Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Akademici si domů vezou mečbol, v prodloužení rozhodl Prachař

Už jen dva týmy zůstaly v boji o Pohár Jana Palacha. Na úvod finálové série dorazili do Prahy plzeňští Akademici. V Edenu se odehrála skvělá bitva, které přihlíželo nad tři stovky fanoušků, kteří dotvářeli parádní atmosféru. Plzeňští dokázali v atraktivním utkání zvítězit a zajistili si mečbol, který mohou využít už 19. dubna na domácí půdě, v opačném případě se série ještě jednou vrátí do Prahy.

První zářez pro Akademiky

V úvodu prvního dějství byli Pražané mnohem lepším týmem, který si vypracovával spoustu šancí. Hřebínek jim srazil až první gól Akademiků, který padl v osmé minutě. Hosté se prosadili ihned po vhazování, Mašek vykryl střelu před sebe, ale v blízkosti byl Vít Reitspies, který lehkým plachťáčkem poslal kotouč do domácí branky. Od této chvíle se momentum přelilo na stranu hostů, kteří měli hodně pokusů na zvýšení náskoku. Kousali ale i hráči Karlovky, gólman Štekr však svůj tým držel výborně.

Na startu druhé periody byl v dobré pozici pražský útočník Novák, gólman Plzně se parádně nalepil na tyč a nenechal volnou skulinku. Hráči z Prahy následně trestuhodně nevyužili zaváhání Štekra, který z brankoviště vyjel rozehrát za branku. Tento počin se mu nepodařil ideálně a puk ukořistili domácí, díky skvělému skluzu jednoho z plzeňských hráčů zůstala Plzeň v těsném vedení. Navyšovat náskok Akademiků mohl opět Reitspies, šikovný útočník však rozezvonil pouze boční tyčku. Těsně za polovinou zápasu se hosté přece jen radovali! Reitspies našel v mezikruží Jana Kaluse, který vymetl pavučinky v pravém horním růžku. Rychlá odpověď přišla v podání UK Hockey. Viktor Martínek obdržel přesný pas na pravou stranu a propálil Štekra nad lapačkou. Hráči z hlavního města dostali šanci na vyrovnání v přesilové hře. Tuto výhodu domácí využili díky střele Davida Rudolpha, který si vybruslil do mezikruží a propálil všechny a všechno.

Třetí dvacetiminutovka byla velmi bohatá na šance domácího celku. Ve 44. minutě se octl téměř osamocen v mezikruží Bořík, puk mu ale přeskočil hokejku, a tak pražský hráč nezakončil. I poté tlačila více Karlovka, ale Štekr společně s plzeňskou obranou byli ve výtečné formě. V úplném závěru se octl v úniku Piskáč, ale nakonec se ani on z úniku neprosadil.

V Praze se tedy šlo do prodloužení. Domácí měli puk na hokejkách necelé půl minutky. Poté jej ukořistili Západočeši, kteří si vyčkali na vhodnou šanci a hnali se do útoku. Kalus si objel branku domácích a milimetrovou přihrávkou našel Davida Prachaře, který vyslal vítěznou ránu přesně k pravé tyči.

UK Hockey Prague – ZČU Akademici Plzeň 2:3p (0:1, 1:2, 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 34. Martínek (Jindra, Dlabola), 36. Rudolph (Klinger, Volf) – 8. Reitspies (Fořt, Kalus), 33. Kalus (Reitspies, Fořt), 62. Prachař (Kalus).

„První krok je za námi, v úterý to jdeme společně dotáhnout do konce,“ nechali se po utkání slyšet plzeňští Akademici. „V úterý jdeme znovu do boje, stejně jako v semifinále dotáhneme sérii zpět domů,“ připomněli hráči Karlovky situaci, kdy v semifinálové sérii také v prvním utkání padli a v Prostějově si vynutili rozhodující zápas. Druhá finálová bitva je na programu 19. dubna. Pokud nemůžete na půl sedmou dorazit do plzeňské LOGSPEED CZ Arény, tak si jednoduše zapněte Tipsport TV nebo využijte HbbTV České televize.

Fotogalerie

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři