Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Repríza loňského semifinále, na Hanou míří UK Hockey Prague

V pondělí se odehraje jediný zápas Univerzitní ligy, a to klání Olomouce s UK Hockey Prague. Půjde o reprízu loňského semifinále, které bylo velice těsným soubojem celků. V letošní sezóně mistr uplynulého ročníku zatím vyhrál všechny zápasy, dvakrát dokonce soupeře nepustil k brance. Olomouc má na kontě dvě vyšší prohry a jednu těsnou výhru. Hanáci však už jednou dokázali, že umí suverénní Pražany zaskočit. Jak si na tom nyní celky stojí po statistické stránce a jak vlastně probíhal loňský nadstavbový souboj se dočtete v článku.

HC Univerzita Palackého v Olomouci

Olomouc má po třech odehraných zápasech na kontě dvě prohry a jednu výhru. V prvním kole nestačila doma na Engineers 2:9. Následně si napravila reputaci během dalšího domácího utkání, kdy přetlačila Riders 5:4. V posledním duelu prohrál tým HC UP na ledě Českých Budějovic 1:6.

Hanáci se nyní nachází na osmé příčce tabulky se třemi body. Mají stejný bodový zisk jako sedmí North Wings a šestá Ostrava. Devátí Riders mají na HC UP ztrátu tří bodů. 

V individuálních statistikách se zatím nejvíce dařilo forvardovi Filipu Paličkovi, který si ve třech duelech připsal 5 (3+2) kanadských bodů. Ve statistikách i na ledě jde vidět také nováček týmu Michal Šembera 4 (1+3). 

Během tří odehraných utkání se v brankovišti HC UP vystřídali všichni tři brankáři. První zápas odchytal Lukáš Novotný, jehož brankový průměr je nyní 9 gólů na zápas a jehož úspěšnost čítá 78,57 %. Další dvě střetnutí si rozdělili nováčci. Do vítězného zápasu nastoupil Martin Huzlík, který má brankový průměr 4 góly na zápas a jehož úspěšnost je 87,10 %. V posledním zápase se mezi tři tyče postavil Richard Pražan

HC UP v posledním odehraném zápase nestačili na České Budějovice (FOTO: Black Dogs Budweiss).

UK Hockey Prague

Loňskému mistrovi se i na začátku nové sezóny daří. Dokázal vyhrát všechny tři zápasy a má tedy na svém kontě devět bodů s nimiž je za brněnskou MUNI na těsné druhé pozici tabulky Univerzitní ligy.

UK v prvním duelu sezóny nedalo doma šanci Riders 4:0, následně porazilo BO také s nulou – 3:0. V poslední zápase, kterým byla Bitva o Prahu, zvítězil tým Univerzity Karlovy nad Engineers 3:1. Nyní Vládce Prahy vyzve Olomouc. 

Tým UK Hockey Prague vede statistiku v nejmenším počtu obdržených branek na zápas. UK inkasovalo totiž pouze jednu branku, a to až v posledním odehraném kole. 

Individuální statistika UK Hockey Prague vypovídá o vyrovnanosti mužstva. Několik hráčů se totiž po třech odehraných zápasech pyšní stejným počtem kanadských bodů, a to znamená, že Pražané rozhodně nehrají jen na jednu lajnu.

Kdo se tedy doposud v dresu UK nejvíce bodově prosadil? Útočníci Tomáš Krchňák a Tomáš Čmejl si připsali tři kanadské body 3 (2+1), první jmenovaný naskočil do všech zápasů, druhý jmenovaný odehrál jen dva duely.  Rovněž tři kanadské body si připsal ve třech zápasech i David Jindra 3 (2+1). Gól a jednu asistenci, tudíž také tři body posbírali i obránce Matěj Odehnal a útočník Prokop Limanovský. Tři asistence, a tedy také tři body si připsal i forvard David Rudolph

Mezi třemi tyčemi dostal do dvou zápasů důvěru od trenérů David Mašek. Maškův gólový průměr je 0,5 branky na zápas a jeho úspěšnost dosahuje 98,53 %. S takto vysokým číslem je druhý ve statistice maskovaných mužů. První příčka této statistiky totiž patří jeho týmovému kolegovi Michalovi Píclovi, který vychytal v jednom odehraném zápase nulu. Jeho úspěšnost je tedy sto procent. 


UK Hockey Prague porazili v Bitvě o Prahu Engineers Prague a stali se Vládci Prahy (FOTO: Aneta Procházková).

Jak to vypadalo loni? 

Olomouc v loňské sezóně s UK dvakrát prohrála. Nejprve se hrálo na Hané. Šlo o první kolo loňského ročníku a Pražané zvítězili 8:3. Následně na začátku prosince Univerzita Karlova přemohla Olomoučany i podruhé, a to poměrem 6:3. 

Zcela jiná situace ale nastala v play-off. Olomouc prošla přes favorizovanou MUNI do semifinále, kde narazila právě na Pražany. Ačkoli byla Univerzita Karlova brána za papírově lepší tým, Olomouc ukázala, že je nepříjemným soupeřem a o finalistovi musel rozhodovat až třetí vzájemný zápas. V první kole nadstavbových bojů totiž Olomouc Prahu zaskočila, když ji na domácím ledě porazila 6:2. Utkání na Hané pak skončilo příznivěji pro hosty. HC UP se neprosadilo a Karlovka vstřelila tři branky – 3:0 pro Prahu a série se vracela do hlavního města. Poslední střetnutí bylo velmi těsné. UK Hockey Prague do finále postoupilo až po těsném vítězství 3:2 po prodloužení. 


Celky se loni střetly během semifinálových bojů, ze kterých nakonec postoupili Pražané (FOTO: Josef Polehňa).

Olomouc má svému soupeři co vracet. Byl to právě tým UK Hockey Prague, kdo loni zastavil HC UP těsně před branami finále Univerzitní ligy.

Repríza loňského semifinále se odehraje v pondělí 17. října od 17:00 na Zimním stadionu v Uničově a u toho rozhodně nesmíte chybět. Dorazte podpořit olomoucký univerzitní tým!

Autor: Alena Ryšavá

Foto: Josef Polehňa

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři