu. Doufal jsem, že budeme někde na pomezí top čtyřky. Kdyby někdo řekl, že na konci sezony budeme ve finále po vítězství v základní části, tak bych mu to nejspíš nevěřil.

A jaké to je teď? Vyhráli jste základní část. Do play off jste vstupovali jako největší favorit.

Teď je to super. S klukama jsme si nesmírně sedli. Máme partu, která táhne za jeden provaz. Myslím si, že jsme za základní část nabrali velké sebevědomí. Kluci, kteří tady jsou noví, nabrali cenné zkušenosti. Takže jsme do vyřazovacích bojů šli se sebedůvěrou. Ale taky jsme si říkali, že musíme mít pokoru před soupeřem. Play off je úplně jiná soutěž, může se tam stát cokoliv a rozhoduje často i jediná chyba, jelikož se hraje pouze na dva vítězné zápasy. Takže naše heslo do play off bylo „sebevědomí a pokora“.

Jaká pro vás byla základní část?

Základní část se nám ohromně vydařila. Sice jsme na začátku ze čtyř utkání vyhráli jen dvakrát, ale pak přišly zápasy, kdy jsme třeba prohrávali ve třetí třetině a dokázali jsme to otočit a získat tři body. To se opakovalo několik zápasů po sobě a najednou jsme měli sérii tří výher v řadě, pak šesti. Pak jsme to dotáhli až na jedenáct utkání bez porážky. Nakonec jsme ztratili bod v Budějovicích, kde jsme prohráli po prodloužení. Potom jsme se dokázali hned vrátit zpět na vítěznou vlnu a dohrát bez porážky až do konce základní části, takže za mě panuje se základní částí maximální spokojenost.

Ty jsi patřil už v první sezóně k tahounům tymu. Tento rok jsi to potvrdil. Jak vnímáš svoji roli v tymu?

Snažím se být lídr na ledě i v kabině. Nemyslím si, že bych prožil základní část úplně podle svých představ. Myslím si, že jsem měl na to hrát lépe. Na druhou stranu se našemu týmu neskutečně dařilo a ostatní kluci měli letos skvělou formu. Týmový výkon je pro mě vždy důležitější než můj osobní. Takže jsem rád, že se nám to tento rok takhle daří.

V play off jako by tvoje výkony šly ještě o level výš. Užíváš si vypjatá utkání?

Play off je pro nás všechny nejlepší část sezony. Všichni jsme se na něj těšili. A moje výkony? Teď si myslím, že konečně hraju tak, jak jsem na sebe zvyklý. A spíš než že bych přeřadil na vyšší rychlost, jsem se dostal zpět do svého rytmu a jsem rád, že se nám dál daří a jen doufám, že to takhle půjde dál.

Studuješ třetí ročnik 1.lekarske fakulty UK a teď v play off máš hodně napilno na lede, i ve škole. Jak to zvládáš?

Teď to se školou není nic hrozného. To, jak jsem na tom, se ukáže za dva měsíce u zkoušek. Do školy se samozřejmě pravidelně připravuji, ale vím, že taková šance vyhrát univerzitní ligu může být jednou za život. Navíc se hraje o to, kdo bude prvním šampionem po play off, takže se teď do hokeje snažím dát všechno a snažím se to užívat.

Vzhledem k tomu, jak jsi zakončil při rozhodujícím gólu v prodloužení, nemusejí mít tvoji budoucí pacienti strach, když se ti dostanou pod kudlu, že? To zakončení bylo přímo milimetrové.

Ten gól asi budu muset pouštět v ambulanci, aby pacienti neměli strach a věděli že umím být přesný a neříznu jinde, než je potřeba. (smích)

Zpět k hokeji. Ve finále vás čeká Plzeň. Jak se těšíš na tohoto soupeře?

Na Plzeň se těšíme. Známe se s nimi velmi dobře ze sezóny a přípravného turnaje. Byly to vždy vyrovnané zápasy. Teď ve finále to bude určitě ještě více vyhrocené než obvykle. Finále bude skvělá show, kvalitní hokej a myslím si, že si to fanoušci opravdu užijí.

Co budete od Plzně očekávat?

Plzeň hraje nepříjemný hokej. Hrají hodně do těla, ale mají tam i několik šikovných hráčů, kteří dokáží dát gól a na ty si budeme muset dát pozor. My určitě budeme chtít ukázat, že taky umíme hrát důrazně, nenecháme se vyprovokovat a když budeme hrát svoji hru, tak budeme lepším týmem a nakonec dokážeme vyhrát.

Plzeň jste v sezóně dokázali dvakrát porazit. Západočeši měli po vás druhy nejlepší závěr sezony a formu potvrdili i v play off. Věříš, ze svého soupeře dvakrát porazíte a zvednete Pohár Jana Palacha nad své hlavy?

Plzeň byla takový černý kůň play off. V sezóně neměli nejlepší výsledky, ale týmy ze špice tabulky dokázali už v sezoně porazit a nakonec to potvrdili i v play off. Ale jak říkáš, my jsme je dokázali v sezoně dvakrát porazit. Druhé vítězství přišlo na konci základní části, kdy už byla navíc Plzeň rozjetá. Myslím si, že máme lepší tým a nevidím důvod proč by tomu mělo teď být jinak. Určitě věřím, že jsme favoriti a že si s touto rolí dokážeme poradit.


Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři