Přesunout nahoru
so 16. 3. 2024, 17:30
NWU
ENG
po 18. 3. 2024, 18:00
ENG
NWU
po 18. 3. 2024, 18:30
UKP
MUNI
čt 21. 3. 2024, 18:00
ENG
AKA
po 25. 3. 2024, 19:30
BDB
UKP
út 26. 3. 2024, 19:00
AKA
ENG
čt 28. 3. 2024, 18:30
UKP
BDB
čt 28. 3. 2024, 19:15
ENG
AKA
po 1. 4. 2024, 18:30
BDB
UKP

Kanonády v Univerzitní lize. Došlo i na obrat či vychytanou nulu

První kolo čtvrtého ročníku Univerzitní ligy je minulostí a všech deset týmů zabojovalo o první body. O velké kanonády se postarali Engineers a hráči MUNI. North Wings potvrdili roli favorita a loňští finalisté si připsali první výhry.

V Uničově padlo jedenáct branek

Úvodní zápas nového ročníku univerzitní ligy nabídl pořádnou kanonádu. Engineers si otevřeli střelnici v Uničově, kde hrají své domácí zápasy hokejisté Olomuce. Veselo bylo od samotného začátku, na první branku duelu se čekalo 24 vteřin, kdy Inženýři využili přečíslení a David Blažek vstřelil první gól nové sezony! Za necelou minutu přišel další úder, přesné nahrávky využil Pavel Vaňous. V čase 1:41 už se Engineers radovali ze třetí branky, když udeřil Tomáš Šíma. I nadále působili hosté daleko lepším dojmem, což se projevilo v sedmé minutě, kdy nekompromisně zakončil Tomáš Kadlec. Poslední zásah první časti přidal Jakub Dohnal, který pouze nahazoval na branku, ale domácí maskovaný muž si kotouč sklepl za svá záda.

Kanonáda pokračovala i ve druhé periodě, hned ve 25. minutě se trefil Tomáš Fabiánek. Zanedlouho následovala další přesná trefa z hole hráče Engineers, Michal Kučera se napřáhl v mezikruží a jeho rána skončila až v síti olomouckých hokejistů. Branky se dočkali i domácí, Filip Palička ve vlastním oslabení pláchl všem soupeřům a zasunul kotouč pod betony pražského gólmana. I poté měli Hanáci další šance, které však Dubovči ani Cach v gól neproměnili.

Ve třetí třetině se skóre zase o chlup posunulo. Nejprve snižoval domácí ostrostřelec Filip Palička, tentokrát zvládl puk dopravit do branky, i když ležel na ledě. Záhy však přišla odpověď hostujícího celku, o osmý zásah Inženýrů se postaral Jakub Dohnal. Zbytek třetí části se hrálo z jedné strany na druhou. Finální branka padla necelou minutu před koncem základní hrací doby, když na konečných 9:2 upravil František Januška.

HC Univerzita Palackého v Olomouci – Engineers Prague 2:9 (0:5, 1:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 33. Palička (Rosecký, Holiš), 45. Palička (Šembera) – 1. Blažek (Fabiánek, Vobořil), 2. Vaňous (Januška), 2. Šíma (Najman, Matějka), 7. Kadlec (Spurný, Dohnal), 17. Dohnal, 25. Fabiánek (Spurný), 26. Kučera (Dohnal, Kadlec), 46. Dohnal (Kadlec, Šonský), 60. Januška (Březina, Staněk).

Cavaliers vzdorovali marně

V rámci prvního kola se střetli také North Wings z Ústní nad Labem a brněnští Cavaliers. Domácí byli jasnými favority, ale Brňané jim nedali nic zadarmo. Úvod utkání patřil domácím, kteří se velmi rychle propracovali k první přesilové hře, početní výhodu však využít nedokázali. Křídla se však radovala ve čtvrté minutě, kdy dostal puk zpoza branky přesně na hokejku Adam Janoušek, který se nemýlil. VUT i nadále vystrkovalo růžky, první zásah od brněnských hokejistů přišel v 15. minutě. Tomáš Kavan vzal celou akci na sebe, výtečně přebruslil soupeře a trefil přesně pod vyrážečku Skokana.

Ve druhé třetině se na branky čekalo poměrně dlouho, ústečtí hokejisté však měli na ledě převahu, což se ve 38. minutě projevilo i na skóre. Střelecké prokletí prolomil Jan Vrba, útočník North Wings se ocitl sám před gólmanem a lehce nadzvedl touš do víka za jeho záda. Hráči z moravské metropole se o několik vteřin později dopustili chyby za vlastní brankou, což domácí pohotově potrestali, branku si připsal Tomáš Jarý.

Branky padaly i ve třetí části. Severočeši dokázali své vedení ještě navýšit, když ke konci přesilové hry dále operovali v útočném pásmu a Jan Vrba zavěsil do prázdné části hostující klece. Necelých pět minut před koncem zadělali hráči z Brna na dramatický závěr. Skrytou střelu téměř od modré čáry vyslal Vojtěch Pernický, domácí gólman měl zakrytý výhled a puk propustil za sebe. Šance na vyrovnání však hostům sebrala mnohá vyloučení ke konci utkání. North Wings si závěr pohlídali a připisují první tři body do tabulky.

HC NORTH WINGS Ústí nad Labem – VUT Cavaliers Brno 4:2 (1:1, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 4. Janoušek (Gottfried, Harkabus), 38. Vrba (Jindra, Harkabus), 38. T. Jarý (P. Jarý, Sajdl), 46. Vrba (Svoboda, Balcar) – 15. Kavan (Pernický, Martinčík), 56. Pernický (Zemánek, Malý).

Šampioni z Prahy začali vítězně

Do Prahy dorazili pardubičtí Riders a hostům hned zkraje teklo do bot. Karlova Univerzita se dostala k úspěšnému zakončení už ve druhé minutě, kdy Frederik Hakl nadvakrát bekhendem překonal gólmana. Své vedení domácí navýšili o minutku později, kdy si střela Tomáše Krchňáka našla cestu až do branky hostů. Pardubičtí nabídli hráčům UK přesilovku, která byla využita. Tomáš Krchňák vypálil nekompromisně z mezikruží a Pražané vedli už o tři branky. I ve zbytku první periody byli aktivnější domácí a Krchňák nebyl daleko od hattricku.

Ve druhé třetině se hra srovnala a padla pouze jediná branka. Kovařík dostal od pardubické obrany mnoho prostoru a dobruslil až před branku, jeho ránu dokázal Novotný vyrazit, na dorážku Frederika Hakla však už byl krátký.

Poslední část utkání byla opět velice vyrovnaná, pardubičtí měli dost možností na vstřelení branky, ale Michal Pícl v brance UK zůstal nepřekonán. Skóre se už nezměnilo a Pražané vynulovali pardubické Riders.

UK Hockey Prague – Riders Univerzita Pardubice 4:0 (3:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Hakl (Velas, Kovařík), 4. Krchňák (Limanovský, Jindra), 7. Krchňák (Odehnal, Glitta), 28. Hakl (Kovařík, Velas).

Akademici předvedli působivý obrat

Utkání v plzeňském šapitó začalo pěkně zostra! Jako první udeřili hosté z Ostravy, Viliam Béréš unikl domácí obraně a jeho střela překonala Štekra. Akademici však nezůstali příliš pozadu, skóre bylo srovnáno již v šesté minutě, na konci povedené kombinace byl Vít Reitspies, který propálil Šamberu. Ostravané mohli jít v deváté minutě do vedení, ale Štekr zastavil kotouč na poslední chvíli. Zbytek periody dominovali spíše domácí, branku však nevstřelili.

Skóre se neměnilo ani ve druhé části. Plzeňští měli kupu příležitostí na góly, a to i díky častým přesilovým hrám. Hráče BO však držel výtečný Daniel Šembera.

Parádní hokej byl k vidění také ve třetí třetině. Především poslední desetiminutovka byla velmi bohatá na branky. V 53. minutě udeřila Ostrava, Viliam Béréš dostal ve středním pásmu puk a pelášil na Štekra, kterého překonal. Hráči BO však nabídli svým soupeřům přesilovou hru, po úspěšné kombinaci se Akademici radovali ze srovnání, bombu od modré vyslal Marek Princl. Zanedlouho byl obrat dokonán! Vít Reitspies tečoval ránu Štochla přesně do klece hostů. Poslední povedenou akci zápasu měli opět na svědomí hokejisté z Plzně, Reitspies s Princlem si předal kotouč a druhý jmenovaný zakončoval do prázdné branky. Loňští finalisté si tak po velikém boji dokráčeli pro první tři body do tabulky.

ZČU Akademici Plzeň – BO Ostrava Vítkovice Steel 4:2 (1:1, 0:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 6. Reitspies (Kalus), 54. Princl (Štochl, Reitspies), 57. Reitspies (Štochl, Princl), 60. Princl (Reitspies) – 3. Béréš (Moravčík), 53. Béréš (Baca, Potočný).

Gólostroj spustila i MUNI

Poslední duel prvního kola obstarali hráči HC MUNI a Black Dogs Budweis. Začalo se poněkud pozvolna, první branka padla až ve 13. minutě, kdy domácí fanoušky rozjásal Jan Gonos, který skóroval z otočky. Zanedlouho přišla i druhá branka Brňanů, tentokrát využil laxní rozehrávky hostů kapitán Pavel Tomaník.

Na začátku druhé periody se ozvali Black Dogs, kteří zásluhou Šimona Masopusta snížili na rozdíl jediné branky. Tento stav však dlouho nevydržel. Zmatek nastal v brankovišti budějovických hráčů, nepřehlednou situaci vyřešil ránou z dálky Jan Gonos. Pohodlný náskok navýšil v polovině utkání Šimon Malenovský, který odražený touš doklepl k tyči. Neuběhla ani minuta a hráči MUNI se radovali znovu, tentokrát tečoval střelu z modré Tadeáš Jakubec. Pro Marka Dvořáka to byla poslední kapka a do hostující branky dorazil Dominik Ludvík. Nového gólmana na scéně přivítali Brňané o devět minut později další přesnou trefou, v oslabení využili domácí přečíslení a na konci povedeného úniku stál Tadeáš Jakubec.

Domácí neměli dost ani ve třetí části. Ve 46. minutě zkompletoval hattrick Tadeáš Jakubec, který vypálil ránu z mezikruží. Osmou branku Masaryčky přidal o 17 vteřin později Pavel Tomaník, který nedal Ludvíkovi šanci. Povedená pasáž pokračovala a ve 48. minutě padla devátá domácí branka, krásnou ránou do víka zaujal Matěj Drlík. Budějovičtí však ještě nehodili hokejky do kouta a rvali se i přes nepříznivý stav dál. Podařilo se jim dokonce snížit, a to díky Dominiku Kaislerovi, který doklepl odražený kotouč do odkryté branky. Více se toho v Brně už nestalo a domácí si nechali všechny tři body ve své moci.

HC MUNI – Black Dogs Budweis 9:2 (2:0, 4:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 13. Gonos (Voříšek, Jakubec), 15. Tomaník, 27. Gonos (Kadlic, Jakubec), 29. Malenovský (Hasoň, Tomaník), 31. Jakubec (Voříšek, Vašíček), 40. Jakubec (Bazala), 46. Jakubec (Vašíček), 47. Tomaník, 48. Drlík (Gonos, Bartkovský) – 22. Masopust (Krcho, A. Hrůša), 53. Kaisler (Přívozník, P. Hrůša).

Druhé kolo Univerzitní ligy startuje již v pondělí 3. října. Vyostřený souboj se chystá 4. října v Brně, kde se bude konat Hokejový Souboj univerzit mezi VUT a MUNI.

Fotogalerie

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři